O nama

dzejms

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
52
Reakcije
57
Lokacija
Spol
Ko smo, zašto ptice, zašto forum...
Ptice Forum pokrenula je grupa građana, iza koje ne stoje bilo kakva udruženja, nevladine ili vladine organizacije. Osnovni cilj je otvaranje prostora za bavljenje pticama, životinjskom vrstom koju smo odabrali, ili je ona odabrala nas svojim osobnostima.

Nije važno da li ptice izučavate, imate za ljubimce, ili jednostavno uživate u njihovoj lijepoj pjesmi, divite se njihovoj ljepoti i posebnim mogućnostima koje im je darovala priroda, ovo može biti mjesto na kojem ćete se osjećati ugodno. Ako ste i samo ljubitelj prirode ili dobronamjerni posjetilac, niste na pogrešnoj adresi.

Forum nije ekskluzivan za pripadnike bilo kojeg naroda, religije, rase i sl. Osnivači foruma nemaju za cilj sticanje bilo kakve vrste materijalne dobiti. Registracija na sajt je besplatna i članstvo je dobrovoljno. Osnovno pravilo je da je zabranjeno vrijeđanje ili omalovažavanje članova foruma, etničkih, nacionalnih, religijskih i drugih kolektiviteta, te da ne promovirate aktivnosti koje mogu biti u sukubu sa zakonom.

Administracija ne odgovara za poruke korisnika foruma, iako nastoji ukloniti sve neprimjerene sadržaje i očuvati kulturu dijaloga. Neprikladno ponašanje može rezultirati opomenama ili zabranom pristupa forumu. Administracija zadržava prava izmjene pravila i reagovanja mimo njih u slučaju nepredviđenih situacija.

Zašto regionalno
Forum je namijenjen ljudima širom regiona, dokle god seže jezik kojim pišemo, potpuno uvažavajući svačiju slobodu da ga naziva hrvatskim, bosanskim, srpskim, crnogorskim, maternjim... iz razloga što smatramo da se radi o malom geografskom prostoru gdje važnost širenja dobrih ideja i iskustava nadilazi bilo kakve podjele i granice.

Ptice su životinje kojima se naučno ili kao ljubimcima bavi relativno mali broj ljudi. Nijedna od država regiona ne može se pohvaliti da ima dovoljno posmatrača ptica, školovanih ornitologa, legalnih uzgajivača, kao ni dovoljno pažnje u medijima i u vlasti.

Sve su to razlozi zašto nam je želja prenijeti što više priča iz regije kako bi vijesti doprle do što većeg broja zainteresovanih, nekome dale ideju, olakšale realizaciju nekog projekta, poboljšale kvalitet aktivnosti kojima se bave, a sve vezano za ptice, ali i neodvojive teme koje se tiču prirode i ekologije.

Zašto nauka i uzgoj na jednom mjestu
Niko od ekipe koja je pokrenula forum nije školovani ornitolog, ni uzgajivač ptica, niti zagovara da je jedno važnije ili ispravnije od drugog. Radi se o čistoj ljubavi prema pticama, pa tako razumijemo razloge i prirodnjaka i naučnika i osoba koje drže ptice u svojim kućama ili dvorištima.

Pošto je realnost da za pticama generalno ne postoji toliko interesovanja kao za, na primjer pse i mačke, posljednje što bilo kome treba među ljubiteljima ptica je da se dijelimo i sukobljavamo, dok god se radi o moralno i zakonski čistim namjerama. Sve što vas veže za ptice, zanima i nas, i želja nam je da se stavovi svih učesnika približavaju. Uvažavajući znanje i iskustva obje "strane", mislimo da jedni drugima dosta mogu pomoći.

Izvor sadržaja
Tekstovi koje možete pronaći na forumu u većini slučajeva su preuzeti iz knjiga ili sa drugih specijaliziranih stranica i portala, ili su autorski tekstovi članova. Dio tekstova potiče iz stranih izvora i preveden je od strane Ptice.info. Zahvaljujemo se unaprijed svima koji su ostavili ovu vrstu traga na internetu, a ako ipak kojim slučajem nekome smeta što smo prenijeli dio njegovog autorskog sadržaja, molimo da nas o tome obavijesti koristeći opciju KONTAKT u dnu stranice.

Vlasnici i članstvo drugih sajtova posvećenih temama kojima se bavimo, mogu slobodno preuzimati sadržaje sa naših stranica, osim ako je autor teksta naznačio drugačije. Radi fer odnosa i kako bi ispoštovali originalnog autora, molimo da uz preneseni tekst ili fotografiju navedete odakle ste ih preuzeli. Naravno, isto važi i za naše članstvo pri preuzimanju korisnih stvari sa drugih mjesta.

Dobro došli na Ptice Forum i ugodno pretraživanje.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
233
Lokacija
Spol
I od mene hvala cijeloj ekipi. ;)

Ja sam nekoliko puta prevodio sa engleskog jer podataka nije bilo ni na jednom od naših jezika. Bujrum ko god želi da podijeli te tekstove dalje.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Baza ptičijih vrsta je sad prilično dobra.

Sve je teže naći nešto što već nije postavljeno. ;)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
399
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Naravno, ima ih puno više, ali ne i opisanih na našem jeziku.
 

sanja babić

Registrovani član
Registracija
04-12-2017
Poruke
2
Reakcije
1
Lokacija
Pa, jedva ste me primili u zajednicu, ali, kako vidim, nitko se sa mnom ne želi družiti. No, dobro.
Sanja
 

Crithagra

Registrovani član
Registracija
05-07-2014
Poruke
27
Reakcije
7
Lokacija
Spol
Zašto jedva? Svi su dobrodošli. :)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Registracija je baš jednostavna: unesete nekoliko osnovnih podataka, dobijete mail u kojem klikom na link potvrdite da je adresa ispravna i to je to. 🙂
 
Pronađi:
Vrh