"Zeleni mostovi" spašavaju hiljade životinja širom svijeta

Atilla

Registrovani član
Registracija
18-12-2015
Poruke
127
Reakcije
22
Lokacija
Spol
i4Bwn6m.png
Teško je kazati koliko životinja svake godine strada od automobila u svijetu, ali se procjenjuje da ih samo na putevima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svaki dan blizu milion izgubi život na ovaj način.

Imajući te činjenice u vidu, neke zemlje uložile su velike napore kako bi osigurale i pobrinule se za sigurnost svojih divljih životinja.

Prvi mostovi za životinje su izgrađeni u Francuskoj '50-ih godina prošlog stoljeća, a najduži na svijetu je Natuurbrug Zanderij Crailoo u Holandiji i dug je 800 a širok 50 metara.

Takozvani "zeleni mostovi" specijalizirani su objekti koji omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje životinja preko puteva ili drugih barijera koje je napravio čovjek. To su najčešće umjetni tuneli nasipani zemljom koji se zatim ozelenjavaju kako bi se što bolje uklopili u prirodno okruženje koje je stanište životinja.

Krajem 2008. godine započeto je obilježavanje prelaza za divlje životinje. Postavljeni znakovi služe kao upozorenje da su na zelenim mostovima zabranjene ljudske aktivnosti (lovne, rekreacijske i sl.) koje privremeno ili trajno mijenjaju namjenu prelaza. (Klix, life-vuk.hr, Ptice.info)
 

Max

Registrovani član
Registracija
19-08-2020
Poruke
14
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Manje straha i za životinje i za vozače. 👍
 
Pronađi:
Vrh