Bijela roda

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
403
Reakcije
200
Lokacija
Spol
EUZrLcm.png
Bijela roda (Ciconia ciconia) je velika ptica močvarica s dugim crvenim nogama i ravnim, šiljatim crvenim kljunom. Glava, vrat i tijelo su bijele boje, dok je dio krila crn, što je bolje primjetno kada leti. Zimuje u centralnoj i južnoj Africi.

Crna roda

Roda se vrlo rijetko glasa, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i zvuči kao udaranje štapom o štap. Pri klepetanju izvija svoj dugački vrat unatrag.

Rode se lako posmatraju na gnijezdima koja su jako velika i koje najčešće izgrađuju na krovovima i dimnjacima kuća, a rjeđe na stablima. Također ih možemo posmatrati pri hranjenju kada na visokim nogama obilaze livade i močvare. Borave u blizini čovjeka.

Rode zimuju u Africi južno od Sahare, a u Evropi se viđaju od sredine marta do kraja avgusta. Međutim, u zadnje se vrijeme bilježi i zimovanje pojedinih ptica na područje Evrope.

Mužjaci i ženke izgledaju jednako, samo su mužjaci nešto krupniji. Mlade ptice imaju sive kljunove i crvenkasto-smeđe noge. Također, one su sivlje od svojih snježnobijelih roditelja.

Bijele rode se hrane glodarima, gujavicama, ličinkama, te svim vrstama malih gmazova i vodozemaca. Nemaju omiljenu hranu - hrane se onim životinjama koje su najčešće u okolini.

Od srednjeg vijeka evropske bijele rode grade gnijezda na građevinama ljudi. Može ih se vidjeti na krovovima, dimnjacima, telefonskim stubovima, zidinama, stogovima sijena i za njih posebno postavljenim tornjevima s podlogama. Rode se u svoje gnijezdo, ili njegovu blizinu, vraćaju svake godine. Mladi se pokušavaju vratiti blizu mjesta gdje su bili rođeni. Čak postoje gnijezda koja se neprekidno koriste više stotina godina.

Nažalost, bijele rode se mogu vidjeti samo u nekim evropskim zemljama. U prošlom vijeku njihov broj se smanjio. Razlog za to su promjene u načinu upravljanja poljoprivrednim površinama te gubitak i uništavanje vlažnih staništa. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
708
Reakcije
228
Lokacija
Spol
Jedna od ptica koja je dobila zasluženo mjesto u pjesmama, bajkama, crtićima...
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
634
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Gradske ptice - Bijela roda

 
Pronađi:
Vrh