Gnijezdo roda u selu Boljanić izmješteno na vještačku platformu

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
746
Reakcije
248
Lokacija
Spol
6vW8ycT.png
U selu Boljanić kod Doboja spašeno je gnijezdo bijele rode, na koje su mještani veoma ponosni, ali je ugrožavalo elektične kablove i plašili su se da ne dođe do havarije.

Gnijezdo na vrhu električnog stuba smetalo je električnim vodovima, a mještani nisu željeli da se odreknu roda, pa je nađeno rješenje. U pomoć su im priskočili stručnjaci i radnici elektrodistribucije.

Akciju spašavanja organizovalo je "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" (DIZB) iz Banje Luke uz finansijsku pomoć Ornitološkog društva "Naše ptice" iz Sarajeva i tehničku pomoć radnika "Elektrodoboja" koji su montirali nosač.

- Rode bez problema prihvataju zamjensko mjesto gniježđenja, vještačke platforme, imamo pozitivnih iskustava iz Bijeljine, Gradiške, susjednih zemalja, ovakve aktivnosti se provode godinama i vrlo su uspješne. Za ovu priliku konstruisan je metalni nosač, platforma koja će poslužiti kao sigurna zamjena za prirodno gnijezdo i koju bi u martu trebale prihvatiti rode koje u tom periodu dolaze u naše krajeve i počinju za gnježđenjem - rekao je Sjeničić.

Prvi put rode su u Boljanić došle 2014. za vrijeme poplava i od tada se vraćaju svakog proljeća. Ovog bi, kažu, mogle i da porane i zbog toga su požurili da im gnijezdo izmjeste na sigurno. Mještani su navikli na njih, a uvjereni su da su i rode zadovoljne čim su njihov zaselak odabrale za svoj dom.

Bijela roda je u Bosni i Hercegovini rijetka i zaštićena vrsta ptice. Naseljava nizije i vlažne terene, a gnijezdo u Boljaniću jedino je na području Doboja.

Y7sCEOd.png
- Bijela roda je rasprostranjena u ravničarskim krajevima, oko poplavnih zona rijeka, većinom u Posavini, i stotinama godina živi u blizini ljudskih naselja. Najveći broj rodinih gnijezda kod nas je na električnim stubovima, zatim na dimnjacima i krovovima, a najmanje na drveću. Pored isušivanja vlažnih terena u Posavini, problem za opstanak bijele rode upravo je protivzakonito rušenje gnijezda i propadanje legla - rekao je Sjeničić i dodao da od 2005. godine evidenciju gnijezda vodi Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva.

Dodaje da je bijela roda dobro poznata i harizmatična vrsta, a zbog ishrane ima važnu funkciju u ekosistemu. Iako je česta, postala je ugrožena isušivanjem vlažnih terena, trovanjem, uništavanjem gnijezda, pa je život svake jedinke vrlo važan za opstanak vrste i očuvanje ravnoteže u prirodi. Većinom iz tih razloga, ova vrsta je zaštićena, a njena zaštita regulisana Zakonom o zaštiti prirode i Zakonima o lovstvu u BiH.

- S ozbirom na to da je početkom aprila sezona polaganja jaja ove vrste, neophodno je da gnijezdo od uznemiravanja i urušavanja bude obezbijeđeno na vrijeme, što je najpraktičnije izvesti zimi postavljanjem vještačke metalne platforme nosača na gornji dio električnih stubova. Oni su tako konstruisani da se gnijezdo rode izdigne iznad vrha stuba na platformu, te se tako nalazi na pola metra od niskonaponskih vodova čime se spriječavaju urušavanje materijala gnijezda i prespajanja žica građom gnijezda, koje može biti teško nekoliko stotina kilograma, što može dovesti do havarije u elektro-energetskom sistemu - pojašnjava Sjeničić. (mojdoboj.info, Ptice.info)
 
Obnovljeno gnijezdo u Boljaniću dom je četiri mlade rode
lvkydHJ.png
Gnijezdo bijelih roda u selu Boljanić, koje je godinama propadalo, u februaru ove godine postavljeno je na odgovarajući nosač.

Trud Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke i Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva se isplatio, jer ovog proljeća u gnijezdu su se izlegle četiri male rode.

- Sjećate li se srušenog gnijezda u Boljaniću kod Doboja? Zadnje tri godine leglo je propadalo... Preko zime smo postavili nosač za gnijezdo. U proljeće 2018. godine par nas je obradovao sa 4 ptića - stoji u Facebook objavi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke. (DIZB, Naše ptice, Ptice Forum)
 
Super da su prihvatile gnijezdo nakon premještanja.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh