Škanjac, orao mišar

Walker

Registrovani član
Poruke
679
Reakcije
211
Lokacija
Spol
Škanjac (Buteo buteo), poznat i kao škanjac mišar, je ptica grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae).

Škanjac je, nakon vjetruše, druga najrasprostranjenija ptica grabljivica u Evropi. Na sjeveru Evrope i po Rusiji je selica te se tamo dolazi samo gnijezditi, dok je u ostalim dijelovima Evrope stanarica. Nalazi ga se na raznim staništima, od šume i rijetko pošumljenih područja, preko obrađenih površina, do vlažnih staništa kakva su tresetišta i cretovi. Živi na rubovima šuma, gdje gradi gnijezda.

Srednje je veličine i raznolike boje perja koja se može kretati od tamnosmeđe do skoro potpuno bijele. Smeđi primjerci su karakteristični po velikim bijelim mrljama s gornje strane krila. Dužina tijela se kreće od 51 do 57 centimetara, a raspon krila mu je od 110 do 150 cm. Težak je do 1 kg. Velika krila i širok kratak rep su prilagodba za jedrenje na zračnim strujama (termalima). Ženke su u pravilu nešto veće od mužjaka. Noge su im kratke, sa snažnim kandžama.

Škanjac obično vreba s povišenog položaja (stubovi uz cestu, stabla), a kad ugleda potencijalnu žrtvu laganim zamasima krila uzima zalet i potom se obrušava. Može ga se vidjeti i kako lebdi iznad jednog mjesta na livadi ili njivi, čekajući da se pojavi plijen. Isto tako, može ga se vidjeti kako hoda po zemlji, tražeći insekte i crve. Sluh mu je vrlo istančan i njime također otkriva plijen. Hrani se uglavnom malim sisavcima, ali zna loviti gmazove, vodozemce, insekte, beskičmenjake, mlade ptice, voluharice, miševe i gujavice. Ponekad se hrane i strvinama, što dovodi do toga da ih optužuju za napade na malu jagnjad.

U vrijeme parenja mužjak i ženka škanjca izvode svadbeni let u zraku tako da si nogama dodaju grane. Vrhunac udvaranja je zajednički let isprepletenih nogu. Početkom proljeća ženka u gnijezdo snese najčešće tri jajeta. Na njima sjede i ženka i mužjak. Tek nakon četrdesetak dana izleženi mladi postaju samostalni. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
743
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Video koji pokazuje koliko je ovo oprezna ptica. :)

 
Pronađi:
Vrh