Ptice su zbog svoje inteligencije nerijetko žrtve zloupotreba

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
654
Reakcije
156
Lokacija
Spol
sxUXBQS.png
Ptice spadaju u životinje koje zbog svoje inteligencije mogu biti korištene za izvršenje raznih korisnih zadataka, ali po običaju uvijek se nađu i oni koji takve mogućnosti zloupotrijebe.

Tako su ptice nekad bile vrijedna pomoć u prenošenju poruka, dok danas štite aerodrome od okupljanja drugih ptica koje mogu ometati kretanje aviona, a kriminalci ih koriste za nečasne poslove poput prenošenja nedozvoljenih stvari preko zatvorskih zidova.

Takav jedan primjer zabilježen je i u Bosni i Hercegovini.

Naime, osuđenici u zatvoru u Zenici iskoristili su 2008. godine radnu terapiju kako bi trenirali golubove-pismonoše da im tamo donose drogu. Četvorica sumnjivaca imala je pozitivne rezultate na testovima za drogu. Golubovi su u zenički zatvor, kako je utvrdila istraga, unosili heroin i kokain i to u vrećicama koje su im bile zakačene za noge.

Josip Pojavnik, tadašnji zamjenik direktora KPZ Zenica, potvrdio je da su otkrili četvoricu osuđenika kako koriste golubove za unošenje droge u zatvor. Sva četvorica osuđenika, kojima su bili povjereni golubovi, bili su pozitivni na test korištenja narkotika, što je potvrdilo sumnje Uprave da su golubove iskoristili za unošenje droge u zatvor.

U zatvorskoj upravi istakli su da je sve počelo kad su osuđenicima dali da gaje golube, kao jedan oblik radne terapije.

Ornitolog Branislav Gašić tvrdi da je golubove neko morao iznositi izvan zatvora.

- Funkcija goluba pismonoše je u tome da se on uvijek vraća na mjesto polaska. No, neko je te golubove ipak, morao iznijeti iz zatvora, staviti im drogu i pustiti ih da lete nazad u zatvor - kazao je Gašić.

Uprava zatvora golubarnik je odlučila zatvoriti, a krijumčarima droge slijede nove kaznene mjere. (Nezavisne, Ptice.info)
 
Zar i to golubovi rade?

Ustvari, šta golub zna šta radi.
 
U San Rafaelu uhvaćen golub koji je zatvorenicima donosio drogu
vvpPVIG.png
Čuvari zatvora La Reforma u kostarikanskom gradu San Rafaelu uhvatili su goluba koji je u zatvor švercao kokain i kanabis.

Čuvari su primjetili sumnjivog goluba kako slijeće u dvorište zatvora. Kada su ga ulovili na njegovim su prsima pronašli dvije male torbice u kojima se nalazila droga.

Uprava zatvora vjeruje kako je jedan od zatvorenika istrenirao goluba da mu služi kao “mula”.

Paul Bertozzi, direktor zatvora, kazao je kako upotreba goluba u ove svrhe “nije ništa novo”.

- Ranije su dileri koristili mačke i pse kako bi unijeli drogu u zatvor - kazao je Bertozzi.

Golub je završio u zoološkom vrtu i očekuje se kako će tamo “ostati iza rešetaka”.

Na našim prostorima poznat je slučaj iz 2008. godine kada su osuđenici u zatvoru u Zenici iskoristili radnu terapiju kako bi trenirali golubove-pismonoše da im tamo donose drogu. Četvorica sumnjivaca imala je pozitivne rezultate na testovima za drogu. Golubovi su u zenički zatvor, kako je utvrdila istraga, unosili heroin i kokain i to u vrećicama koje su im bile zakačene za noge. (SkyNews, Danas.hr, Ptice.info)
 
Zloupotreba dobroćudne životinje.
 
Kuvajtska policija spriječila šverc ecstasy tableta putem goluba pismonoše
BkfpZV4.png
Nedavno je spriječen neuobičajen način švercanja psihoaktivnih tvari. Naime, kuvajtska policija je “presrela” i “uhvatila” goluba pismonošu koji je na leđima nosio mini ruksak, a u njemu se nalazilo gotovo 200 ecstasy tableta.

Ptica je navodno doletjela iz Iraka, a službenici policije su je pronašli blizu svoje baze, prenosi Al Arabiya.

U današnje doba, zabilježeni su brojni slučajevi transporta ilegalnih tvari putem dron letjelica, ali zanimljivo je kako su se policajci dosjetili mogućnosti da golub prenosi nešto bitno.

Prema fotografiji, mini-ruksak koji je golub imao na leđima, slične je boje njegovog perja. (klubikon.com, Ptice.info)
 
Jadne ptice. Sreća jedino da nisu još i maltretirane.
 
Argentinska policija uhapsila trgovce drogom koji su za distribuciju koristili golubove
QxrFufa.png
Argentinska policija je uhapsila trojicu osumnjičenih za trgovinu drogom koji su za distribuciju marihuane koristili golubove, saopštile su u četvrtak vlasti.

Tokom pretresa jedne kuće u Buenos Airesu, policija je našla marihuanu i kavez u kojem su bila dva bijela goluba kojima su oko vrata bili vezani paketići marihuane.

Policija kaže da su golubovi održavali kurirsku vezu između pretresene kuće i jednog golubarnika koji je bio pod kontrolom dilera.

- Stručnjaci su nam rekli da uvježban golub može da obavi i 20 takvih letova dnevno - rekao je jedan policijski komesar.

Policija je u pretresenoj kući našla i novinske isječke o korištenju golubova za slične svrhe u kolumbijskim zatvorima. (Beta, Ptice.info)
 
Jadne ptice. Sreća jedino da nisu još i maltretirane.
Ako ih drže u ovim skučenim kavezima kao na slici onda se maltretiranje ipak dešava. 🙁
 
Pronađi:
Nazad
Vrh