Spring Alive - Bosna i Hercegovina

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
783
Reakcije
209
Lokacija
Spol
Spring Alive je međunarodni projekat čiji cilj je razvijanje interesovanja djece i mladih za prirodu i zaštitu migratornih vrsta ptica kroz učestvovanje u akcijama koje organizuju BirdLife International i partnerske organizacije.

Više o projektu: Spring Alive
Spring Alive - Crna Gora
Spring Alive - Hrvatska

Sanski školarci učestvovali u velikom projektu zaštite ptica
rClogoa.png
Ptice predstavljaju jedan od najboljih pokazatelja stanja životne sredine. Praćenjem njihovih migracija i ponašanja mogu se izvesti važni zaključci o odnosu čovjeka prema okolišu. Nedostatak praktičnog rada u nastavi biologije dovodi do otuđivanja djece i mladih od prirode i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini.

Već četvrtu godinu zaredom Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva realizuje edukativni program međunarodne kampanje "Spring Alive". Zadnja ovogodišnja radionica za BiH, održana je, i to po prvi put, u Sanskom Mostu, u realizaciji sportskog kluba AMK70 (Auto moto klub 70), a uz podršku domaće firme Istracom d.o.o.

- Misija se širi i na društva koja se bave drugom problematikom, a ipak je moguće graditi mostove i postizati rezultate. Izuzetno nas raduje ova saradnja i rezultati koji su postigli sanski školarci – naglasio je Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog društva „Naše ptice“.

Učesnici su pokazali veliko zanimanje za ovaj program, ali i dobro poznavanje ptica selica. Napravili su šest kućica za ptice i na taj način dali svoj značajan doprinos njihovoj zaštiti. Unikatne kućice planiraju postaviti u svoja školska dvorišta, čim ponovo zazvoni školsko zvono.

Sanski pioniri u zaštiti prirode i ptica su sigurno sjajan primjer i mogu biti inspiracija mnogima.

- Misija ovog projekta je jako plemenita i generalno korisna, kako za ptice tako i za ljude, a u našem kraju postoje mnoge vrste ptica, tako da smo se rado odazvali ovoj edukativnoj akciji, a misiju o zaštiti ptica i njihovih staništa povezali smo sa tehničkim časom, avio saobraćajem, potrebom čovjeka da kopira prirodu i alarma da prirodu moramo poštovati i štiti. Sretni smo da je ovaj projekat došao i u naš grad i moram pohvaliti sve učesnike radionice, koji su bili jako aktivni i jedva čekaju da postave kućice za ptice. Nadamo se da će ova akcija postati svojevrsna tradicija i da ćemo već naredne godine imati priliku da uključimo što veći broj djece i škola u Sanskom Mostu - rekli su iz kluba AMK70.

Na radionici je učestvovalo 10 školaraca iz 4 sanske škole: O.Š. "5.Oktobar", "Mahala", "Hasan Kikić" i "Hrustovo", a podršku su im pružili vrijedni momci iz M.S.Š. "Amir Žilić" - Emil i Emir. Iz AMK70 su pozdrave i pohvale uputili Kerimu Seferoviću, Vedadu Ramiću, Jusufu Kumaliću, Nejri Bilić, Dženani Kumalić, Ejubu Salešu, Abdelu Savandau i Adelu Nukiću.

Prošle godine ovaj interesantan program uspješno je realiziran u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Kaknju, Modriči, Brčkom, Blagaju i Čapljini, dok je ove godine uključio i djecu i mlade iz Priboja, Gradačca, Banje Luke, Šipova, Ključa, Kotor-Varoši, Kreševa i Sanskog Mosta. (amk70.com, Ptice.info)
 
Drugo mi je da je i ove godine projekat uspješno realizovan.
 
Drugi put bi morali obezbjediti bolju medijsku promociju.
 
Društvo, nasmijana lica, pas, priroda... kao slika iz nekog filma za djecu. :-)
 
Ovogodišnji Spring Alive zvanično je počeo u ponedjeljak, 1. februara - javili iz OD Naše ptice.

Uskoro će objaviti više detalja, a poznato je da će ovaj put više pažnje posvetiti lastavicama.
 
Udruženje "Naše ptice" poziva najmlađe da prate proljetnu migraciju ptica
hC6ym0i.png
Iz Ornitološkog društva Naše ptice (Sarajevo, BiH) objavili su da su im stigli novi Spring Alive materijali.

- Ukoliko se želite uključiti, javite nam iz koje ste škole i iz kojeg grada i koliko bedževa, naljepnica i bojanki da vam pošaljemo - kažu iz Društva.

Pojasnili su da zainteresovani treba samo da prate dolazak ptica selica i obavještavaju ih o tome kada i gdje su ptice primjećene.

Obavjesti se šalju putem stranice: Dodaj posmatranje.

Spring Alive je međunarodni projekat čiji cilj je razvijanje interesovanja djece i mladih za prirodu i zaštitu migratornih vrsta ptica kroz učestvovanje u akcijama koje organizuju BirdLife International i partnerske organizacije.

Više o projektu ovdje: Spring Alive. (Naše ptice, Ptice.info)
 
Super zanimacija da se malo pauzira s kompjuterima. :D
 
U maju održano niz radionica u okviru Spring Alive projekta u BiH
k1yXLhq.png
U okviru projekta Spring Alive, tokom mjeseca maja održane su brojne radionice u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini.

Između ostalih, učenici petih razreda Osnovne škole "Grbavica 1" iz Sarajeva, 5. maja su pokazali zavidno znanje o pticama selicama i obećali mnogo crteža za ovogodišnje takmičenje.

Praćenju proljeća pridružili su se i učenici četvrtog razreda Osnovne škole "Mula Mustafa Bašeskija" iz Visokog. Radionicu su održali članovi OCD Ekologika.

Učenici VII-b razreda "Prve osnovne škole" Bugojno također su bili dio ovogodišnjeg projekta Spring Alive.

U saradnji sa OŠ "Sveti Sava", radionice "Dočekajmo proljeće zajedno" održane su i u Doboju. Predavači, volonteri "Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" (DIZB) i Ornitološkog društva "Naše ptice", djeci su na zanimljiv način predstavili fenomen seobe ptica te ih podstakli da zajedno sa učiteljima prate seobu 5 migratornih vrsta i pomažu istraživačima, a i samim pticama. Nakon predavanja djeca su popunjavala radne listove, a najbolji učenici su nagrađeni kućicama za ptice i dvogledom.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u subotu, 21. maja, u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, također je održana Spring Alive radionica koja je izazvala veliki interes najmlađih. Učesnice i učesnici detaljnije su upoznati sa pticama selicama i značajem zaštite njihovih staništa.

Ovogodišnji Spring Alive zvanično je počeo 1. februara, a organizatori su odlučili ovoga puta malo više pažnje posvetiti lastavicama. (SpringAlive, NašePtice, Ptice.info)
 
Spring Alive radionica u Zemaljskom muzeju BiH, 20. maj
5C4uPDn.png
U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana i noći muzeja, Ornitološko društvo "Naše ptice" organizuje radionicu Spring Alive.

Radionica će biti održana u Botaničkom vrtu, u subotu od 11 do 13 sati, a posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa pticama selicama koje ljeto provode na području Bosne i Hercegovine.

Radionica je namijenjena djeci i mladima, a učestvovati mogu svi zainteresovani koji posjete Zemaljski muzej BiH 20. maja.

- Saznajte koja ptičica spava u letu, koliko je teško rodino gnijezdo, koja je razlika između gradske i seoske lastavice - stoji u pozivu OD Naše ptice. (Naše ptice, Ptice.info)
 
Ornitološko društvo "Naše ptice" Sarajevo, uz pomoć "Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" Banja Luka, u sklopu Spring Alive projekta organizovalo je postavljanje i adaptaciju stuba i platforme (nosača) za gnijezdo bijele rode te je ono 22. marta uspješno izmješteno sa krova stambenog objekta u Batkoviću.

Gnijezdo roda u dvorištu porodice Radić kod Bijeljine
 
Pronađi:
Nazad
Vrh