Sova ušara (velika ušara, buljina)

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
271
Lokacija
Spol
h3ESGr8.png
Sova ušara, ili velika ušara, sovuljaga buljina (Bubo bubo) najveća je noćna vrsta iz porodice sova. Ušara je najveća sova u Evropi i na zapadnom paleoarktiku. Velika je poput domaće guske. Samo jedna vrsta sove u svijetu je veća od nje (Bubo blakistoni) i samo jedna je teža od nje (laponska sova).

Dužina tijela varira od 59 do 73 cm, raširenih krila duga je od 160 do 190 cm, a teška je 2-4 kg. Nešto je manja od surog orla, ali veća od snježne sove. Ima velike pernate "uši" na vrhu glave, koje nemaju nikakve veze s pravim ušima. Mužjaci i ženke ne mogu se razlikovati po vanjštini, jer su iste boje i veličine. Razlikuju se po "ušima", koje su kod ženke silaznog oblika. Perje je smeđe boje, a oči su narandžaste.

Boravi na velikim prostranstvima Evrope i Azije, ali ne na sjeveru, gdje su ekstremne hladnoće. Voli stare listopadne i crnogorične šume, stepe, polupustinje, mokre i suhe ravnice i kamenjare.

U različitim područjima kao plijen lovi različite životinje kao što su: štakori, miševi, zečevi. Jede i strvine tih vrsta, kao i mlade i odrasle lisice, kune te insekte, pa čak i ribe. Pogotovo voli jesti ježeve i zmije i ne boji se poskoka.

Lovi noću, od sumraka do zore. Let je bešuman, s mekim zamasima krila, kada leti na velike udaljenosti. Imaju različite tehnike lova. Mogu uhvatiti svoj plijen na tlu te u punom letu. Također može loviti u šumi, ali više voli otvorene prostore. Može živjeti više od 60 godina u zatočeništvu, a u divljini do oko 20 godina. Uglavnom strada od dalekovoda, prometa i lova. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Artur

Registrovani član
Registracija
01-12-2020
Poruke
9
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Sove su cool.

 
Pronađi:
Vrh