Svjetski dan ptica selica, 2. subota maja i oktobra

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Drugi vikend u maju u svijetu se obilježava kao Svjetski dan ptica selica (Svjetski dan migratornih vrsta ptica).

Edit: Od 2018. godine odlučeno je da se “World Migratory Bird Day” organizuje dva puta godišnje - druga subota maja i druga subota oktobra.

Procjenjuje se da se godišnje seli oko 50 milijardi ptica, od toga oko 5 milijardi između Evrope i Afrike. Vjeruje se, da se za orijentiranje koriste magnetizmom i konstelacijom zvijezda. Za praćenje seobe ptica najčešće se koristi prstenovanje, uz prateću dokumentaciju.

Selicama se generalno nazivaju životinje koje pojedina godišnja doba provode u različitim područjima. No, kako je ova pojava najpoznatija kod ptica, najčešće se pod ovim nazivom misli upravo na njih, nazivajući ih pticama selicama. Za druge životinje češće se koriste izrazi izvedeni iz pojma migracija. Ptičije vrste koje sele samo jednim svojim dijelom nazivaju se djelomičnim selicama. One koje uopšte ne odlaze iz područja gniježdenja nazivaju se stanaricama.

Mnoge ptice selice koje u područjima centralne Evrope provode ljeto, zimi odlaze u topliju južnu Evropu ili sjevernu Afriku. Takve vrste nazivaju se selicama na kraće udaljenosti.

Druge odlaze u južnu Afriku i smatra ih se selicama “dugoprugašima”.

Pored toga, u područja centralne Evrope na zimovanje dolaze neke ptice iz Skandinavije ili Sibira. Tako mnoge arktičke vodene ptice zimuju na obalama Sjevernog mora i uz pritoke.

I mnoge pjevice sjeverne i istočne Evrope dolaze u topliju unutrašnjost zapadne i centralne Evrope.

Još jedan razlog da ptice ljeti idu na sjever je i dužina dnevne svjetlosti. Bitno duže vrijeme insolacije omogućuje im i duže vrijeme za potragu za hranom, što je vrlo povoljno za podizanje mladunaca.

U septembru 2007. godine je objavljeno da je ženka jedne vrste šljuka (s oznakom “E7″) preletjela 11.500 km dug put od Aljaske do Novog Zelanda bez zaustavljanja i odmora. Ptica je bila jedna od više njih opremljenih odašiljačem. Time ova ptica drži, koliko je poznato, rekord u neprekidnoj dužini leta ptica selica.

Za orijentisanje na svom putu, selice koriste svoj unutrašnji kompas, ali i položaj Sunca i zvijezda. “Unutrašnji kompas” je vjerovatno ustvari receptor za magnetno polje u oku ptica. Eksperimenti s pticama iz umjetnog uzgoja pokazali su da ptice uče orijentiranje prema položaju zvijezda. Sposobnost ptica da “vide” UV svjetlost omogućuje im orijentaciju prema položaju sunca i kad je ono prekriveno oblacima. Neka istraživanja ukazuju da se ptice za orijentaciju služe i markantnim objektima u okolišu (autoputevi, svijetla gradova, tokovi rijeka, planinski nizovi i sl.) (Wikipedia, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Ove godine drugi vikend pada 9. i 10. maja, a tema je važnost raspoređivanja energetskih tehnologija na način koji spriječava i ublažava uticaj na ptice selice i njihova staništa.

 

paxaro

Registrovani član
Poruke
766
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Iz udruženja BIOM (Zagreb, Hrvatska) pozvali su sugrađane da Svjetski dan ptica selica obilježe u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Napominju da je ovogodišnja tema "Energija prilagođena pticama". Zaposlenici BIOM-a iskoristiće priliku da u subotu i nedjelju posjetiocima zoo vrta predstave rad udruženja i podijele plakate. Također će obezbijediti dvoglede za posmatranje ptica, te omogućiti zainteresovanima da se učlane u BIOM.
 

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su da će, u saradnji sa Opštinom Tivat, Svjetski dan ptica selica (WMBD) tradicionalno obilježiti organizovanjem ekoloških javnih časova za učenike osnovnih škola iz Podgorice, pobjednika ekoloških kvizova organizovanih u okviru Spring Alive kampanje, kao i učenike odjeljenja II4 OŠ "Drago Milović" iz Tivta. Edukativni časovi će biti održani 8. maja na Tivatskim solilima sa početkom u 09:30h.
 

upendo

Registrovani član
Poruke
612
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Bravo za BIOM i CZIP. Organizuje li iko išta u BiH na ovaj dan? :kokice:
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
766
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Svjetski dan ptica selica, 10. maj 2016.
Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u maju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Tema ovogodišnje kampanje ".... A kada nebo utihne?" ima za cilj da ukaže na zabrinjavajuće veliki broj ubijenih ptica selica na godišnjem nivou kao rezultat krivolovnih aktivnosti, zatvaranja i krijumčarenja. Osim ilegalnih aktivnosti, drugi pritisci, kao što su gubitak staništa i klimatske promjene, mogu dovesti do iščeznuća nekada čestih i brojnih vrsta. U cilju regulisanja broja i zabrane eksploatacije ovih vrsta, vlade zemalja širom svijeta su usaglasile nacionalne zakone o zaštiti prirode sa međunarodnim direktivama i konvencijama. Međutim, primjena zakona u praksi je veoma manjkava. Oni se moraju dosljedno sprovoditi ili rizikujemo da izgubimo vrijedne resurse koji su dio našeg zajedničkog prirodnog naslijeđa.

Predavanje u Samoboru
Povodom Svjetskog dana ptica selica, Javna ustanova "Zeleni prsten Zagrebačke županije" (RH) u saradnji sa Gradskom knjižnicom Samobor organizovala je predavanje pod nazivom „Ptice Zagrebačke županije“. Predavanje je održao Davor Krnjeta, na Odjelu za djecu pomenute knjižnice. Učenici OŠ Samobor, pokazali su zavidnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o pticama koje žive u našoj blizini, ali i postavljanjem zanimljivih pitanja.

Naučili su da je najmanja ptica u Hrvatskoj palčić velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da većina ptica grabljivica ima „lepezu“ na krilima, da ptice spavaju svega 1 sat. Isto tako su naučili da je ptice najbolje hraniti suncokretovim sjemenkama, ali ko ih počne hraniti treba to raditi cijelu zimu kako ne bi uginule.

Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, šta nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, ko „krade“ domaće životinje, da li škanjac ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako raspoznati ženku od mužjaka? – bile su neke od tema koje su obrađene na predavanju.

Ekološka radionica u Tivtu
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP, CG) zajedno sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, 10. maja sa početkom u 10.15h organizuje ekološku radionicu na tivatskim Solilima. Na radionici će učestvovati učenici Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta koji će biti upoznati s ornitološkim i florističkim značajem ovog rezervata, kao i značajem ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u kalendarima ornitologa se organizuje u okviru projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem, osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali", koji se realizuje uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zaštitu životne sredine - DBU i organizacije Euronatur. (samobor.hr, CZIP, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Poruke
617
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Djecu treba učiti, na njima je velika zadaća za budućnost.
 

arijana

Registrovani član
Poruke
97
Reakcije
12
Lokacija
Spol
Svjetski dan ptica selica 2017.
"Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude" – slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica. Tim se sloganom želi ukazati na činjenicu da ptice selice i ljudi dijele isti planet i njegove ograničene resurse.

Edukativnim događajima širom svijeta želi se podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim izvorima. Pritom se ističe kako je za budućnost ljudske vrste, među ostalim, neophodno i očuvanje ptica.

Seobe izlažu ptice mnogim opasnostima, a velik broj njih stvara čovjek. Uništavanje zimskih staništa te odmorišta koja ptice koriste pri seobi na jug, ugrožavaju njihove živote.

Pri seobi ptice prelaze daleke udaljenosti i mnogobrojne granice. Zemlje kroz koje prolaze, imaju različite zakone i mjere za očuvanje prirode. Zato su izuzetno važni međudržavni sporazumi poput Konvencije o migratornim vrstama i Afričko-euroazijskog sporazuma o pticama močvaricama. (RSa, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Poruke
395
Reakcije
192
Lokacija
Spol
Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je „Zaštiti ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!“ i staviće u središte pažnje uticaj plastičnog zagađenja na ptice selice i njihova staništa.

 
Pronađi:
Vrh