Naj životinje

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
504
Reakcije
149
Lokacija
Spol
RACi3OS.png
Plavi kit
je najveća i najduža životinja na svijetu. Njegova dužina se kreće između 20 i 30 m, a težina između 10 i 160 t. Hrani se planktonskim organizmima i drugim sitnim morskim životinjicama. Da bi se prehranio mora svakodnevno da pojede preko 6 tona hrane. Spada u sisare (ženka doji mlade), a živi u svim okeanima i otvorenim morima.

Gepard je najbrža kopnena životinja. Može da trči brzinom većom od 100 km/h. Ovako veliku brzinu može da održi kratko vreme, jer se brzo umara. Zato plijen lovi u kratkim i brzim zaletima. Hrani se malim i srednje velikim sisarima, najčešće gazelama i antilopama. Živi u afričkim travnjacima.

Žirafa je najviša životinja. Visina mužjaka žirafe može biti do 5,7 m, a ženki do 5 m. Hrani se lišćem i plodovima visokog drveća. Zbog svoje visine žirafa ima problem kad je žedna, jer da bi pila vodu mora da se sagne tako što raširi noge i savije koljena. Živi u savanama i otvorenim šumama Afrike.

Lenjivac je najsporija životinja. Spava dnevno po 18 sati. Obično visi sa grana naglavačke, a kada je budan za jedan dan pređe samo nekoliko metara. Hrani se lišćem sa grana, a da svari jedan obrok treba mu oko mjesec dana. Živi u šumama Južne Amerike.

Morski konjic je najsporija riba. On u jednoj sekundi uspije da pređe samo 4 mm. Konjic je i jedina životinja na svijetu kod koje se mladi oplođavaju u tijelu mužjaka. Hrane se sitnim račićima. Žive u tropskim morima i toplim dijelovima okeana.

Patuljasti šaran je najmanja riba na svijetu. Dugačak je samo 7,9 mm. Ima čudan izgled i više liči na larvu nego na ribu. Živi u u tamnim i kiselim vodama na ostrvu Sumatra u Indoneziji.

Sivi soko je najbrža ptica. Prilikom obrušavanja u letu, kada hvata plijen kreće se brzinom do 230 km/h. Ima velika krila i kratak rep. Može dugo da leti i prelazi dugačak put. Gnijezda pravi na liticama. Hrani se pticama i sitnim životinjama. Živi na svim kontinentima svijeta, osim Antarktika.

Žako papagaj je najveća pričalica među životinjama. Ovaj papagaj se smatra izuzetno pametnom pticom koja je sposobna da imitira ljudski govor. Može da zapamti do hiljadu riječi i da govori u rečenicama. Hrani se biljkama, njihovim plodovima i sjemenkama. Živi u tropskim šumama zapadne i srednje Afrike.

Mrežasti piton je najduža zmija na svijetu. Može da bude dugačak od 6 do 10 m, a težak i preko 200 kg. Tijelo mu je smeđe i maslinasto zelene boje sa crnim šarama i bijelim mrljama. Nije otrovan, plijen davi svojim tijelom i guta ga kompletnog. Hrani se toplokrvnim životinjama. Živi u močvarama jugoistočne Azije.

Crna mamba je najotrovnija zmija. Ona nije crne boje, već je siva ili maslinasto zelena. Tijelo joj je dugačko do 3,5 m. Kada gmiže postigne brzinu od 20 km/h. Penje se na drveće i grmlje. Hrani se pticama i malim sisarima. Živi u savanama i šumama istočne i južne Afrike. Otrov crne mambe brzo djeluje, jak je i smrtonosan.

Mačija buha je životinja sa najdužim skokom. Ona može da preskoči udaljenost od 85 cm, što iznosi oko 285 dužina njenog tijela. Da bi čovjek prosečne visine preskočio 285 dužina svog tijela, morao bi da skoči oko 485 m. Mačija buha je insekt i živi kao parazit na mačkama i psima, a hrani se krvlju. Rasprostranjena je svugdje po svijetu.

Kalifornijska stonoga je životinja koja ima najveći broj nogu. Tijelo ženki je dugo do 3,3 cm i one imaju u prosjeku oko 600 nogu. Mužjaci su dvostruko manji i imaju između 320 i 400 nogu. Hrane se biljkama i žive u Kaliforniji (USA).

Zlatnožuta gatalinka je najotrovnija životinja na svijetu. Ova žaba velika je svega 5 cm, a izlučuje količinu otrova koja može da ubije oko 10.000 miševa ili 20 ljudi. Hrani se insektima, a njen otrov potiče od supstance koja se nalazi u insektima kojima se hrani. Kada bi se hranila nekom drugom hranom ne bi bila otrovna. Živi samo u tropskim šumama zapadne Kolumbije, Južna Amerika. (boske.rs, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
714
Reakcije
234
Lokacija
Spol
Lenjivac je najsporija životinja. Spava dnevno po 18 sati. Obično visi sa grana naglavačke, a kada je budan za jedan dan pređe samo nekoliko metara. Hrani se lišćem sa grana, a da svari jedan obrok treba mu oko mjesec dana. Živi u šumama Južne Amerike.
Kakav car! :ojoj:
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
758
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Zanimljivi podaci.
 
Pronađi:
Vrh