Maturanti iz Osijeka posmatrali ptice i učili o značaju močvara

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
329
Reakcije
74
Lokacija
Spol
gygDDzj.png
Sunčano i toplo poslijepodne u četvrtak bilo je lijepo iskoristiti u zoološkom vrtu na lijevoj dravskoj obali. Učinili su to ekolozi - učenici 4. razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića - koji su, u pratnji svojih profesora, ondje obilježili Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa.

Svjetski dan močvarnih staništa, 2. februar

Sve o važnosti najbližih močvarnih područja, najznačajnijim pticama, ali i prebrojavanju ptica stručno im je pojasnila dip. ing. Ivana Buzuk, stručna voditeljica Javne ustanove Angencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

- Razgovarali smo i o razlozima ugroženosti močvarnih staništa te načinu njihove zaštite. Velik smo dio posvetili načinu posmatranja ptica pa smo tako zajednički obišli zoološki vrt i učenici su dvogledima i GPS-om posmatrali ptice. Potom smo vidjeli koje su vrste odabrali, a učenici su dobili i prigodne nagrade. Naravno, sve što su vidjeli koristiće im u radu, a posebno im je bio zanimljiv dio o kormoranima – ispričala nam je Buzuk koja je čitateljima Glasa Slavonije otkrila i zašto dolazi do odstupanja u brojnosti ptica iz godine u godinu. Naime, ove godine, rekla je voditeljica, zbog iznimno ekstremnih toplih uslova na rijeci Dravi i Dunavu, brojne su ptice ostale u rezervatu i nisu imale potrebu izlaska izvan njega u potragu za hranom.

Učenicima je, dakako, bilo vrlo zanimljivo posmatrati i bilježiti ptice profesionalnim GPS-om, dvogledima i fotoaparatima pokraj jednog od jezera u zoološkom vrtu. Svoje će znanje moći primijeniti u nastavi, a znanje o pticama i močvarnim staništima svakako su obogatili tim zanimljivim i poučnim predavanjem. Osim toga, iskoristili su lijepo vrijeme i obišli cijeli zoološki vrt, što u februaru i nije toliko često. (glas-slavonije.hr, Ptice.info)
 
Treba mlade inače animirati da se više bave prirodom. Ne znaju da li će im se nešto svidjeti dok ne probaju. Možda misle da je posmatranje ptica glupost, ali treba da vide o čemu se radi, šta je sve tu zanimljivo i korisno, pa će promijeniti mišljenje.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh