Rezervat prirode Tivatska solila

lastavica

Registrovani član
Poruke
488
Reakcije
145
Lokacija
Spol
Tivatska solila se nalaze u Crnoj Gori, u močvarnom dijelu priobalnog pojasa Tivatskog zaliva. Zauzimaju površinu od 150 ha, a cijeli prostor ima nadmorsku visinu od 0 do 1 m. Na ovom području vlada mediteranska klima, sa srednjom godišnjom temperaturom od 14,7° C i srednjom količinom padavina od 1429,2 l/m2.

Na području Tivatskih solila razvijena je specifična autohtona vegetacija koja nastanjuje halofitna vlažna staništa: slatinska vegetacija, vegetacija morskih sita i vegetacija bočatnih močvara, na muljevito-glinovitoj podlozi. Ovakav vid vegetacije je veoma rijedak, vrijedan i specifičan, zaštićen domaćim zakonodavstvom i predstavlja ekološku vrijednost koju je neophodno sačuvati. Na okolnim brdskim terenima prisutna je vegetacija makije i mješovite šikare sa primorskim žbunastim i drvenastim formama.

Na području Tivatskih solila je prije 60 godina bila predviđena aktivacija solane, sa izgrađenim kristalizacionim bazenima, sistemima dovodnih – odvodnih kanala i komunikacionim nasipima. Međutim, iz nepoznatih razloga solana nikad nije radila.

Danas pored nasipa postoje 4 kamenom ograđena kanala sa otpusnim vratima dubine 3 metra koja su djelimično zatrpana muljem i obrasla močvarnim rastinjem. Sama lokacija je podijeljena visokim nasipom koji je djelimično urušen i zapušten, a koji služi kao brana i kao put.

Radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, područje Solila je u novembru 2008. godine proglašeno specijalnim florističko-faunističkim rezervatom (specijalni rezervat prirode – park prirode za morsko dobro). Dvije godine ranije proglašeno je Emerald staništem Bernske Konvencije, a 2007. je ovo područje dobilo status IBA – područja od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori. 10.04.2013. Tivatska solila su uvrštena na listu močvara od međunarodnog značaja, na površini od 150 ha, čime je Crna Gora dobila i drugo Ramsar područje, poslije Skadarskog jezera, koje je proglašeno 1995. godine.

Plitka slana voda bogata je ribom, a na muljevitom tlu su razvijeni raznovrsni bentoski organizmi, što predstavlja vrijedan izvor hrane za vodene ptice, a značaj ovog lokaliteta ogleda se i u njegovom kapacitetu za pružanje utočišta zimovalicama i pticama na migraciji. Na području Tivatskih solila registrovano je 48 vrsta ptica vodenih staništa, od čega su 4 stalno prisutne vrste, 35 zimujućih vrsta i 6 gnjezdarica, a zajedno sa ostalim grupama ptica (pjevačicama, grabljivicama) do sada je na ovom lokalitetu registrovano ukupno 112 vrsta. (orniba.net, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Otvorena ornitološka staza na Tivatskim solilima
Radi obezbjeđivanja adekvatne infrastrukture za posmatranje ptica u specijalnom rezervatu Tivatska solila, juče je javnosti svečano predstavljena ornitološka staza koja sadrži dvije osmatračnice za ptice.

Ornitološka staza izgrađena je u okviru IPA prekograničnog projekta ORNIBA.

Stazu su obišli predstavnici Opštine Tivat, JP „Morsko dobro“, Turističke organizacije Tivat, partnerske organizacije projekta ORNIBA, brojni predstavnici nevladinih organizacija iz sektora zaštite prirode i promocije ekoturizma, kao i zainteresovani pojedinci.

Nakon obilaska staze, gdje su učesnici imali priliku da uživaju u pogledu koji se sa osmatračnica pruža na solila, kao i u posmatranju ptica, održana je radionica u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, gdje su predstavljeni rezultati Regionalne studije o ptičijim vrstama i migraciji na Hutovom blatu i Tivatskim solilima, kao i smjernice za izradu plana upravljanja zaštićenim područjem solila.

Takođe je predstavljen turistički proizvod „Posmatranje ptica na Hutovom blatu i Tivatskim solilima“ dizajniran u okviru projekta.

Predstavljeni su mehanizmi i status zaštite rezervata solila, kao i potencijali povezivanja ponude posmatranja ptica i samih solila sa okolnim planinarskim destinacijama u području Boke.

Takođe, volonterka Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, Jana Iković, učesnik ornitoloških kampova i radionica održanih na Hutovom blatu i Tivatskim solilima, učesnicima radionice je prenijela svoje utiske o posmatranju ptica i aktivnostima projekata na kojim je učestvovala.

Radionica „Ornitološka staza na Tivatskim solilima - dio turističke ponude opštine Tivat“ predstavlja završnu prezentaciju ORNIBA projekta.

Finalna konferencija projekta će biti održana 19. februara u Čapljini (BiH). (CZIP, Ptice.info)
 

lastavica

Registrovani član
Poruke
488
Reakcije
145
Lokacija
Spol
Nadam se da će ove staze i biti korištene za ono čemu su namijenjene.
 

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Ugovorena izgradnja info punkta na Tivatskim solilima
Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom potpisalo je ugovor o izgradnji info punkta na Tivatskim solilima (Crna Gora).

Izgradnja ce biti izvršena nakon završetka turističke sezone.

Plan je da u u info punktu bude zaposlena stručna osoba koja će posjetiocima tog lokaliteta pružati informacije o značaju Solila i eventualno imati ulogu vodiča za organizovane posjete.

Ova aktivnost je dio projekta "Doživljavanje prirode na historijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - Povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja”.

Do sada je u okviru istog projekta, sa ciljem promocije tog zaštićenog područja kao i podizanja svijesti građana o značaju Tivatskih solila, za učenike osnovnih škola, kako iz lokalnog područja tako i iz ostalih dijelova Crne Gore, održano više ekoloških radionica na terenu, kao i pozorišnih predstava na temu zaštite ptica i močvarnih staništa.

Ukupno je kroz program edukacije prošlo blizu 2000 učenika iz Tivta, Radovića, Radanovića, Kotora, Budve, Podgorice, Bijelog Polja i Kolašina.

Takođe, urađeni su i promotivni lifleti sa osnovnim informacijama o Solilima.

Kroz buduće aktivnosti projekta biće urađena mapa za posjetioce, kao i aplikacija za pametne telefone. (CZIP, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Svi imamo iste probleme, a to je kako efikasno zaštititi prirodu i edukovati širu zajednicu o njenom značaju.
 

Vedran

Registrovani član
Poruke
279
Reakcije
60
Lokacija
Spol
Postavljen info punkt na Tivatskim solilima
JP Morsko dobro Crne Gore postavilo je na Tivatskim solilima info punkt za posjetioce. Predviđeno je i da na solilima bude zaposlena osoba koja ce posjetiocima pružati informacije o tom zastićenom području.

Cilj je da posjetioci ovog rezervata dobiju osnovne informacije o solilima kao i da ovo zaštićeno područje dobije osobu koja će se brinuti o njegovom održavanju i higijeni.

Plata stručnog vodiča je obezbijeđena kroz projekat "Doživite prirodu na istorijskim Tivatskim solilima - povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja", koji CZIP realizuje zajedno sa SO Tivat i JP Morsko dobro a koji je finansiran od strane Euronatur-a i DBU. Uskoro će biti raspisan konkurs za prijem zaposlenog na pomenuto radno mjesto.

Ovo je još jedna od aktivnosti realizovanih na solilima u saradnji sa MD i Opštinom Tivat i dokazuje da se između NVO sektora, vladinih institucija i opština može ostvariti izvrsna saradnja na zadovoljstvo svih. (CZIP, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
766
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Čas u prirodi sa učenicima međunarodne Knightsbridge škole
Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), u saradnji sa Opštinom Tivat i na poziv međunarodne Knightbirdge škole iz Tivta, organizovao je čas u prirodi za grupu učenika ove škole.

Čas je održan u utorak na Tivatskim solilima gdje su se djeca upoznala sa značajem solila kao rezervata prirode, kao i vrstama flore i faune koje se mogu naći na ovom području.

Takođe, djeca su posjetila osmatračnice gdje su uživala u posmatranju ptica, te učila o načinu korištenja ključa za identifikaciju vrsta.

Mališani su posjetili ornitološku stazu i nizom pitanja pokazali veliko interesovanje za ptičije vrste, posebno čaplje i patke koje su se nalazile u velikom broju širom rezervata. (CZIP, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh