Svjetski dan šuma, 21. mart

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
p37VIp5.png
Svjetski dan šuma obilježava se svake godine 21. marta i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine, upozoravaju stručnjaci.

Gubitak šuma nastaviće se zbog klimatskih promjena uprkos globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s efektom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg upravljanja, požara, poremećenog režima voda, insekata, glodara, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

U tom smislu, zaštita šuma podrazumijeva primjereno upravljanje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventivne mjere. No, uprkos svim faktorima od kojih je ugrožena, šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita.

Aktivnostima obilježavanja Dana šuma želi se istaći uloga ne samo šuma nego i svih vrsta drveća koja rastu izvan njih. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u kojima boravi više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata.

Osim što su od izuzetne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda.

I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.

Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume; 12-20 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu koji prouzrokuju klimatske promjene izazvano je upravo krčenjem šuma.

U Bosni i Hercegovini, ukupna zaliha svih državnih šuma je procijenjena na 161.997.182 m3, sa prosječnom zalihom od oko 199,4 m3/ha. Odnos državnih i privatnih šuma je 82:18 posto. Imajući u vidu značaj šuma i šumarstva u BiH, kontinuirano se radi na rješavanju problema u ovoj oblasti, prije svega na njenom zakonskom uređenju.

Međunarodni dan šuma je upozorenje svima nama da se ne ponašamo kao da su prirodna bogatstva privatno vlasništvo, nego da su to bogatstva koja moramo sačuvati i predati generacijama koje dolaze. Povodom ovog dana, obrazovne institucije (predškolske, školske, fakulteti), kao i sve institucije koje su odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, trebaju u okviru svojih mogućnosti organizovati aktivnosti u cilju podizanja svijesti o značaju šuma.

Na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21. marta obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema. (Oslobođenje, UN, Ptice.info)
 
Meni je priroda odmor, i da nema drveća, vode, zelenih livada, ptica i ostalih njenih ljepota život bi bio siv.
 
Svjetski dan šuma 2017.

 
Pronađi:
Nazad
Vrh