Projekat „Ptice bez granica“ (AL, BiH, CG, MK)

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
414
Reakcije
209
Lokacija
Spol
kfkZayY.png
Društvo za zaštitu prirode u Albaniji (PPNEA), Ornitološko društvo „Naše ptice“ iz Bosne i Hercegovine, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (Crna Gora) i Makedonsko ekološko društvo (MES) zajednički realizuju projekat „Ptice bez granica“ koji ima za cilj jačanje i unaprijeđenje saradnje nevladinih organizacija koja se bave zaštitom ptica na Balkanu.

U okviru projekta će biti realizovana četiri prekogranična kampa, gdje će zainteresovani, posebno studenti biologije imati priliku da učestvuju u naučnim istraživanjima kao i da razmjene iskustva sa kolegama iz regiona. Ovaj projekat predstavlja nastavak saradnje organizacija koje zajednički djeluju na Jadranskom migratornom koridoru koje milioni ptica godišnje koriste prilikom preleta iz sjeverne, zapadne i istočne Evrope na putu ka zimovalištima u Africi.

Adriatic Flyway - Jadranski seobeni put ptica

Projekat je podržan od strane Zapadnobalkanskog fonda (Western Balkans Fund) osnovanog sa ciljem unaprijeđenja saradnje zemalja članica zapadnog Balkana (WB) i ubrzanja integracije u Evropsku uniju.

„Ptice bez granica“ je jedan od 18 odabranih projekata od 351 prispjelih na konkurs sa prostora Balkana, a biće realizovan u narednih 9 mjeseci. (CZIP, Ptice.info)
 
Sretno u realizaciji i ugodno vam druženje.
 
Sporazum o osnivanju Fonda zemalja Zapadnog Balkana (WBF) potpisan je 13. novembra 2015. godine u Pragu, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, plus Hrvatska, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zemlje članice Višegradske grupe (V4) su Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, dok se pod zemljama Zapadnog Balkana (WB6) podrazumjevaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Fond je osnovan po uzoru na Međunarodni višegradski fond (IVF) s ciljem promocije jačanja saradnje i veza zemalja članica Fonda, integracije zemalja članica Fonda u Evropsku uniju i njihovog zajedničkog predstavljanja u trećim zemljama.

Fond će finansijski podržavati aktivnosti koje doprinose razvoju prekogranične i međuregionalne saradnje, kao i jačanju regionalne kohezije, naročito u oblastima promocije i razvoja kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja i saradnje u oblasti obrazovanja, te promocije razmjene mladih i održivog razvoja.

Glavno tijelo Fonda, čije je sjedište u Tirani, jeste Konferencija ministara vanjskih poslova. (Klix, energy-community.org)
 
Ornitološki kampovi ojačali regionalnu saradnju na polju zaštite ptica
PK7bsOp.png
Tokom prethodnih osam mjeseci, Društvo za zaštitu prirode u Albaniji (PPNEA), Ornitološko društvo „Naše ptice" (Bosna i Hercegovina), Centar za zaštitu i proučavanje ptica (Crna Gora) i Makedonsko ekološko društvo (MES) zajednički su realizovali projekat „Ptice bez granica "kojeg je podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund) osnovan sa ciljem unaprijeđenja saradnje zemalja članica zapadnog Balkana i ubrzanja integracije u Evropsku uniju.

U okviru projekta su realizovana četiri regionalna ornitološka kampa, gdje je učestvovala 54 studenta i istraživača iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Prvi kamp "Ptice bez granica" održan u Makedoniji
Prebrojavanje ptica grabljivica u BiH, Kupreško polje, 30.08.-03.09.2018.
Ornitološki kamp "Ptice bez granica" na Marezi, CG, 10.-14.09.2018.

Kampovi su realizovani na značajnim područjima za boravak ptica duž Jadranskog migratornog koridora, kao što su: Šar planina u Makedoniji, Kupreško polje u Bosni i Hercegovini, Ulcinjska solana u Crnoj Gori, i nacionalni park Divjake-Karavasta u Albaniji.

Zajednička saradnja rezultirala je osnivanjem alijanse "Ptice bez granica" koja je formalno ustanovljena potpisivanjem memoranduma o saradnji. (CZIP, Ptice.info)
 
Sve je to relativno mali prostor i regionalna saradnja je sigurno od pomoći svima.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh