1. [​IMG] Rijetka vrsta sove - uralska ili dugorepa sova (Strix uralensis) pronađena je u četvrtak u centru Banje Luke, objavio je ornitolog Draško Adamović iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB).

  Dugorepa / uralska sova

  - Građani su nam dojavili da se na više lokacija u centru Banje Luke viđa krupna sova koju proganjaju vrane i druge gradske ptice. Ustanovili smo da se radi o rijetkoj i malobrojnoj vrsti – dugorepa sova, drugoj po veličini sovi koja se kod nas može naći....
 2. [​IMG] Crna roda (Ciconia nigra) je pored bijele rode (Ciconia ciconia) jedina vrsta iz porodice roda (Ciconiidae) koja se gnijezdi u Evropi.

  Bijela roda

  Neznantno je manja od bijele rode. Glava, vrat, gornji dio tijela i prsa im pokriva crno perje s metalnim, ovisno o uglu svjetla zelenkastim, purpurnim ili čak bakrenastim odsjajem. Samo prsa, trbuh, donji dio krila neposredno uz tijelo i donji dio repa su im bijeli. Kljun ovih roda je dugačak i kod ženki ravan, dok se kljun mužjaka čini...
 3. [​IMG] Tokom redovnog monitoringa Nikšićkih akumulacija, koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) provodi u okviru svojih volonterskih aktivnosti, početkom oktobra registrovane su dvije crne rode (Ciconia nigra).

  Crna roda

  Crne rode inače pripadaju redu skrovitih i stidljivih vrsta, koje se rijetko gledaju, pa samim tim djelatnici CZIP-a nisu krili oduševljenje kad su ih primijetili u blizini Slanog jezera. Posljednji put su evidentirane 2002. godine, u okolini Ulcinja u...
 4. [​IMG] Aktivisti banjalučkog Centra za životnu sredinu danas su, povodom Svjetskog dana borbe protiv fosilnih goriva, performansom ispred zgrade entitetskih vlasti prikazali šta očekuje Bosnu i Hercegovinu u narednih 30 godina, ukoliko vlade i dalje nastave s politikom ulaganja u fosilna goriva.

  - Zemlje Evropske unije sistematski prilaze rješenju ove problematike i konkretne akcije prikazuju da njihova obećanja ne stoje samo na papiru. Ciljevi za 2050. godinu jasno nalažu 100 posto dobijanja energije iz obnovljivih izvora - izjavila je...
 5. [​IMG] U Tomislavgradu će od 16. do 18. oktobra biti održana "Druga međunarodna radionica o dinarskim kraškim poljima kao močvarnim staništima od državnog i međunarodnog značaja".

  Organizatori radionice su Ornitološko društvo Naše ptice (Sarajevo), udruženje Naša baština (Tomislavgrad) i Centar mladih Livno, a pokrovitelji su fondacije EURONATUR i MAVA (Njemačka, Švicarska).

  Ovih dana se postavljaju edukativni panoi na lokacijama oko Duvanjskog polja, Buškog blata i Livanjskog polja, a plan je da se, uz turističku signalizaciju,...
 6. [​IMG] Nevladina organizacija Finch (FB) iz Prizrena, koja se bavi zaštitom i proučavanjem ptica, u saradnji sa drugim organizacijama civilnog društva u ovom gradu, zimi organizuje akcije hranjenja ptica.

  Osim u gradu Prizrenu, aktivnosti se organizuju i u opštini Dragaš (Dragash) na jugozapadu Kosova.

  Na tom području se nalazi Kamp Limth, koji članovi udruženja posjećuju tokom cijele godine zbog posmatranja ptica, obilježavanja značajnih datuma iz oblasti zaštite...
 7. [​IMG] Organizacija za zaštitu ptica Finch iz Prizrena i ove godine je zanimljivim aktivnostima obilježila Svjetski dan ptica selica. Oko 150 članova udruženja, uz predstavnike Ministarstva okoliša Kosova, Šuma Kosova te drugih zainteresovanih, prisustvovalo je obilježavanju ovog datuma na jezeru Brezna (Liqeni i Breznës) i Kampu Limth u opštini Dragaš (Dragash) na jugozapadu zemlje.

  Na jezeru Brezna, predsjednik udruženja Finch, prof. Nedžmedin (Nexhmedin) Ramadani, govorio je o važnosti i neophodnosti skladnog suživota između ljudi i...
 8. [​IMG] Krajem prošle godine obnovljen je rad Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj. Sa početnih 20, Udruženje sada broji 70-tak članova, od kojih je gotovo polovina osnovaca i srednjoškolaca.

  Brojem životinja koje gaji u Udruženju prednjači Zihnija Musaefendić sa Bijele Ploče. Kako kaže, ponosan je da ima jedno pravo malo životinjsko carstvo.

  - Imam paunove, pet-šest vrsta golubova, razne vrste koka, zečeve, kanarince, papagaje, australijske zebe. Velika je to ljubav od moje 12. godine - priča nam Zihnija.

  U proteklom...
 9. [​IMG] Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero, u utorak je ovaj rezervat posjetilo šezdesetak učenika iz dvije osnovne škole koji su učestvovali na Maloj školi prstenovanja.

  Više od 30 učenika četvrtog razreda došlo je iz Zadra, iz Osnovne škole Bartol Kašić - područna škola Bokanjac, dok je tridesetak učenika šestih razreda došlo iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov.

  Učenici su obišli drvenu poučnu stazu na Crkvinama, posmatračnicu za ptice kod glavnog kanala u Ornitološkom rezervatu gdje su pomoću durbina posmatrali...
 10. [​IMG] U Srbiji je u posljednjih 17 godina stradalo više od 220.000 jedinki divljih ptica, pokazuje izvještaj Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema njihovim podacima, od 2000. do 2017. godine ukupno je stradalo 220.886 jedinki ptica, ali riječ je samo o dokazanim slučajevima, dakle kada su postojali svi podaci do kojih se došlo tokom istrage. Sumnja se, međutim, da je taj broj mnogo, mnogo veći i da samo na godišnjem nivou iznosi između 120.000 i 170.000 nelegalno ubijenih ptica.

  Takođe, kako navode iz tog društva,...
Pronađi: