Konji i jahanje

clutch

Registrovani član
Poruke
16
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Lijepa priroda, čist zrak, predivne životinje... i malo para :D i ne treba ti ništa više.
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Korisni savjeti za jahanje konja
I pored činjenice da konji nisu životinje koje su dobro “dizajnirane” za nošenje tereta, jahani su hiljadama godina. Konji se moraju naučiti da prihvate jahača i ukoliko se ovaj proces ne uradi temeljito, kasnije se mogu javiti poteškoće. Dosta jahača zaboravi da su konji veoma osjetljive životinje, koje, naprimjer, mogu da osjete mušicu kada im sleti na kožu, a zamislite samo kako se osjećaju kada im čovjek sjedi na leđima. Jahači sa dobrim osjećajem za ravnotežu umnogome olakšavaju posao konju.

Stani mirno
Iskusni jahači su navikli da se brzo popnu na konja. Međutim, neki konji se uznemire kada jahačeva noga stane na uzengiju. Ovo ponašanje je ponekad posljedica neodgovarajućeg treninga, tj. konjima je nekada bilo dozvoljeno da to rade, pa im je prešlo u naviku. S druge strane, ovo ponašanje je proizašlo iz samog treninga (npr. kod trkačkih konja), a opet može da bude samo posljedica trenutnog raspoloženja konja. Konj koji ne stoji mirno dok se jahač penje na njega predstavlja potencijalnu opasnost za jahača. U ovom slučaju, jahač ne treba da se brzo popne na konja uvećavajući time rizik od povrede, već bi konja trebalo ponovo trenirati i dresirati. Konju se mora pokazati da nema koristi od pomjeranja i da samo uzaludno troši energiju.

Osjetite sedlo
Proces upoznavanja konja sa jahačem je poznat pod imenom “starting”. Ukoliko tokom ovog perioda konj ne dobije šansu da se potpuno prilagodi sedlu, on će to kasnije raditi dok ga jašete. Zato je veoma važno dati šansu mladom konju da se navikne na sedlo na leđima, pri svim brzinama.

Da bi se konj ponašao poslušno i da bi sa lahkoćom nosio jahača, sedlo mora da mu odgovara. Sedlo koje loše leži na leđima konja može da mu nanese povrede i da ima negativan uticaj na razvoj mišića, kretanje i temperament.

Određivanje ritma
Uzbuđenje brzinom se javlja kod mnogih jahača, ali pri velikim brzinama stvari lahko mogu da izmaknu kontroli. Veoma malo jahača je doživjelo da se potpuno uplaši od brzine kojom se kreće – u tom slučaju konj je u panici, ne vidi i neće se zaustaviti, bez obzira šta mu se nađe na putu. Ova situacija je krajnje opasna i malo ljudi ju je doživelo. Ono što dosta jahača doživi jeste da konj sam mijenja brzinu kretanja, bez naredbe jahača. Ukoliko konj ima naviku da naglo ubrza kretanje, onda se treba zapitati da li mu sedlo udobno leži na leđima, da li ima problema sa ustima i zubima, da li mu možda žvala zadaje probleme, ili pak jahač nema dobar balans, što može da uplaši konja.

Skriveni strahovi
Ukoliko imate nervoznog i plašljivog konja, žbunovi i žive ograde mogu predstavljati svakakve vrste “strašnih čudovišta”; čak i ptice kao i razne druge životinje mogu da prepadnu konja. Takođe, mnogi prolaznici imaju strah od konja upravo zbog njihove veličine, tako da se u strahu sklanjaju od njih, što opet životinju čini nervoznom. Ne smijemo da zaboravimo da su konji u prirodi bili plijen, tako da imaju urođeno izoštrena čula za opasnost. Kad god jašete konja, morate biti spremni na moguće probleme, ali ne smijete biti nervozni, jer konj lahko osjeti nervozu i negativno reaguje na nju.

Saobraćaj i vozila
Jahanje kroz prirodu i sela je veoma opuštajuće. Međutim, ovo može da bude i neprijatno iskustvo ukoliko je vaš konj nervozan, ako se trza i uznemirava i na najmanji neočekivani događaj.

Prije nego što se konj izvede na puteve gdje ima javnog saobraćaja, on bi trebalo da ima visok nivo treninga i da ima iskustva sa različitim prizorima i zvukovima, ali i da posjeduje samopouzdanje, kako u sebe tako i u jahača.

Može bilo šta da se desi
Budite spremni na sve – to bi trebalo da bude pravilo za svakog jahača. Iako se vaš konj odlično ponaša u blizini saobraćaja, ne mora da znači da se neće uznemiriti zbog psa koji laje ili vike djece.

Ohrabrite vašeg konja tako što ćete jahati zajedno sa još jednim jahačem čiji je konj miran i dobro se ponaša u saobraćaju. Ovako ćete se i vi osjećati opuštenije i lagodnije, što će, takođe, dodatno opustiti konja.

Izuzetno čulo vida
Konji izuzetno brzo primjećuju promjene u okolini – vrlo često ćete i sami primjetiti kada konj vidi nešto sa strane puta, on se pomjeri prema sredini. U ovom slučaju postoji latentna opasnost za stvaranje još većeg problema. Ukoliko primjetite da vaš konj ovako reaguje na objekte ili dešavanja pored puta, okrenite mu glavu na suprotnu stranu, tako da se konj kreće niz put pod blagim uglom.

Strah od vozila
Vozila koja dolaze otpozadi, naročito glasna vozila sa prikolicama, plaše konje. Iako konj ima vidokrug od skoro 360º, ipak postoje dvije mrtve tačke – jedna koja se nalazi tačno ispred, a druga tačno iza konja. Kada nešto konju izađe iz mrtve tačke, njemu se čini kao da se taj objekat naglo pojavio. Velika vozila naročito plaše konje, posebno ako prave dosta buke. Konju koji je obično miran jednostavno će trebati malo vremena da se navikne na buku i nova vozila na koje nije naišao ranije.

Vođenje konja
Ukoliko se konj mnogo uplaši nekog objekta na njegovom putu, možda će pokušati da se okrene i da krene u suprotnom smjeru ili će, jednostavno, odbijati da prođe pored tog objekta. Koristeći silu u pokušaju da ga natjerate da savlada strah samo će pogoršati stvari. Kada je konj uplašen, on traži ohrabrenje od nekoga kome vjeruje. U divljini to je alfa mužjak, ali u današnjim uslovima to je – jahač. U ovakvoj situaciji, vašeg konja ćete ohrabriti ukoliko siđete i provedete ga pored objekta ili prepreke koja izaziva strah.

Off-road zabava
Neki farmeri dozvoljavaju jahačima da koriste njihov posjed za jahanje, uz određenu nadoknadu. Pošto putevi postaju sve zauzetiji, javlja se potreba za više off road terena za jahanje. Ovakvi tereni su ponekad veoma tražena i korisna usluga, posebno u blizni gradova gdje nema mjesta za jahanje.

Reakcija na jahača
Konji su veoma osjetljiva stvorenja. Oni su, takođe, vrlo dobri u čitanju nejezičkih simbola i govora tijela. Konji znaju da li je neko iskusan, zabrinut ili ljut. Ne možete sakriti osjećanja i raspoloženje od konja!

Cijena tenzije
Dvije slike sa strane pokazuju efekat konja koji reaguje na osjećanja jahača. Ukoliko se jahač osjeća nesigurno, to osjećanje prolazi kroz mozak i pretvara se u akciju. Na prvoj slici možete da vidite kako je jahač pod tenzijom, savijen u leđima i jako vuče uzde. Takođe, noge su mu čvrsto stegnute uz bokove konja. Kao rezultat ponašanja jahača, i konj slično izgleda – stegnut je i ubrzava ritam. Kombinacija nervoznog jahača i nervoznog konja ima za rezultat još više nervoze koja se samo uvećava i dovodi do panike kod konja i samog čovjeka.

Zašto se ovo dešava? Jahač na leđima za konja predstavlja predatora (lovca), zato što konj bol koji mu se nanosi sedlom i uzengijama shvata kao da ga predator grebe kandžama ili grize zubima. Ovo je instinktivna reakcija konja, jer je nekada u divljini predstavljao lovinu i sad mu taj instinkt govori da se oslobodi neželjenog bola ili osjećaja. Da konj koji je na slici nije dobro istreniran, možda bi se propeo ili bi se ukopao u zemlju. Iako je ovaj konj imao dobar trening, ipak se može vidjeti da na njega utiču akcije i misli jahača.

Sada pogledajte drugu sliku na kojoj se može primjetiti kako je jahač opušten. Ovo se odmah prenosi i na konja koji je, kao što se može vidjeti, takođe opušten.

Pitajte za pomoć
Ukoliko imate problema sa vašim konjem, pokušajte da nađete iskusnog instruktora koji posjeduje znanje i bolje se razumije u konje i odnos između ovih životinja i čovjeka. Način na koji instruktor komunicira sa vama je veoma bitan za vaš napredak, posebno ukoliko ste početnik. Dobar učitelj će vam pomoći da bolje razumijete vašeg konja i naučiće vas kako da kontrolišete vaše misli i akcije tako da dobijete željene odgovore na iste akcije od vašeg konja. Nije lahko naći pravog instruktora. Ukoliko je potrebno, promijenite ih više da biste našli jednog koji zadovoljava vaše potrebe. Način na koji instruktor komunicira sa vama, riječi i pokrete koje koristi mnogo utiču na to da li ćete u potpunosti razumjeti instrukcije.

Reakcija na druge životinje
Prirodne reakcije konja su u njegovom biću, ali kako će reagovati na neku situaciju zavisi i od toga da li je jahan, vođen ili je slobodan. Kroz proces koji je poznat kao navikavanje, konj se može postepeno naviknuti na nova iskustva, nove ljude, druge konje i životinje i na samu okolinu, tako što će naučiti da ignoriše stvari koje mu ne ugrožavaju egzistenciju.

Prijatelj ispred
Bilo da je vaš konj naviknut da bude jahan sam ili u društvu, sigurno je da će, ako primjeti nepoznatog konja ispred sebe, htjeti da ga stigne. Ovo interesovanje se može primjetiti kao produženje koraka ili ubrzanje ritma da bi stigao nepoznatog konja, uprkos drugačijim naredbama jahača. Ovo je slučaj koji može da se pretvori u vrlo opasnu situaciju, jer je onda evidentno da konj nije dovoljno istreniran.

Prirodno je da konji pokazuju interesovanje za druge konje i da hoće da budu sa svojom vrstom. Zbog toga je preporučljivo organizovati grupna jahanja ili omogućiti konjima da žive u grupama, tako da se naviknu na prisustvo drugih konja.

Međutim, mi često od konja zahtjevamo da napuste krdo i da budu raspoloženi za jahanje nasamo. Kada konji nisu raspoloženi da ovo rade, oni pokazuju ta osjećanja tako što odbijaju da napuste krdo, a kada se vraćaju nazad sa individualnog jahanja, utrčavaju u ograđeni prostor sa ostalim konjima. Ponekad, konji i ne žele da napuste krdo, ukopaju se i neće da se pomjere; ovo predstavlja neposlušnost i tvrdoglavost. Obično je ovakvo ponašanje rezultat nedostatka treninga. Ovaj problem se rješava ponovnim treningom konja i pri tome se treba obratiti nekome sa više iskustva.

Lovac i lovina mogu da se slažu
U divljini, psi su predatori dok su konji lovina. Kao rezultat ovoga, konj će da posluša svoj instinkt i pobjeći će ukoliko pas počne da laje na njega. Ovo ponašanje može da se promijeni ukoliko pas i konj žive zajedno, u bezbjednoj sredini gdje se nijedna životinja ne osjeća ugroženom.

Budite oprezni
Konji su opstali zato što su bili veoma oprezni i osjetljivi na sve što se dešava oko njih, tako da nepoznati zvuci ili neočekivani pokreti bude u njima instinkt da se sklone. Zato jahanje može da bude prekinuto incidentima – naprimjer, deca mogu da se igraju, ptice ili druge divlje životinje mogu da se iznenada pojave itd. Ovaj problem se umnožava ukoliko je i jahač nervozan i uplašeno odreaguje na neki od događaja. Ovo će se prenijeti ubrzo čak i na najmirnijeg konja, što nam govori da jahač mora da poznaje psihologiju konja kako bi mu smirio živce.

Sklonite ih
Životinje na farmama (npr. krave i ovce) sklone su pravljenju naglih pokreta koji plaše konje.

Da bi navikli konja na ostale životinje na farmi, najbolje je upoznati ga sa ovim životinjama dok je mlad, ili ga češće dovoditi u kontakt sa njima. Ovo naravno treba raditi postepeno i ne na silu.

Buka
Dio obuke konja trebalo bi da uključi i privikavanje konja na sve što će, eventualno, sresti u životu. Time što ćete konja postepeno upoznavati sa mnogim novim iskustvima, stvarate dobru osnovu koja će odrediti kako će se konj ponašati u budućnost

Šišanje konja može da bude problem zbog zvuka i vibracije mašinice. Time što ćete postepeno i oprezno konja šišati mašinicom, životinja će se vremenom priviknuti i prihvatiti ovu situaciju. Ovaj proces možda zahtjeva nekoliko dana, u zavisnosti od iskustva konja sa šišanjem.

Obratite pažnju na uši
Konji imaju izoštreno čulo sluha – oni često čuju zvukove prije jahača. Jahač može da “čita” konja tako što će obratiti pažnju na njegove uši. Ukoliko su oba uha uperena naprijed, to znači da je njegova pažnja usmjerena na nešto što se nalazi ispred njega, a ukoliko stoje unazad, to predstavlja bol ili agresivnost, ali takođe i da obraća pažnju na jahača. Kada je konj podjelio svoju pažnju, jedno uho će mu biti upereno unaprijed, a drugo unazad. Uši kod konja koji je potpuno opušten obično stoje sa strane.

Bježanje od opasnosti
Prirodna reakcija konja kada misli da je u opasnosti je bježanje. Ako konj koji pase čuje neočekivan zvuk, on će uraditi isto što su i njegovi preci radili.

Vođenje
Konji i ljudi žive zajedno već hiljadama godina, i to u zajednici koja je bila dobra za obje vrste. Neke od veza koje su čovjek i konj imali tokom historije su, naprimjer, da rade zajedno, kao u slučaju američkih kauboja. Kada su ovi ljudi zavisili od konja, nisu mogli sebi da dozvole nedoumice: da li će, ili neće, konj preći potok ili drveni most. Ovi ljudi, kao i mnogi prije njih, morali su pronaći način kako da završe započeti posao.

Mora da se šališ
Rupa na terenu za jahanje je zaustavila konja. On je sumnjičav zbog rupe, a njegovi instinkti mu govore da se pazi. Ako pokušate silom da ga natjerate da pređe preko ovakve ili slične prepreke pogoršaćete situaciju. Pokušajte da razmišljate kao konj za trenutak. Ako je rupa u zemlji bezbjedna, zašto je jahač postao nervozniji i ne dozvoljava mu da sam ispita stvar? Da nema razloga za brigu, onda bi i jahač bio miran? Kada je konj uplašen, a jahač pokušava silom da ga natjera da sluša komande, konačan rezultat ishoda je obično stanje opšte nervoze i agresivnosti.

Samo me prati
Uplašenog konja morate uvjeriti da ne postoji razlog za strah. Ukoliko u okolini ima konja koji su voljni da preskoče jarak, to bi bio odličan primjer vođstva. Ukoliko nema drugih konja, onda jahač može da bude vođa tako što će sići sa konja i prevesti ga preko jarka.

Pusti me da razmislim o ovome
Dajte konju malo vremena da razmisli o situaciji, pošto im to pomaže da smisle šta treba da rade. Bezbjednost je veoma bitna, tako da pazite da i sebe ne dovedete u opasnu situaciju. Pazite da niste na putu konju prije nego što on riješi da preskoči prepreku!

Još jednom
Povećajte samopouzdanje kod konja tako što ćete ponoviti vježbu. Uradite sve što je vaš konj voljan i spreman da uradi prvi put – naprimjer, bilo bi korisno da sjašete i da dozvolite konju da sam preskoči prepreku.

Tanka je granica između prilagođavanja životinje nečemu i forsiranja da uradi nešto protiv svoje volje. U drugom slučaju, kod životinje samo raste stepen straha i zabrinutosti. Veoma je bitno da svakog momenta “čitate” reakcije vašeg konja. (poljoberza.net, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Bečke vlasti donose nove mjere za zaštitu konja koji vuku fijakere
Gradske vlasti u Beču su prethodnih godina donijele niz mjera radi rasterećenja konja koji vuku fijakere, pa su tako stajališta postavljena u hladovini, a redukovano je i radno vrijeme fijakera.

- Konji koji vuku fijakere od ovog ljeta neće raditi ako temperatura u termometru dostigne 35. podiok, a to je primjera radi u 2015. godini bio slučaj tokom 18 dana - rekla je Ulli Sima, članica gradske vlade za zaštitu životne sredine.

Osim toga, konji koji vuku fijakere mogu da rade tek svaki drugi dan i to je mjera koja stupa na snagu odmah.

Nadalje je redukovan i dnevni rad fijakera, tako da im je dozvoljeno raditi u periodu od 10 do 21 sat.

Fijakeristi će ubuduće prije otpočinjanja svake vožnje biti dužni da provjere spremnost konja za vožnju i da podatke o zdravstvenom stanju životinja unose u knjigu vožnji, što će vlasti kontrolisati metodom slučajnog uzorka.

U Beču je trenutno registrovano 28 fijakerskih preduzeća koja raspolažu sa 375 konja.

Njihov rad strogo je kontrolisan od strane policije, Gradske veterinarske službe i Gradskog sekretarijata za pravno-saobraćajne poslove. (B92, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Poruke
615
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Jahanje konja poboljšava pamćenje i učenje kod djece
Istraživanje naučnika sa univerziteta u Tokiju pokazalo je da jahanje konja može poboljšati pamćenje i učenje kod djece.

Rezultati su pokazali da vibracije koje konji proizvode tokom jahanja aktiviraju dio mozga poznat kao simpatički nervni sistem ili simpatikus.

To znači da se kognitivna sposobnost djeteta, dok je u sedlu, uveliko poboljšava.

Istraživači su testirali djecu tražeći od njih da završavaju jednostavne rečenice i matematičke testove prije i poslije jahanja. Studija objavljena u časopisu Frontiers in Public Health pokazala je da jahanje konja znatno poboljšava sposobnost djece, ali rezultati su bili manje značajni pri rješavanju matematičkih zadataka.

Prema riječima stručnjaka, ovi rezultati znače da jahanje može poboljšati kognitivne sposobnosti što dovodi do boljeg pamćenja i učenja. (Klix, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Škole jahanja put za očuvanje bosanskog brdskog konja
Ergela za uzgoj bosanskog brdskog konja, koja je početkom ove godine osnovana u okviru Sportsko-rekreacionog centra u Ajdinovićima, opština Olovo, ima dva pastuha, osam kobila i pet grla podmlatka. Svi konji su ujahani, a mogu ih jahati djeca i odrasli.

- Tako se svakodnevno može vidjeti prekrasan prizor kada deset jahača prolazi kroz šumovite predjele u okolini Ajdinovića, a djeca koja dolaze u posjetu Centru s oduševljenjem jašu u padoku, miluju i hrane ždrebadi, slikaju se s konjima - kazao je Feni predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Enver Žiga.

Sa stanovišta uzgoja bosanskog brdskog konja, navodi Žiga, ova lokacija bi se mogla nazvati idealnom, nadmorska visina je oko 1.000 metara, konji tokom cijelog proljeća, ljeta i jeseni imaju dovoljno ispaše, vode te prostora za trčanje i igru.

Ističe da su na toj ergeli konji dobili svoju funkciju jer se iznajmljuju djeci i odraslima za jahanje. Na taj način, dodaje, konji sami zarađuju sredstva za izdržavanje.

- Bosanski brdski konji su se ovdje pokazali kao izvanredni za terensko jahanje, bez problema savladavaju i najveće uspone, oprezni su i dobronamjerni prema jahačima tako da se većina onih koji jednom projašu kroz prelijepe predjele koje ljudska ruka još nije pokvarila vraćaju ponovo i uglavnom traže konje koje su ranije jahali. Nama nekolicini je bilo poznato da je bosanski brdski konj izvanredan jahaći konj, posebno za obuku djece i terensko jahanje, ali to nije poznato većini onih koji se zanimaju za konje i jahanje, čak ni jednom broju vlasnika škola jahanja - kaže Žiga.

Smatra da se na ovom lokalitetu moguće uvjeriti u sve kvalitete te pasmine konja, njegovu snagu, izdržljivost, temperament, dobru narav i privrženost ljudima.

- Rad sa konjima na ovoj ergeli daje nam nadu da će bosanski brdski konj biti više zastupljen i u školama jahanja i kod potencijalnih vlasnika koji žele imati u svom vlasništvu jednog ili dva konja. To bi ujedno trebao biti put za očuvanje ove pasmine koja je ugrožena i čija je brojnost mala. Mi u Međunarodnom udruženju uzgajivača bosanskog brdskog konja vrlo pažljivo pratimo sva zbivanja oko pasmine i veoma nas raduje sve ovo što se dešava u Ajdinovićima - poručio je Žiga.

Bosanski brdski konj je bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Može se naći u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, djelovima Srbije, Makedoniji, te dijelovima Hrvatske. U nauci je prihvaćeno stanovište da su konji ove pasmine daleki potomci divljih konja tarpana i przewalskog koji su križanjem sa arapskim konjima oformili pasminu današnjeg Bosanskog brdskog konja. (Klix, Ptice.info)
 

phenom

Registrovani član
Poruke
18
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Kad sam bio mali toga nije bilo kod nas, ali sam imao rodbine na selu kod koje sam mogao jahati. Prelijepa sjećanja.
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
BiH od jučer zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju
Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU, jučer je realizovan prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka i obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima u skladu sa zahtjevima EU.

S obzirom da u narednom periodu slijedi organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između BiH i EU.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, navedenom izmjenom omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u Bosnu i Hercegovinu i njihov povrat u EU, a što ranije nije bilo moguće.

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini. (Klix, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh