1. [​IMG] Od prvih ideja da poleti, čovjek istražuje ptice i njihove savršene vještine putovanja zrakom, a i nakon više od stoljeća ljudskog letenja uz tehnička pomagala ostalo je još mnogo toga da se nauči od naših pernatih prijatelja.

  Posljednji primjer je studija objavljena u žurnalu PLOS One, koja je otkrila da ptice izbjegavaju sudaranje u zraku tako što uvijek skreću udesno kada se nađu u situaciji potencijalnog kontakta. Ovo bi moglo koristiti u kreiranju budućih sistema zaštite od sudara na avionima.

  Pomno istraživanje ptica...
 2. [​IMG] Prethodnih godina inovatori su predstavili dronove s fiksnim krilima koji rade impresivne manevre, sa verzijama koje uranjaju poput morskih ptica, spuštaju se na način kako ptice slijeću, čak imaju krila koja mijenjaju oblik kako bi se u letu razvila kao jedno... Ali šta kada je u pitanju spuštanje na vertikalne površine i ponovno polijetanje? Tim sa Univerziteta Sherbrooke je izradio letjelicu koja može i to.

  Dron je nazvan S-MAD (Sherbrooke's Multimodal Autonomous Drone) i predstavljen je krajem jula na konferenciji "Living...
 3. [​IMG] U sklopu edukativnog Eko Kampa “Ludaš 2017” u Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero”, sekcija za prstenovanje i praćenje migracija ptica, u ranim jutarnjim satima 2. avgusta uhvatila je jednog Sivog vojića (Iduna pallida).

  Na jezeru se više od 30 godina radi monitoring ptica i godišnje se prstenuje oko 6 do 7 hiljada ptica, ali ova vrsta je sada po prvi put uhvaćena, prstenovana i zabilježena u knjige.

  Opis vrste: D.t. 12-14 cm. Rasprostranjen na dijelovima Balkanskog i Pirinejskog poluostrva, u Panonskoj niziji, Maloj...
 4. [​IMG] Na području Borčana, u lovištu Orlov kuk u Tomislavgradu, 6. avgusta su u krivolovu na štigliće zatečene dvije muške osobe s prebivalištem u Mostaru.

  Kako je na Facebooku objavilo Lovačko društvo Orlov kuk, kod njih su pronađeni: mreža za hvatanje ptica, preparirani štiglići te štiglići u kavezu koji su služili kao mamci.

  - Već smo i ranije imali dojavu da se sumnjivo vozilo kreće po lovištu. Ovoga puta krivolovci nisu imali sreće i od njih su izuzeta sredstva za krivolov. Ovakva vrsta krivolova je dobro unosna na crnom tržištu...
 5. [​IMG] Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da su u saradnji sa policijom spriječili krivolov prepelice kod Bačkog Jarka u opštini Temerin, te da je to već 17. slučaj krivolova oktriven od 1. avgusta, kada je počela sezona lova na prepelicu.

  - Već od kraja jula krivolovci su širom Srbije postavili desetine zakonom zabranjenih elektronskih vabilica uz pomoć kojih dozivaju ptice u smrtonosne zamke. Za prvih deset dana ovogodišnje lovne sezone otkriveno je čak 17 slučajeva krivolova na prepelice - saopšteno je...
 6. [​IMG] Umjesto da vrijeme provodi uz televizor, kao što to radi većina penzionera, Mustafa Duraković iz bugojanskog naselja Voznik ima drugu zanimaciju koja mu, kako kaže, zanimljivijim čini dane u dvorištu ukrašeno replikama, koje s ljubavlju stvara.

  On se, naime, od momenta kada se penzionisao 2012., bavi izradom kućica od drveta koje, zbog svog različitog izgleda i dimenzija, svakodnevno plijene pažnju prolaznika.

  - Mnogi od njih zastanu, uđu u avliju i obiđu ovo moje malo naselje. Uglavnom su iznenađeni onim što vide i puni...
 7. [​IMG] Koalicija za zaštitu rijeka BiH upozorava na stihijsku izgradnju hidroelektrana i uništavanje vodotoka u Bosni i Hercegovini.

  - Naše rijeke su pod velikim rizikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, kvalitetne vode i bogatstva biodiverziteta, a sve zbog planova za izgradnju više od 300 hidroelektrana - navode u saopštenju u povodu objave videa "Sloboda rijekama".

  VIDEO: Sloboda rijekama/ Freedom to the rivers

  Simbolično su oslikali branu Idbar na rijeci Bašćici koja...
 8. [​IMG] Sinoćnje nevrijeme, koje je zahvatilo jug Bosne i Hercegovine, izazvalo je masovno stradanje ptica na području Čapljine.

  Stradalo je oko 1.500 ptica, većinom čvoraka i španskih vrabaca, objavili su iz Ornitološkog društva "Naše ptice".

  Većinom su stradale mlade jedinke koje su se od nevremena pokušale skriti u krošnjama platana.

  Članovi Ornitološkog društva "Naše ptice", nevladinih udruženja "Lijepa Naša" i "Čaplja" te Lovačkog udruženja "Galeb" nastoje spasiti ptice koje su preživjele, a koje još uvijek nisu u stanju da polete....
 9. [​IMG] Prekršajni sud u Novom Sadu osudio je Novosađanina G. Ž. na kaznu od 50.000 dinara (~415 eura) zbog toga što je prošle godine na internetu nudio na prodaju vjetrušu/vjetrušku.

  Nakon prijave inspekciji uslijedio je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. G. Ž. se branio neznanjem da je vjetruša strogo zaštićena divlja ptica, što postupajućem sudiji nije bio dovoljan oslobađajući element.

  U presudi se, naime, navodi, da je osuđeni prije nuđenja na prodaju ove ptice imao mogućnosti...
 10. [​IMG] Životinje u zoo vrtovima spas od vrućina u ljetnim danima pronalaze u tuširanju i svježem voću, dok se radnici trude da im pruže što bolju njegu i prijatniju svakodnevnicu.

  Svaka životinja visoke temperature podnosi na svoj način u zavisnosti od njihovog prirodnog staništa.

  Među životinjama koje teže podnose ljetne vrućine svakako su bijeli medvjed i vrste koje žive u predjelima gdje je led i snijeg. Ipak, ovo su jedinke koje su adaptirane na prostor u kom se nalaze, rođene su tu, te su i prilično naviknute na vremenske uslove...
Pronađi: