Ljekovitost jaja japanske prepelice

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Japanska prepelica (Coturnix japonica) potiče iz istočne Azije. U posljednje vrijeme, sve više se uzgajaju širom svijeta.

Ljekovitost jaja ove ptice u Kini i Japanu je poznata već vijekovima. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

U novije vrijeme su ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih naučnika. Najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, prije nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su proveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoši i prepelice. Poslije svega mjesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

U odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.

Sadržaj jednog jajeta:

74,6% vode
13,1% bjelančevina
11,2% masti
1,1% minerala i ostalih enzima

Minerali:

3,2 mg gvožđa
2,2 mg fosfora
0,5 mg kalcijuma

Vitamini:

300 IE vitamina A
0,1 mg vitamina B1
0,8 mg vitamina B2

Ko bi trebalo da konzumira jaja japanske prepelice?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno djeluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namijenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:

• djeca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekonvalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici

Terapija jajima prepelica ne zahtijeva posebne pripreme. Zavisno o vrsti bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom periodu da popije određeni broj jaja. U najvećem broju slučajeva terapija traje 49 dana, a količine se određuju na sljedeći način:

- 120 jaja: povišeni krvni pritisak, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,
- 240 jaja: anemija, migrena, dijabetes, gastritis, bronhitis, astma, arterioskleroza, infarkt, višak holesterola u krvi, nervno rastrojstvo, tuberkuloza,
- 1080 jaja: tumor na mozgu, premor uslijed teškog fizičkog rada.

Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije. Djeci se, u zavisnosti od uzrasta, daje manji broja jaja:

• djeca do 3 godine – do 2 jajeta dnevno
• djeca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• djeca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• djeca preko 10 godina primjenjuju terapiju propisanu za odrasle

Jaja se konzumiraju sirova i to cijela preporučena dnevna doza odjednom, ujutro na prazan stomak, pola sata prije jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom, dodati malo jogurta ili soka od limuna, narandže, višnje ili jabuke. Ako se ne radi o dijabetičarima može se zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu. U principu, svako može da ih uzima onako kako mu najviše odgovara, sve dok ih uzima sirova i cijela (i žumance i bjelance).

Osobe kojima je žuč osjetljiva na jaja moraju biti pažljive sa terapijom. Liječenje počinju uzimanjem jednog jajeta na dan, a dnevnu dozu svode na 3 do 4 jajeta. Ukoliko im i ova smanjena doza ne bude prijala, terapija se mora prekinuti.

Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci ljekara već uzimaju neki lijekovi. Izuzetak je slučaj kada je uz prepisane lijekove zabranjeno unošenje bjelančevina (mesa, mlijeka, jaja...).

Terapija se, po potrebi, može ponoviti 2 mjeseca nakon završetka prethodne. Čak je i preporučljivo sprovesti ih dvije u prvoj godini, s tim što pauza između prve i druge ne bi trebala biti duža od 6 mjeseci.

Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mlijeka dobro izmješati i popiti pola sata prije doručka. A što je također bitno, ne podliježe antidoping kontroli!

Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se upotrebljavati kuhana, pečena ili pržena.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
696
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Bio je jedan susjed u blizini koji ih je uzgajao još prije rata. Mi kao djeca nismo razumjeli zašto sve to ali nam je bilo zanimljivo gledati kako radi oko njih.
 
Pronađi:
Vrh