Ilhan Dervović (1958-2016)

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
xFZw9E0.png
Istaknuti bosanskohercegovački autor dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini Ilhan Dervović umro je jučer u Visokom.

Kao snimatelj, režiser i producent radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Njegov dokumentarni film ''Tajna brijegova'' nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine. Film ''Čvrsnica'' nagrađen je na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.

Dokumentarni film ''Livanjsko polje - budućnost na rubu močvare'' nagrađen je specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma ''Jahorinafest 2009''.

Promotivni film ''Kraljeva brda'' dobio je drugu nagradu na Jahorina Film Festivalu 2010. godine.

Među njegove najistaknutije serijale dokumentarnih filmova ubrajaju se ''Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama'', ''Sveta vrela'', '' Svete pećine'', ''Sveto drveće'' te ''Sveti vrhovi''.

Ilhan Dervović svoj prvi dokumentarni film ''Da li smo potrošili budućnost'' snimio je 1990. godine kao aktivista društva za zaštitu prirode ''Vidra''. S nekoliko prijatelja 1992. godine pokrenuo je lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman. Nekoliko godina poslije osnovao je produkcijsku kuću ''Produkcija Visoki''.

Posebno se posvetio temama o pticama, vodi i močvarama te kršu, a bio je aktivan član Ornitološkog društva ''Naše ptice'', Centra za krš i speleologiju Sarajevo i drugih.

Ilhan Dervović rođen je 1958. godine. (Klix, Ptice.info)
 
Rahmet mu duši, dosta je lijepih stvari napravio.
 
Laka ti zemlja, dobri čovječe.
 
Rahmet mu duši.
 
Mlad čovjek umro, laka mu zemlja. :(
 
Tužno kad umre neko vrijedan i još tako prerano. Lahka ti zemlja.
 
Čas sjećanja - Ilhan Dervović (1958-2016)
xwd0YQc.png
Povodom godišnjice smrti Ilhana Dervovića, Centar za krš i speleologiju i Ornitološko društvo Naše ptice, organizuju prigodno okupljanje za sve njegove prijatelje, saradnike, poznanike i poštovaoce njegovog rada.

Cilj je uz druženje evocirati sjećanja na ovog velikog ljubitelja prirode i autora dokumentarnih filmova o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

U okviru Časa sjećanja biće prikazan Dervovićev dokumentarni film "Osjećam se kao da sam u raju". Radi se o filmu o ptičijem svijetu kroz četiri godišnja doba, snimljenom na lokalitetu močvare Bistrik kod Kaknja. Tokom istraživanja, koja su obavljena 2011. i 2012. godine, na području močvare Bistrik zabilježeno je postojanje 122 vrste biljaka i bogat životinjski svijet sa čak 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara. Pored spomenutog zabilježene su dvije vrste riba i veliki broj insekata iz grupa leptira (lepidoptera) i tvrdokrilaca (coleoptera).

Čas sjećanja na Ilhana Dervovića biće održan 28. novembra u njegovom rodnom Visokom, u prostorijama Galerije Likum '76, ulica Musala br. 4, sa početkom u 19 sati.

Od 1990. godine pa sve do svoje prerane smrti 2016., Dervović je radio na mnogobojnim dokumentarnim i edukativnim filmovima, između ostalih: Jahači za svjetlosti, Planinski biser, Nastanak i kontrola difuznog zagađenja, Jačanje kapaciteta za primjenu čistije proizvodnje u BiH, Tajna brijegova, serijal od 10 dokumentarnih filmova Planine Bosne i Hercegovine – filmografska topografija, Sačuvajmo ljepote Mediterana u Bosni i Hercegovini, Bijambare, Ptice Bosne i Hercegovine, O pticama i nama, Bjeloglavi sup, Bijela roda, Ždral, Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare, Okolište – neolitska metropola, Izgradnja evropskog sistema obrazovanja u oblasti nauka o hrani u BiH, Kraljeva brda, Duvanjsko polje - početak ili kraj jedne zemlje, Osjećam se k’o da sam u raju, Kraška polja BiH - močvare od državnog i međunarodnog značaja, Šišmiši trebaju prijatelje, Ptice bez granica, Priča o saradnji za Naturu, Park prirode Hutovo Blato, Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama, Sveta vrela, Svete pećine, Sveto drveće, Sveti vrhovi, serijal od osam epizoda Obale pričaju - rijeka sluša, Simboli na stećcima - riječi svetog jezika, Kolo, Mjesec, Ruka, Organska poljoprivreda, Aspekt gendera u organskoj poljoprivredi,... i drugim. (Naše ptice, visoko.co.ba, Ptice.info)
 
Hvala vam što ste se sjetili ovog dobrog čovjeka.
 
Hvala i u moje ime.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh