Ornitofestival, Bosna i Hercegovina

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
mQg03eY.png
Ornitofestival je manifestacija koju je 2012. godine pokrenulo Ornitološko društvo “Naše ptice“ iz Sarajeva, u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda, predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini i razvoja drugih vidova aktivnosti vezanih uz ptice u Bosni i Hercegovini. Ornitofestival nastoji na jednom mjestu okupiti ornitologe i ornitofile iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, posebno regije Balkana.

Tokom Ornitofestivala u stručnom dijelu se predstavljaju rezultati istraživanja iz prethodne godine, kao i primjeri dobre prakse u zaštiti ptica i staništa i posmatranja ptica kao turističke ponude, a vrše se i promocija publikacija i žurnala, projekcije dokumentarnih filmova i turističkih spotova. Poseban dio Ornitofestivala obuhvata obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti grada domaćina. Ornitofestival se održava svake godine u drugom gradu u Bosni i Hercegovini. Domaćin ornitofestivala, uz Ornitološko društvo „Naše ptice“, je i jedna od nevladinih organizacija iz grada domaćina. Po okončanju Festivala grad domaćin uručuje prelaznu zastavu festivala budućem gradu domaćinu. (Ptice.ba)

1. Ornitofestival u BiH, Kraljeva Sutjeska i Kakanj (2012)
5rEfSGy.png
Kraljeva Sutjeska je naseljeno mjesto u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine, koje se administrativno nalazi u općini Kakanj. Zajedno sa tvrđavom Bobovac, Kraljeva Sutjeska je bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka.

Ovo zanimljivo mjesto odabrano je za održavanje Prvog Ornitofestivala u BiH, 20. i 21. aprila 2012. godine.

EZT9vwv.png
Organizator Festivala je Ornitološko društvo „Naše ptice“ iz Sarajeva.

Tokom prvog dana festivala održan je seminar „Ptice i turizam“ te upriličena promocija filma „Osjećam se kao da sam u raju“ autora Ilhana Dervovića.

vPr7LMU.png
Drugog dana učesnici su posjetilli močvaru Bistrik. Ova kakanjska močvara, koja se nalazi na širem području naseljenog mjesta Haljinići, nakon stručnih istraživanja trebala bi se proglasiti zaštićenim područjem u kategoriji "Zaštićeni krajolik/pejzaž". Zaštitom područja močvare Bistrik, kao lokaliteta od značaja za biljni i životinjski svijet, otklonila bi se stalna opasnost da se ovaj, prije svega mali ptičiji rezervat i odmorište brojnih ptica selica, sačuva za edukaciju novih generacija i od stalne opasnosti da budu degradirana.

YmyEbRl.png
Nakon močvare Bistrik, učesnici festivala obišli su arheološki lokalitet srednjovjekovnog dvora bosanskih kraljeva, zatim poznati Franjevački samostan, najstariju džamiju u BiH te Dusper kuću u Kraljevoj Sutjesci. Ova kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države. Potiče iz osmanskog perioda i predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture.

U sklopu Ornitofestivala organizovan je i Ornitosajam na kojem su gosti predstavili svoj rad, publikacije i aktivnosti, a zatim je otvorena izložba „Ptice močvare Bistrik“ autora Narcisa Drocića i Sumeje Drocić.

Pored domaćih posjetitelja i organizatora, na festivalu su učestvovali gosti iz Hrvatske (PP Lonjsko polje, Crvena tipka), Srbije (Pokret gorana Sremska Mitrovica-SRP Zasavica), Slovenije (DOPPS), Njemačke (EuroNatur), te iz BiH (NVO Most i NP Kozara).

Sponzori Prvog Ornitofestivala bili su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Općina Kakanj, EuroNatur, Mava fondacija, Fondacija Visoki, Heidelberg cementara Kakanj i Astra sat. (ptice.ba, Ptice.info)
 
2. Ornitofestival u BiH, Bosanska Gradiška (2013)
pvRdX30.png
Bosanska Gradiška se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosanske krajine. Zahvata Lijevče polje i Potkozarje, s površinom od 762 km². Na sjeveru graniči s općinama Nova Gradiška i Novska u Hrvatskoj.

U ovom bosanskohercegovačkom gradu održan je drugi po redu Ornitofestival, 10. i 11. juna 2013. godine.

U saradnji sa Ornitološkim društvom “Naše ptice” iz Sarajeva, uloga organizatora i domaćina pripala je Udruženju “Most” iz Gradiške, koje od svog osnivanja poseban značaj pridaje zaštiti životne sredine, podizanju svijesti i zaštiti biodiverziteta.

Festival sa internacionalnim učešćem ima za cilj skretanje pažnje i edukaciju o značaju ptica i njihovom turističkom potencijalu.

NGCOtFr.png
Ovogodišnja tema festivala bila je "Birdwatching" kao dio održivog upravljanja RAMSAR područjima, a inspirisana je lokacijom Gradiške i blizine močvarnog područja Bardača.

Tokom prvog dana festivala predstavljen je dokumentarni film “Livanjsko polje - budućnost na rubu močvare“ autora Ilhana Dervovića.

Dio festivala posvećen je podsjećanju na velikog prijatelja ptica koji je preminuo 2012. godine - Martin Schneider-Jacoby je stanovnike BiH zadužio svojim radom na zaštiti prirode naše zemlje.

Drugog dana festivala održana je radionica o problemima krivolova u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

zkzV7en.png
Cilj radionice je bio da se definišu zajedničke aktivnosti koje će voditi ka smanjenju krivolova i zaštiti područja značajnih za ptičije vrste. Radionica je organizovana u okviru IPA projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore. Sponzor ovog projekta je Evropska unija.

U sklopu festivala organizovan je i Ornitosajam na kojem su učesnici predstavili svoj rad, publikacije, promotivne materijale i aktivnosti.

Pored domaćih posjetitelja i organizatora, na festivalu su učestvovali gosti iz Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore), Srbije (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode), Hrvatske (JUPP Lonjsko polje), Slovenije (EuroNatur), te iz BiH (Centar za životnu sredinu, OD Naše ptice, OXFAM, Novi Val, NP Una, NP Kozara i Udruženje Most).

Sljedeće godine Ornitofestival će se održati u Tomislavgradu. (nvomost.org, Ptice.info)
 
3. Ornitofestival u BiH, Tomislavgrad (2014)
rKzHM7y.png
U periodu od 21. do 23.11.2014. na Buškom jezeru kod Tomislavgrada održaće se 3. Ornitofestival u Bosni i Hercegovini, kojem će prisustvovati više od 30 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Svečano otvaranje Ornitofestivala predviđeno je za petak, 21.11.2014. godine u 19:00 sati u Eco-selu Grabovica, u kojem će se odvijati i cjelokupan program 22.11.2014, a za posljednji dan festivala je predviđen obilazak Livanjskog polja i Buškog jezera.

Organizatori Ornitofestivala su Udruženje "Naša baština" i Ornitološko društvo "Naše ptice", u saradnji sa EuroNaturom (Njemačka) i Oxfamom.

Pokrovitelj festivala je MAVA Fondacija, u sklopu projekta "Identifikacija i promocija kraških polja u Bosni i Hercegovini kao močvara od državnog i međunarodnog značaja". Podršku festivalu dali su i Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Livanjskog kantona i Eco-selo Grabovica.

Tokom festivala održaće se radionica o potrebi zaštite ptica na Jadranskom migratornom putu, u okviru aktivnosti na projektu "ORNIBA: Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore", koji finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Ornitofestival je manifestacija kojom se promovira prirodna i kulturna baština Bosne i Hercegovine i nastoji podstaći razvijanje novih turističkih programa na bazi birdwatchinga (posmatranja ptica). Prvi ornitofestival održan je 2012. godine u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci, drugi u Bosanskoj Gradiški, a grad domaćin trećeg biće Tomislavgrad.

Tema ovogodišnjeg Ornitofestivala je "Migracija ptica - potencijal razvoja birdwatchinga na kraškim poljima u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Ornitološkog društva "Naše ptice". (Fena, Ptice.info)
 
Drago mi je da se nastavlja graditi tradicija. ;)
 
BpBh1oN.png
Treći ornitofestival u Bosni i Hercegovini održan je u Tomislavgradu – Buško Blato, u periodu od 21. do 23. novembra 2014.

Kroz prezentacije aktivnosti ornitologa iz regiona ukazano je na problem zaštite ptica na Jadranskom migratornom koridoru i predložene su mogućnosti koje će voditi ka uključenju posmatranja ptica u stalnu turističku ponudu regiona.

Dvije radionice koje su održane u okviru Ornitofestivala podržane su kroz projekat ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

uNLp1eg.png
Cilj prve radionice, koja je održana 21.11.2014. je podizanje svijesti kod menadžera zaštićenih prostora i članova lovačkih udruženja o potrebi borbe protiv krivolova.

Poseban naglasak je dat na pozitivne primjere iz prakse, gdje su članovi lovačkih udruženja najefikasniji u borbi protiv nelegalnih aktivnosti u svojim lovištima.

Pored toga, kroz ORNIBA projekat se uspostavlja “watchdog” platforma, o kojoj se govorilo na drugoj radionici, organizovanoj 22.11.2014. Da bi platforma pravilno funkcionisala, dizajniran je Akcioni plan koji je usvojen i prihvaćen kao način po kojem će se raditi u budućnosti.

Učesnici radionice i Ornitofestivala iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore su potpisali Memorandum o saradnji, koji će predstavljati osnovu za daljnje aktivnosti u borbi protiv krivolova i za očuvanje prirodnih staništa ptica na Balkanu. (CZIP, Ptice.info)
 
Učesnici radionice i Ornitofestivala iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore su potpisali Memorandum o saradnji, koji će predstavljati osnovu za daljnje aktivnosti u borbi protiv krivolova i za očuvanje prirodnih staništa ptica na Balkanu.
Naravno da je bitno regionalno raditi na ovim stvarima jer ptice i staništa ne vide granice.
 
Kraljeva Sutjeska je lijepo malo mjesto sa zanimljivom historijom. :-)
 
Festival sa internacionalnim učešćem ima za cilj skretanje pažnje i edukaciju o značaju ptica i njihovom turističkom potencijalu.
O kakvom se potencijalu radi, odlično je pisao Kotrošan na ovom linku.
 
4. Ornitofestival u BiH, NP Kozara (2015)
wFKchuw.png
Četvrti po redu Ornitofestival održan je u Nacionalnom parku Kozara, od 28. do 30. avgusta, u organizaciji Ornitološkog društva "Naše ptice".

Dosadašnja istraživanja ornitofaune planinskih područja i kraških polja, značaj posmatranja ptica za razvoj turizma, novi nalazi ptica na području Bosne i Hercegovine... samo su neke od tema koje su obrađene i prezentirane na ovogodišnjem ornitološkom festivalu.

Trenutno nisu dostupni detaljniji izvještaji, a o programima prethodnih godina možete pročitati na sljedećim linkovima:

1. Ornitofestival u BiH, Kraljeva Sutjeska (2012)
2. Ornitofestival u BiH, Bosanska Gradiška (2013)
3. Ornitofestival u BiH, Tomislavgrad (2014)

Peti Ornitofestival biće održan 2016. godine u Čapljini. (Naše ptice @FB, Ptice.info)
 
Ponovo zamjeram organizatorima što nisu promovisali ovaj događaj.

:unsure:
 
Ko zna, možda je i do medija.

Možda i budu obavješteni a nemaju sluha za ovu vrstu događaja.

Kratko su izvjestili:

Domaćin četvrtog Ornitofestivala bio je Nacionalni Park Kozara. Festival se održao od 28. do 30.8.2015., a tema je bila „Razvijanje posmatranja ptica u planinskim područjima“.

Tokom radnog dijela učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske su imali priliku raspravljati o brojnim temama iz oblasti ornitologije i turizma i upoznati se sa prirodnim i kulturnim znamenitostimai Nacionalnog Parka Kozara tokom terenskog obilaska.
 
5. Ornitofestival u BiH, Čapljina (2016)
0h46Vff.png
Peti Ornitološki festival održan je u Čapljini u periodu od 7. do 9. 10.2016. godine. Domaćin Ornitofestivala bila je Ekološka udruga „Lijepa Naša“ Čapljina, a podršku Ornitofestivalu dali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo kulture i sporta HNK, Vlada HNK i Općina Čapljina, a u okviru projekata „Towards a functioning system of stop-over and wintering sites along the Adriatic Flyway – Phase 3 (AF3)“ i „Hutovo Blato Nature Park and Mostarsko Blato as Safe Breeding, Stop-Over and Wintering Sites for Birds“, te MAVA, CEPF i EURONATUR.

U radnom dijelu Ornitofestivala 39 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske su prezentirali priloge na teme:
- Uloga NVO-a u zaštiti, očuvanju ptica i močvarnih staništa,
- NATURA 2000,
- Upravljanje zaštićenim i IBA područjima,
- Održivi oblici turizma u zaštićenim područjima
- Lov, krivolov i zaštita ptica.

Učešće na Ornitofestivalu su uzeli i učenici iz lokalnih škola koji su imali priliku vidjeti predstavu „Ptice bez granica“. Na kraju Ornitofestivala organizovana je posjeta Parku prirode Hutovo Blato, Delti Neretve, te Prirodoslovnom Muzeju u Metkoviću. (ptice.ba, Ptice.info)
 
6. Ornitofestival u BiH, Široki Brijeg i Grude (2017)
YqYN2bm.png
Šesti Ornitofestival održao se od 26. do 28.10.2017. godine u Širokom Brijegu i Grudama, a fokus je dat na Mostarsko blato kao područje od međunarodnog značaja za ptice.

Na otvaranju Ornitofestivala u Širokom Brijegu prikazan je film „Ptice bez granica“ i otvorena foto izložba kojom je ukazano na značaj zaštite Mostarskog blata. Predstavi i otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 100 učenika lokalnih škola. Tom prilikom učesnici su se prisjetili autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini Ilhana Dervovića koji je preminuo krajem 2016. godine.

Ilhan Dervović (1958-2016)

Za organizaciju Festivala i ove godine, uz Ornitološko društvo „Naše ptice“, pobrinula se i Ekološka udruga “Lijepa Naša” iz Čapljine. Učešće u radnom dijelu Festivala uzelo je 28 učesnika iz Belgije, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predstavljeni su brojni radovi vezani za ornitofaunu Mostarskog blata, diskutovalo se o potencijalima turizma BiH, a upoznali smo se i sa IT mogućnostima i aplikacijama za praćenje ptica, kao i menadžmentom i planovima unutar zaštićenih područja. Ornitofestival je zaključen posjetom Mostarskom blatu i Parku prirode Blidinje. (ptice.ba, Ptice.info)
 
7. Ornitofestival u BiH, Trebinje (2018)
G3yJAjV.png
7. Ornitofestival, u organizaciji Centra za održivi razvoj (CORIE) i Ornitološkog društva “Naše ptice”, održat će se u Trebinju od 19. do 21. oktobra.

Tema ovogodišnjeg Ornitofestivala je “Zaštita ptica – realnost ili utopija”.

Organizatori su u prilici pokriti troškove smještaja i učešća za manji broj odabranih učesnika.

Molimo da se prijavite do 30.9.2018. tako što ćete poslati popunjen Registracijski list (LINK) na adrese corie.trebinje@gmail.com i naseptice@hotmail.com.

Preliminarno, program će sadržavati izložbe fotografija i prirodnjačke zbirke u Muzeju Hercegovine te izlete na Orjen i Popovo polje. (Ptice.ba, Ptice.info)
 
Ornitološki festival u Trebinju okupio stručnjake iz regiona i Evrope
2rhdKj1.png
U okviru 7. ornitološkog festivala, u Trebinju je u subotu održan naučni skup pod nazivom „Zaštita ptica, realnost ili utopija“ koji je okupio tridesetak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Belgije. Predstavljeno je dvanaest naučnih radova.

Centar za održivi razvoj i ekologiju (CORIE) predstavio je rad koji je baziran na istraživanju ornitofaune prostora Orjen-Bijela gora, kao mogućeg zaštićenog područja. Prema riječima predsjednika ove organizacije Aleksandra Vukanovića, u planu je da se u naredne dvije godine prikupe elaborati i sistematski podaci sa terena.

Područje prirode Orjen-Bijela gora, Trebinje
Orjen-Bijela gora - jedno od tri pilot-područja “Natura 2000” u BiH

- Tokom 2016. i 2017. godine imali smo osam terenskih istraživanja, gdje smo obuhvatili prostor iznad 700 metara nadmorske visine. Evidentirali smo 43 vrste ptica i nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati dodatna istraživanja ornitofaune prostora Orjen-Bijela gora kako bi dobili jasniju sliku koliko vrsta ptica i u kom broju boravi na ovom prostoru - rekao je Vukanović.

Dejan Radošević iz Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa istakao je da ovakvi skupovi doprinose razvoju i dostizanju standarda kada su ovakva istraživanja u pitanju, kao i da ovakvi skupovi okupljaju sve više stručnjaka.

- Radovi su sve brojniji i kvalitetniji i podaci do kojih dolazimo su upotrebljivi i koristimo ih u našem svakodnevnom poslu i prilikom izrade studija pri izboru novih zaštićenih područja. Nama su značajni svi ovi stručnjaci i podaci do kojih oni dolaze - kazao je Radošević.

U okviru naučnog skupa prikazan je i dokumentarni film „Tragom naših ptica“.

Prvog dana sedmog ornitološkog festa u Muzeju Hercegovine je otvorena izložba fotografija „Mala sova na našim zimovalištima“, autora Almira Hukića iz Tuzle.

Tuzlak Almir Hukić kroz fotografije prikazuje ljepotu ptičijeg svijeta

7. Ornitofestival u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Ornitološkog društva “Naše ptice” iz Sarajeva i trebinjskog Centra za održivi razvoj (CORIE), završen se u nedjelju obilaskom Popovog polja.

Naredni Ornitofestival biće održan u Sarajevu 2019. godine. (Radio Trebinje, Naše Ptice, Ptice Forum)
 
8. Ornitofestival u BiH, Sarajevo (2019)
pZCd1S8.png
8. Ornitofestival u organizaciji Ornitološkog društva “Naše ptice” i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja održat će se u Sarajevu, od 10. do 13. oktobra 2019. godine.

Tema Ornitofestivala je “Zaštita ptica i birdwatching u zaštićenim područjima”.

Organizatori su u prilici pokriti troškove smještaja i učešća za određeni broj učesnika. Prijavite se do 15.08.2019. slanjem registracijskog listića na adresu naseptice@hotmail.com.

Ornitološko društvo ”Naše ptice” je nevladina, neprofitna, nepolitička i dobrovoljna organizacija, osnovana 2003. godine u Sarajevu, koja djeluje u oblasti ornitologije, ekologije, prstenovanja i zaštite ptica i njihovih staništa.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja registrovana je 2010. godine s ciljem zaštite i očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti (geoloških, hidroloških, bioloških) i ambijentalne raznolikosti, kao i obezbjeđivanja nesmetanog odvijanja prirodnih procesa te nadzora nad provođenjem uslova i mjera zaštite na zaštićenim područjima. (ptice.ba, zppks.ba, ptice.info)
 
2020. u Šamcu.
 
Ponovo zamjeram organizatorima što nisu promovisali ovaj događaj.
Niko nigdje i ne spomene. Jedini put kad sam čuo bilo je kad je neupućeni Amir Zukić na N1 spomenuo festival u negativnom kontekstu kao nešto na šta se daju državne pare.
 
9. Ornitofestival u BiH, Šamac (2020)
4OqCdEk.png
Ovogodišnji, deveti po redu Ornitofestival održan je u Šamcu od 23. do 25. oktobra. Organizovan je u saradnji sa Društvom za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke.

- Zbog epidemiološke situacije broj učesnika je znatno manji nego ranijih godina, ali su predavanja i prezentacije podjednako kvalitetni - objavili su iz Ornitološkog društva Naše ptice, koje organizuje festival.

Šamac je opština u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, u regiji Posavina, locirana na desnoj strani rijeke Save. Osim Save, kroz Šamac prolazi i rijeka Bosna, gdje joj je i ušće. U južnom dijelu opštine nalazi se zaštićeno prirodno područje četvrte kategorije Tišina. Uz trenutno zaštićenih 200 hektara, radi se na zaštiti dodatnih 150 hektara u susjednom Domaljevcu. Ovo je jedna od posljednjih močvara ovog tipa u kontinentalnom regionu Bosne i Hercegovine te je kao takva još 1985. godine proglašena prirodnom rijetkošću.

MEfBN42.png
Zahvaljujući svom izuzetnom položaju i plodnoj Posavini, gotovo od svog postanka Bosanski Šamac je regionalni trgovački centar. Intenzivan razvoj počinje naročito 1947. godine izgradnjom željezničke pruge za Sarajevo. Ravno područje, sa umjerenom kontinentalnom klimom, uz zadovoljavajuće rezerve vode, većinom je predodredilo Šamac za razvoj poljoprivrede, ali i neke druge oblike industrijske proizvodnje.

Šamac spada u red opština razvijenih obrazovnom i kulturnom tradicijom. Prva škola otvorena je u naselju Obudovac još 1832. godine. Danas u opštini rade četiri osnovne i jedna srednja škola.

QFBAGjg.png
Na području opštine nema objekata od veće historijske važnosti, osim što se može spomenuti Kučukalića kuća, vila izgrađena u presudomaurskom stilu od 1898. do 1904. godine prema projektu arhitekte Aleksandra Viteka.

Služila je kao bolnica tokom Drugog svjetskog rata te kao biblioteka i sud tokom druge Jugoslavije. Restaurirana je 2019. godine, a poznata je i pod nazivom Begova kuća.

Neke od poznatih ličnosti iz Bosanskog Šamca su: prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, bivši premijer Srbije Zoran Đinđić, narodni heroj Jugoslavije Mitar Trifunović Učo, fudbaleri Srebrenko Repčić i Ilija Katić, šahovski velemajstor Predrag Nikolić, pjesnik i pisac Dino Fahrudin Avdibegović... (Naše ptice, Wikipedia, Ptice Forum)
 
- Zbog epidemiološke situacije broj učesnika je znatno manji nego ranijih godina, ali su predavanja i prezentacije podjednako kvalitetni - objavili su iz Ornitološkog društva Naše ptice, koje organizuje festival.
Važno je održati kontinuitet.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh