Liska

Lorena

Administrator
Poruke
318
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Liska ili Crna liska (Fulica atra), poznata i kao ptica sarka, je ptica močvarica iz reda ždralovki (Gruiformes). Velika je poput patke, crne boje s bijelim kljunom i bijelom čeonom pločicom. Živi uz bare i jezera, dobro pliva i roni, hrani se vodenim životinjama i biljem.

Lisku često možemo vidjeti u ogromnim jatima na velikim jezerima, a zimi čak i na morskoj obali. Coot, engleski naziv za ovu pticu, nastao je na osnovu njenog glasnog zova nalik na lajanje.

Liska je prava ptica vodarica koja zahvaljujući specijalnim plivajućim resicama na prstima dobro pliva i roni. Iako ptica najviše vremena provodi druželjubljivo u ne baš čvrsto povezanim zajednicama, povremeno je vrlo agresivna.

Liske se najbolje osjećaju na rijekama s polaganim otjecanjem ili na vodama stajaćicama. Bilo da se radi o rijekama, prirodnim, akumulacijskim ili vještačkim jezerima, liska ih jednako voli. Za gniježđenje, poput svih liski, odabire područja obrasla gustom vegetacijom koja joj pružaju sigurnu zaštitu. Zimi se ptice moraju odreći ove zaštite. Kad se manja jezera zalede, liske odlaze na veća, nezaleđena jezera. Za posebno oštrih zima ima ih i na morskim obalama.

Ljeti liska jede hranu biljnog i životinjskog porijekla. Na njenom jelovniku se nalazi vodeno bilje te njihovo korijenje i izbojci, zatim alge, vodeni insekti, punoglavci, crvi, daždevnjaci, a ponekad i ribe. Hrani se i žitaricama, sjemenkama, pa čak i jajima drugih ptica. Do podvodnih biljnih vrsta liska dopire tako što joj tijelo stoji u vodi u okomitom položaju, a dijelove bilja otkida kljunom. Da bi dospjela do najvećeg dijela hrane, ipak je prisiljena potpuno zaroniti. Pri tome brzo nešto mora pronaći jer budući da je lagana, voda je vrlo brzo vraća na površinu.

Liske su poznate po svom agresivnom ponašanju u sezoni parenja. Prilikom borbi mužjak uzdiže krila i spušta glavu tako da se dobro mogu vidjeti bijeli kljun i bijela pločica na čelu. Tako izgleda opasnije. Ako se osjeti ugroženom, liska pljuska vodu prema neprijatelju ili se okreće na leđa i udara nogama i stopalima. Međutim, ako ptice grabljivice napadnu jato, liske će pobjeći naizmjenično veslajući nogama kroz vodu i leteći zrakom. Pri pojavi orla štekavca liske se skupe u veliku grupu kako bi zbunile napadača. On pri takvom njihovom ponašanju ne može razlikovati, pa ni loviti jedinke.

Gnijezdo zajednički prave mužjak i ženka. Podižu ga na plitkoj vodi, često u trskom obraslim predjelima. Sastoji se od različitog nakupljenog materijala. Između aprila i jula ženka snese šest do deset jaja. Oba roditelja sjede na njima i kasnije hrane mladunce, koji napuštaju gnijezdo nakon tri do četiri sedmice. Mladunci se osamostaljuju sa oko osam sedmica. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh