Moje sjenice

Štef

Registrovani član
Registracija
17-06-2016
Poruke
9
Reakcije
13
Lokacija
Spol
Napravio sam kućicu za ptice i prikvačio ju ispod prozora stana. Kućicu sam obojao u istom tonu kao i fasada zgrade, da bude što manje prigovora. U kućicu se nastanio par sjenica i upravo hrane mlade. Zna li tko koliko traje hranjenje i kada bi se moglo očekivati pojavljivanje cijele obitelji izvan kućice?
Prošle godine su samo nestale, nisam ih stigao ni prebrojati.

123tu37.jpg
 
Lijepo si to uradio, svaka čast, i lijepo je da je kućica u funkciji. :)

Sjenice leže na jajima oko dvije sedmice, a nisam siguran koliko još mladi ostaju u gnijezdu, vjerovatno još toliko. I inače to rade ranije, u aprilu ili maju. Možeš više pročitati ovdje.
 
Hvala Kutkute. Krov kućice mi nije baš bog-zna-što, ali je nepromočiv, pa je unutrašnjost kućice garantirano suha. Za svaki slučaj imam i drenažu. Hvala ti i na poveznici, pročitao sam što tamo piše.
Bavim se mišlju da u kućicu ugradim mini kamericu. Tada bih mogao pratiti cijeli period podizanja podmlatka. I prebrojati ih. :)
Ukoliko bih išao na takvo, video rješenje, morao bih jako paziti da ne poremetim mir ptičica. Jako su plahe.
 
Bojim se da je za kameru kasno ove sezone. Mora se i za nju postaviti neki nosač sa vanjske strane, staviti zaštita od vlage i oštećenja, probušiti "špijunka" itd...

Sviđa mi se što si stavio više mjesta za stajanje. :thumbsup:
 
Je, za ovu sezonu sam propustio priliku, možda za iduće proljeće. Mikro kamera košta nekih 100 USD (s poštarinom), što je popriličan iznos i zbog toga još nisam siguran hoću li ići u realizaciju. Slika se šalje bežičnim putem do prijemnika uz televizor, ima i ton. Zgodna stvar, ali skupa.

Search Results - Micro-Mark
 
Nije jeftino ali je dobra stvar. Možeš napraviti i live stream. :D
 
Danas sam išao očistiti kućicu, pa prilažem par sličica te akcije.

Sloj mahovine je bio debeo oko 8 cm. Bila su to dva sloja, jer su se sjenice gnijezdile dva put. U prvom sloju sam našao ostatke jedne ptičice i jedno jaje. Ptić je bio lijepo opernatio. U drugom sloju, gornjem, našao sam dva jajeta.

Gniježđenje vidim kao prilično neuspješno: jedan mrtvi ptić i tri nerealizirana jajeta. Pitam se je li tako nešto uobičajeno ili nešto ne valja s kućicom?

24qpbmg.jpg


24dh3js.jpg


f0qb7m.jpg


28a5f77.jpg


2ng7cb7.jpg

[DOUBLEPOST=1474112537,1474112244][/DOUBLEPOST]
157fcav.jpg


Doista bi bilo dobro imati "video nadzor". Ovako nemam pojma je li se izlegao i jedan ptić.
Uopće nisam zadovoljan ishodom.:(
 
S obzirom da sjenice snesu preko 5 jaja mislim da tu nema problema.

Vrijeme je za čišćenje gnijezda i trebalo bi sve biti OK. ;)
 
Ove godine (2017.) imao sam samo jedno gniježđenje sjenica u svojoj kućici. Kada sam čistio kućicu u njoj sam našao jednog mrtvog ptića. To me uvijek frustrira i ražalosti.

dsc00210.jpg
 
Tužno jeste, ali to je priroda, ne možeš na to uticati.
 
Ovo je bilo prošle jeseni (2018.) Dva ostavljena ptića. Barem dva su odletjela.

dsc01310.jpg
 
Posljednja izmjena:
Ove godine su sjenice počele pripremati kućicu, a onda su došli vrapci i potjerali ih. Nisam se mješao u njihove poslove, u jesen ću pregledati i očistiti kućicu. Javit ću što sam našao unutra.
 
Nadajmo se da će biti zdravi mladunci jedne ili druge vrste. ✌
 
Pronađi:
Nazad
Vrh