Prvi međunarodni skup o zaštiti crnog ibisa, Sevilja 2017.

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
339
Reakcije
231
Lokacija
Spol
RVtOv46.png
Prvi međunarodni skup posvećen zaštiti, monitoringu, očuvanju i unaprijeđenju populacija crnog ibisa (Plegadis falcinellus) u svjetskim razmjerama (1st International Glossy Ibis Workshop), održan je u Sevilji (Andaluzija, Španija), na području Nacionalnog parka „Donjana“ (Doñana) uz rijeku Gvadalkivir i obale Atlanskog okeana, od 27. do 29. novembra 2017.

Učešće na skupu je uzelo preko 30 predstavnika naučnih i stručnih institucija, organizacija i fondacija, upravljača zaštićenih područja i eksperata, iz velikog broja zemalja Evrope, Azije, Afrike i Australije.

Ibisi
Crni ili blistavi ibis

Sponzorsku podršku učešću na skupu pružili su Francuska fondacija „Tour du Valat“ i Biološki institut iz Sevilje (Estacion Biologica de Donana). Osnovni cilj ovog međunarodnog skupa bio je jačanje transkontinentalnih veza stručnih i naučnih organizacija i institucija, u cilju boljeg sagledavanja populacione dinamike, protoka gena, selekcije staništa za reprodukciju, odmor, ishranu, migraciju i zimovanje, kao i zaštite ove veoma osjetljive vrste.

Eksperti iz pojedinih zemalja izložili su postojeća znanja o crnom ibisu sa svojih teritorija, sa posebnim osvrtom na nekadašnje i savremeno stanje, trendove, ugroženost i preduzete-planirane mjere zaštite i aktivnosti vezane za monitoring, posebno za markiranje jedinki i uzimanje uzoraka za genetske i druge analize. Većina izlagača je istakla da je u posljednje dvije decenije došlo do značajnog rasta populacije ove vrste u zemljama zapadnog Mediterana, ali i smanjenja u zemljana istočne Evrope i Mediterana.

Jedan od ključnih razloga za povećanje populacije je unaprijeđenje uslova za ishranu (ogromna prostranstva pod poljima riže) kao i uticaj klimarskih promjena zbog čega mnoge jedinke ne preduzimaju seobu sa svojih gnijezdilišta u zapadnom Mediteranu, dok su razlozi opadanja brojnosti na istoku Evrope povezani sa nastavkom uništavanja (nestajanja) prikladnih vodenih staništa za gniježđenje i ishranu, nelegalan odstrijel i uznemiravanje, posebno na ribnjacima.

U završnom dijelu skupa u Španiji, posebno se razgovaralo o formiranju zajedničke međunarodne grupe za crnog ibisa, koja bi bila koordinirana od strane stručnih organizacija iz Španije i Francuske i uz podršku IUCN specijalističkih grupa. Dogovoreno je da se unaprijedi monitoring na nacionalnom nivou kroz redovno praćenje stanja i promijena u kolonijama ove vrste, kao i da se pojača rad na markiranju jedinki i uzimanju uzoraka (pera, itd) za genetske analize. Posebno je naglašeno da treba štititi preostala povoljna staništa za reprodukciju, odmor, ishranu i migraciju i gdje god je to moguće formirati nova ili revitalizirati uništena-degradirana. (ekolist.org, Ptice.info)
 
Odlično, uz nadu da ovo neće ostati samo na dobroj prilici za putovanje.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh