Ornitolozi se protive gradnji luke koja bi uništila oazu prirode Beljarica

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
Xiarrs6.png
Oaza prirode nadomak Beograda, područje Beljarica, biće uništeno ako se, kako je planirano, na tom mjestu izgradi nova beogradska luka. Zbog toga je Liga za ornitološku akciju Srbije prije nekoliko mjeseci pokrenula online peticiju "Spasimo beogradsku Amazoniju od uništenja", kako bi pokušala da izvrši pritisak na nadležne da ovaj prirodni rezervat stave pod zaštitu.

U peticiji se navodi da bi Beljaricu, u kojoj je tokom posljednjih godina zabilježno 136 vrsta ptica, od čega 108 strogo zaštićenih, mogao uskoro da pokrije beton, jer je planirana izgradnja luke blizu Pupinovog mosta. Kako se to ne bi dogodilo, predlažu stavljanje ovog područja pod zaštitu.

- Prije nekoliko godina započet je postupak zaštite, ali je u posljednjem trenutku povučen sa glasanja u Skupštini grada. Sada će dom vidre i kuću orla bjelorepana pokriti beton, i to u trenutku kada Srbija pokušava da otvori poglavlje 27 pretpristupnih pregovora EU o životnoj sredini i klimatskim promjenama - navodi se u peticiji.

Kako objašnjavaju ornitolozi, staništa rijetkih vrsta obavezno je zaštititi po Bernskoj konvenciji i Direktivi o pticama EU, koje je Srbija potpisala.

Poglavlje 27 pristupa EU: Životna sredina
Direktive EU o zaštiti ptica i staništa
Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska)

- Još 2010. godine smo pokrenuli predakciju, a sada i peticiju. Kada je povučen prijedlog, naslućivali smo da postoji investitor, a onda je 2016. godine objelodanjeno da će se 800 hektara najvrijednijeg dijela oduzeti zarad izgradnje luke. Posljednje što znamo je da je prijedlog zaštite vraćen na reviziju, a šta će dalje biti, vidjećemo - kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju.

U peticiji podsjećaju da su i građani Beča mogli ostati bez svoje dunavske oaze kada su 1984. godine vlasti odlučile da na njenom mjestu podignu hidroelektranu. Tada je na hiljade građana okupiralo to područje, a više od 350.000 ljudi potpisalo peticiju. Gradnja je zaustavljena, a Beč je dobio svoj nacionalni park.

Za izgradnju nove luke zainteresovani su kineski investitori, a planirano je da ona bude izgrađena na lijevoj obali Dunava, uzvodno od Pupinovog mosta. Dimenzije objekta najavljuju veliku ekspanziju riječnog transporta i logističkih usluga. Nasuprot svih ekonomskih koristi stoji veliki broj ograničenja, a glavni problem predstavlja ogromna ekološka žrtva ove obimne urbanizacije. (novosti.rs, Ptice.info)
 
Sretno vam u zaštiti ovog izletišta.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh