Domaće mačke najveće su štetočine na Zemlji

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
638
Reakcije
150
Lokacija
Spol
j7PawxI.png
Domaće mačke najčešći su kućni ljubimac na svijetu, a posljednjih godina postale su i apsolutni hit interneta, no ta mala, slatka bića nemilosrdne su ubice koje se mogu uspoređivati s čovjekom u svojoj sposobnosti uništavanja okoliša.

Prema istraživanju objavljenom prošle godine u naučnom časopisu "Nature Communications", mačke su izrazito invazivna vrsta koja se lako prilagođava novim staništima, te lokalne vrste dovodi do istrebljenja.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, domaće mačke ubiju do 3,7 milijardi ptica, što ih čini većom prijetnjom po ptičije populacije od zgrada, tornjeva, prozora, otrova i automobila zajedno. Za godinu dana ubiju i do 20,7 milijardi sisara, uglavnom manjih glodara.

Ukupno, istraživači vjeruju kako su mačke samostalno odgovorne za istrebljenje čak 33 moderne vrste ptica, sisara i reptila.

Najveći problem su divlje mačke i mačke koje ne žive u stanovima ili kućama. Takvih, procjenjuje se, ima između 30 i 80 miliona samo u sjevernoj Americi, i svaka od njih ubije do 46 ptica i 338 malih sisara godišnje.

Ljudi su, pripitomljavanjem mačaka, od njih učinili jednu od najinvazivnijih vrsta na zemlji, no ako želimo izbjeći dalja istrebljenja čitavih vrsta, biće potrebno, tvrde naučnici, smanjiti populacije divljih mačaka i držati mačke u stanovima i kućama. (Jutarnji)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
271
Lokacija
Spol
Ma ubice klasične.


...:D...​
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
504
Reakcije
149
Lokacija
Spol
nemilosrdne su ubice koje se mogu uspoređivati s čovjekom u svojoj sposobnosti uništavanja okoliša
Sa destruktivnim ponašanjem čovjeka ne može se porediti nijedna životinja.
 

Artur

Registrovani član
Registracija
01-12-2020
Poruke
9
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Možda su štetočine, ali su i presimpatične. 😊
 
Pronađi:
Vrh