Važnost kupanja ptica

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
339
Reakcije
231
Lokacija
Spol
rYeOAL8.png
Kupanje ili tuširanje ptica je veoma važan dio njihove higijene. Za ptice kupanje predstavlja proces pomoću koga održavaju svoju kožu i perje u dobrom stanju.

Neke ptice neće tolerisati kupanje na dnevnoj bazi, kao npr. Afrički sivi papagaj, nego će preferirati kupanje jednom sedmično.

Ptica će radije prihvatiti neku vrstu simulacije kiše prilikom tuširanja nego da mu direktno prskate vodom u lice. Znaćete da li vaša ptica voli ovakav tretman, jer ako joj se ne bude svidio pokušaće da pobjegne. U suprotnom ostaće u mjestu i možda mahati krilima ili čak pjevušiti od zadovoljstva.

Vaše ptice mogu biti u opasnosti ako budu pokušale da polete nakon kvašenja. Mogu da naude sebi ukoliko dozvolite da se ovo desi. Nikada nemojte dovesti pticu u takvu situaciju i zato bi možda najbolje bilo da je držite što bliže podu kada je tuširate.

Veoma brzo ćete postati samouvjereni u tome gdje i kada ćete kupati svoju pticu i ukoliko pazite na njihova osjećanja i bezbjednost, kupanje može postati lijepo iskustvo za vas i vašeg malog prijatelja. Voda je sve što je potrebno da vaš papagaj, kanarinac ili drugi pernati ljubimac ostane čist.

Neki ljudi postave činiju sa vodom unutar kaveza i ostave ptici da obavi sav posao. Ovo je najprirodniji postupak koji omogućava pticama da se čiste kad one to žele.

Budite pažljivi pri odabiru momenta za kupanje zato što pticama treba vremena za sušenje prije odlaska na spavanje. Takođe pazite da vašu pticu ne kupate hladnom vodom zato što to može da bude pravi šok za nju. Nikada nemojte koristiti sapun i slična sredstva, osim ako ste profesionalac i imate dobar razlog.
 
Ove moje izgleda ne vole kupanje. Danas je bio lijep dan pa su bile na balkonu. Stavio sam im posudu s mlakom vodom na dno kaveza ali nisu htjele same sići. Kad sam intervenisao i prskao ih vodom odozgo ipak su se okupale.
 
Možda da im probaš dati malo više vremena? Da ih ostaviš same da se oslobode?
 
Ja svoje iznesem na pločice, poskidam posudice i lagano ih okupam blago mlakom vodom koristeći tzv. zaljevaču.
 
Ja svoje iznesem na pločice, poskidam posudice i lagano ih okupam blago mlakom vodom koristeći tzv. zaljevaču.
To je OK, samo pravi pauze dok ih posipaš. Primjetićeš da puhću da pročiste nosnice.
 
Valja ih naviknuti kako god jer im je voda važna kao i svakom živom organizmu.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh