Bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Uginuo posljednji par bjeloglavih supova u BiH
Omladinski klub "Novi Val" Blagaj objavio je u petak da je uginuo posljednji par bjeloglavih supova u Bosni i Hercegovini, koji se nalazio u Eko centru Blagaj.

- Ovo je bio jednini par bjeloglavih supova u BiH (ženka Lily i mužjak Jablan). Sada imamo samo prelete tih iznimnih ptica iz susjednih država - kazao je predsjednik Novog Vala Adnan Đuliman, dodavši kako taj klub trenutno radi na reaktivaciji dozvole iz 1983. godine za hranilište za bjeloglave supove koje se nalazi na području Podveležja.

Inače, nakon patološkog pregleda ženke Lily utvrđeno je da je ptica najvjerovatnije otrovana, a iz spomenutog kluba poručuju da nastavljaju s projektom vraćanja bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da ih ovakve stvari "sigurno neće obeshrabriti".

U znak podrške ekipi iz Blagaja, Ornitološko društvo “Naše ptice” je odlučilo da započne sa kampanjom za borbu protiv trovanja divljih životinja u Bosni i Hercegovini. Kampanja je dio Balkanskog projekta protiv trovanja.

Namjernim trovanjima (uglavnom pasa i mačaka lutalica) i iz neznanja (korištenje prekomjernih doza otrova ili postavljanje zamki do kojih dolaze i druge životinje) strada veliki broj životinja. Među njima su i ptice, a posebno su osjetljivi lešinari i slične vrste koje se hrane mesom uginulih životinja.

- Pozivamo vas da nam prijavite sve slučajeve trovanja domaćih i divljih životinja i pomognete u borbi za povratak bjeloglavih supova i drugih vrsta lešinara u Bosnu i Hercegovinu. Recimo NE trovanju životinja! - objavili su iz OD Naše ptice. (Klix, Novi Val, Naše ptice, Ptice Forum)
 

Moon

Registrovani član
Registracija
05-08-2014
Poruke
22
Reakcije
9
Lokacija
Spol
Baš tužno. A ljudi nisu svjesni koliko su to korisne i potrebne ptice kao prirodni čistači, spriječavaju zaraze i nečistoću...
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
232
Reakcije
64
Lokacija
Spol
Ne odustajte i puno vam sreće želim!
 
Pronađi:
Vrh