Bluna

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Bluna (Morus bassanus, donedavno Sula bassana) je vrsta morske ptice i najveći pripadnik porodice bluna.

Ptica je duga 81-110 cm i teška 2,2-3,6 kg. Ima raspon krila 165-180 cm. Perje im je bijelo, na krilima sa crnim vrhovima. Kljun je plavkast. Oči su svijetloplave i okružuje ih gola crna koža. Tokom sezone parenja glava i vrat dobiju žućkastu boju.

Mladi sa oko 10 sedmica starosti, prije nego što operjaju, mogu težiti više od 4 kg. Tamnosmeđi su tokom prve godine života, a zatim postepeno dobijaju više bijele boje, sve dok ne odrastu nakon pet godina.

Uglavnom jedu manje ribe (2,5-30,5 cm duge) koje se okupljaju blizu površine vode. Ove ptice su odlični ronioci koji poniru prema vodi pri velikim brzinama. Iako su spretni letači, nespretno polijeću i slijeću.

Njihov areal je sjeverni Atlantik. Obično se gnijezde u velikim kolonijama, na liticama sa pogledom na more ili malenim kamenitim ostrvima. Najveća kolonija od 60.000 parova živi na otoku Bonaventure u Quebecu, ali 68% svjetske populacije se razmnožava oko Britanskog otočja. Selice su i većina ih zimuje na moru južnije u Atlantskom oceanu.

Parovi bluna mogu ostati zajedno nekoliko sezona. Izvode rituale dobrodošlice kod gnijezda istežući vrat i kljunove prema nebu i lagano se dodirujući kljunovima. Iako je populacija bluna sada stabilna, broj im je nekada bio mnogo manji zbog gubljenja staništa i krađe jaja. Predatori koji kradu jaja su neki galebovi, gavranovi i lisice. Jedini poznati neprijatelj odraslih je suri orao. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh