Kolibri

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Kolibri (Trochiliformes) je red ptica koji ima samo jednu porodicu, Trohilidae. Kako su bliski srodnici porodicama Apodidae i Hemiprocnidae, neki ih naučnici svrstavaju zajedno s njima u red Apodiformes.

Porodica kolibrija ima više od 100 rodova i oko 330 - 340 vrsta.

Kolibriji su uglavnom vrlo malene ptice. Najmanji kolibri koji je u isto vrijeme i najmanja ptičija vrsta uopšte, Mellisuga helenae, dugačak je, zajedno s kljunom i repnim perima, samo 6 cm. Najveća vrsta je Patagona gigas a veliki su oko 25 cm. Većina kolibrija ima šareno perje, u pravilu s metalnim sjajem. Grlo mužjaka je često sjajno crveno, plavo ili smaragdno zeleno.

Posebno obilježje kolibrija je kljun, koji je kod gotovo svake vrste drugačiji. Tako vrsta Ensifera ensifera ima kljun dug 10 cm, što je gotovo jednako dužini ostatka tijela. Suprotno tome, kljun vrste Ramphomicron microrhynchum je dug samo 5 mm. Nekim vrstama kljun je savijen prema dole, nekim prema gore, a zajedničko im je samo to da je svaki prilagođen sasvim određenom tipu cvijeta, tako da svaka vrsta ima svoju vlastitu ekološku nišu, čime se izbjegava konkurencija među vrstama.

Jezik im je dugačak i može se ispružiti daleko iz kljuna. Na vrhu je rascijepljen i ima oblik cjevčice, što im omogućuje da lako piju nektar iz cvjetova.

Kolibriji imaju vrlo visoku frekvenciju zamaha krilima, čak do 80 u sekundi. To im omogućuje let u stranu kao i unatrag, a mogu i stajati u zraku na jednom mjestu. Još jedna posebnost kolibrija je i da imaju osam pari rebara, dok ih druge ptice imaju uglavnom šest. Srce im ima 400 do 500 otkucaja u minuti, a broj udaha u minuti im je do 250. Za vrijeme sna, drastično im se smanjuje frekvencija otkucaja srca, inače bi, zbog vrlo brzog metabolizma, uginuli od gladi. (Wikipedia, Ptice.info)
 

amar

Registrovani član
Poruke
54
Reakcije
12
Lokacija
Spol
Video zapisi koje svakodnevno gledamo uglavnom su sastavljeni od 25 slika u sekundi, koje se izmjenjuju velikom brzinom. Na takvim snimcima pokreti krila kolibrija izgledaju kao nejasna mrlja.


Na sljedećem videu, koji je snimljen specijalnim kamerama uz 600 slika u sekundi, pa poslije višestruko usporen, prikazani su pokreti kolibrija kakve ne možemo vidjeti golim okom. Impresivno.

 
Pronađi:
Vrh