Koliko ste ekološki osvješteni?

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
537
Reakcije
166
Lokacija
Spol
SmERG7k.png
Jeste li od onih koji vide da je cesta puna papirića pa i oni bace papir?

Ili kulturno odete do kontejnera, odnosno u njihovom nedostatku čuvate papir dok ne naiđete na jedan?

Čini se da je kod nas ekološka svijest građana i dalje na prilično niskom nivou. To se može lako vidjeti po ulicama i izletištima.

Da li su kazne rješenje?
 
Svakako jesam ekološki osvješten, ali se osjećam kao manjina.
 
Baš smo neki dan bili na roštiljanju i što se tiče mog društva nije nikome trebalo napominjati da se sav otpad treba pokupiti u kese i odložiti na predviđeno mjesto.

Ni u kom slučaju ne bacam smeće (papir, vrećice i sl.) na ulicu ili u prirodu. To je kao neka opšta kultura valjda, nešto što donosiš iz kuće.
 
Znam da većina građana (ljudi koji žive u gradu) paze šta će uraditi sa smećem, ali vidi sad... taman kad je prošlo 50 godina kako su se seljaci prilagodili gradu, kad ono novi rat i dođose drugi. Znači opet treba 50 godina da ne bi bilo šporeta i frižidera u rijekama?!
 
I mene to frustrira ali nije pravilo da su krive pridošlice. Gledao sam svojim očima kako rođena gradska bagra donese smeće do izlaza iz zgrade i ostavi ga u haustoru.

Da ne spominjem mokrenje po haustorima, pušenje po liftovima, bacanje smeća kroz prozor i čega sve nema... :rolleyes:
 
Nije pravilo, slažem se, i nije da ja krivim pridošlice kao takve, pogotovo što mnogi nisu došli svojom voljom, ali je red prilagođavati se sredini u koju dođeš a ne oblikovati je po svojim navikama.
 
Jedan od problema je što nemamo aktivnu "ekološku policiju" koja bi poradila nešto na tome, pisala novčane kazne i sl.
 
Slika nekad prelijepog jezera Modrac puno govori (Foto: FB, jesen 2013.):

2CXwZQj.jpg
 
Ako nema kante u blizini, do prve će posluziti i džepovi, ako treba i do kuće. Jednostavno pazim na takve stvari, iako se u kući komotnije osjećam u neredu (ovo ne znači da spavam u smeću :hehehehe:).
 
Eto sad, a je li ostavljaš i opuške od cigara u džepove? :sneaky:
 
Ja zapalim isključivo kad negdje sjedim. :sneaky:

Zna se ko puši na ulici... (joj nam jezika, šta god napišeš može da ispadne dvosmisleno :laugh:).
 
Uvesti jače kontrole, postaviti više kanti za smeće, i naravno "udarati" po džepu.
 
Koliko ja vidim, najveći problem je u tome kako roditelji odgoje svoju djecu. Znam da su meni od malena trubili o kulturi ponašanja i htio ili ne to ti se usadi u ličnost.

@zorion spomenu kante... puno je dijelova grada (kod mene, a vjerujem i drugdje) gdje skoro da ih i nema.
 
Meni nekako najbolje zvuči prinudni rad. Baciš smeće - ili plati skupu kaznu ili čisti smeće po parkovima u najprometniji dio dana, da te svi vide. :-)
 
Meni nekako najbolje zvuči prinudni rad. Baciš smeće - ili plati skupu kaznu ili čisti smeće po parkovima u najprometniji dio dana, da te svi vide. :-)
Javna sramota na Balkanu teže pada nego neko pare da ti uzme. :thumbsup:
 
Prvo, mora postojati kućni odgoj. S tim sve počinje i bez toga nema ništa. Drugo, moraju postojati velike kazne. Nažalost, naš narod bez toga ne zna funkcionisati, još uvijek. Treće, već je rečeno, mora biti puno, puno više kanti za smeće po gradskim ulicama. I onaj ko bi uredno bacio smeće, dođe u iskušenje da ga ostavi na ulici kad nigdje nema proklete kante.
 
Ima i drugi problem kod primitivnih Balkanaca... ako si normalan, uredan, ne bacaš smeće, ne psuješ, kulturno si odgojen... onda možeš da postaneš pi*kica, p*der i sl. Strašno, ali realnost. :coffee:
 
To ti je naopak sistem vrijednosti. Umjesto da te krive kad si lopov, kvaran, prljavog jezika, neradnik i sl., možeš ispaštati kad nisi ništa od toga.
 
Znam gužvati kojekakav papir u džepu po pola kilometra dok ne naiđem na kantu. Znači, fali.

Inače, ekološka svijest dio je svake karakterno izgrađene osobe. Najlakše je biti đilkoš.

A što se tiče društva, puno toga bi se moglo podići na viši nivo... prirodni resursi i obnovljiva energija se vrlo malo koriste, vrlo se malo reciklira, komunalne firme ne zahtjevaju sortiranje otpada...
 
Ko je usvojio osnovne moralne i kulturne vrijednosti taj je po automatizmu i ekološki osvješten, meni to tako funkcioniše.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh