Kako se riješiti muha i držati ih podalje od vašeg doma

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
258
Reakcije
69
Lokacija
Spol
tfJI8i5.png
S problemom muha u domu, na radnom mjestu, u dvorištu ili drugdje za vrijeme toplijih dana, bore se apsolutno svi. Bilo da vam smetaju dok jedete, pokušavate zaspati ili obaviti radni zadatak... poželite ih se što bezbolnije riješiti. Ne morate kupovati umjetna sredstva neugodnog mirisa već muhe možete otjerati i uz pomoć prirodnih sredstava i jednostavnih trikova.

Nana (metvica, menta)
Pomiješajte šoljicu vode i 25 kapi eteričnog ulja mente. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem te pošpricajte prostoriju kad vam je zgodno. Menta, odnosno metvica ima vrlo nježan i ugodan miris koji djeluje pozitivno na dišne puteve, a koji dosadne muhe nikako ne vole.

Lavanda
Oko kuće, na prozor ili na balkon u vaze zasadite nekoliko biljaka lavande. Lavanda se vrlo lako održava, ima ugodan miris, prekrasan je ukras, a što je najvažnije vrlo uspješno tjera muhe, komarce i ostale dosadne insekte. Lavandu možete upotrijebiti i kao mentu, a sve što vam je potrebno je malo vode i nekoliko kapi eteričnog ulja ove ljekovite biljke.

Ruzmarin i lovor
Pomiješajte nekoliko grančica ruzmarina te nekoliko suhih listova lovora. Razmrvite ih i stavite u ukrasne zdjelice. Zdjelice stavite u kuhinju pored kante za smeće, u dnevni boravak ili gdje god vam se sakupljaju muhe. Ovo bilje ima intenzivan miris koji vi nećete jako osjetiti, a koji osvježava prostor i tjera muhe.

Klinčić (karanfilić )
U1VYNe5.png
Ova aromatična biljka dobro odbija muhe. One ne mogu podnijeti njegov miris. U ovom pripravku za uklanjanje muha klinčić se koristi s limunom, još jednim sastojkom koji odbija muhe. Trebat će vam dva limuna i od 25 do 50 klinčića. Prerežite limune na pola. Zabodite od 6 do 12 klinčića u svaku od polovica limuna. Ubodite šiljastim dijelom tako da pupoljak bude prema gore. Ovako aranžirane limune možete ostaviti na stolu. Oni će biti posebno korisni i praktični za druženja na otvorenom, roštiljima i izletima. Klinčić možete povezati u poroznu tkaninu i objesiti iznad područja gdje se skupljaju muhe.

Limunska trava
Ovaj će sprej držati muhe daleko od vaše kuće, a istovremeno će osvježiti zrak u vašem domu. Za njega će vam trebati 10 do 12 kapi esencijalnog ulja od limunske trave, 4 kašičice tople vode i boca s raspršivačem. U bocu ulijte kapi ulja i prelijte ih toplom vodom. Dobro promućkajte kako bi pomiješali sastojke. Dobijenu mješavinu zatim nanesite na vrata, prozore i druge “ulaze za muhe”. Možete njome i direktno pošpricati muhe kada ih uočite.

Bosiljak
Bosiljak možete posaditi u lonac blizu vrata kako biste odbili muhe. On ne samo da će zaustaviti muhe od ulaska u kuću, već će i okolinu učiniti zdravijom. Bosiljak je biljka s vrlo snažnim antibakterijskim i anti-virusnim djelovanjem. U Indiji ga možete naći u svakom domaćinstvu. Ako ga ne možete posaditi, osušite lišće bosiljka i povežite ga u vrećicu od porozne tkanine. Smotuljak držite u području gdje se skupljaju muhe ili objesite u blizini ulaza.

Mljevena paprika
Muhe bježe od mirisa ljute mljevene paprike. Uzmite sprej bocu i u njoj napravite miks od vode i malo ljute mljevene paprike i dobro promućkajte. Ovim prirodnim sredstvom isprskajte vrata i pragove, prozore i druge otvore na koje muhe mogu ući. Miris ljute mljevene paprike bi trebalo da drži muhe dalje od vašeg doma.

Deterdžent za suđe
U običnu teglu sipajte do oko 3 cm visine deterdženta za suđe i isto toliko vode. Deterdžent će privući muhe, a one će potom završiti u vodi. Mnogo bolje rezultate ćete imati ako koristite neki deterdžent koji ima voćni miris, na primjer od jabuke ili limuna.

Trik s kesicom vode
qLNrj3w.png
Za razliku od kupovnih sredstava, ovaj način je siguran, kako za ljude, tako i za muhe. Da otjerate muhe što dalje od sebe i svog životnog prostora, biće vam potrebna providna srednja ili veća čvršća najlonska kesica, nekoliko novčića, voda i konopac. Napunite kesicu do pola vodom, ubacite novčiće, vežite je konopcem i zakačite na zgodno mjesto, na primjer ispred ulaznih vrata, na terasi ili na stolu s hranom.

I, pitate se kako to pomaže? Pretpostavka je da muhe bježe od kesice jer kada lete pored nje voda reflektuje svjetlost i liči im na paučinu koju onda žele izbjeći, a novčići valjda podsjećaju na predatore, dosta veće od njih. Drugi misle da u kesici muhe vide prostranstvo u velikoj mjeri iskrivljeno, jer imaju kompleksnu i neobičnu strukturu organa vida. Distorzije oblika i pokreta, koje se stvaraju u odrazu vode, plaše ih i one napuštaju prostoriju.

Preventivnim ponašanjem spriječite muhe da uđu u vaš dom
• Muhe idu na smeće, naročito ako u njemu ima nekih ostataka hrane, zato nipošto nemojte držati kese i kante sa smećem otvorene.
• Kad god možete voće i povrće nemojte držati na stolu u kuhinji, već u frižideru. Ako predugo stoji nepojedeno i počne da se kvari, sigurni ste da ga nećete pojesti, bacite ga. Nemojte ga držati samo da skuplja muhe.
• Redovno čistite podove, stolove i radne površine u kuhinji. Ne ostavljajte mrvice na stolu nakon jela.
• Na one prozore koje često otvarate radi provjetravanja kuće postavite mrežu kako biste unaprijed spriječili ulazak ne samo muha, nego bilo kog insekta.
• Ako koristite neki insekticid, budite pažljivi, jer su ova sredstva često štetna za ljude i kućne ljubimce. Bolje je da isprobate sva netoksična sredstva, prije nego što se odlučite za otrove i hemikalije. (ekako.info, net.hr, klix.ba, atma.hr, faktor.ba, rtl.hr, b92.net, dnevnik.hr, Ptice.info)
 
Malo je reći da su naporne. 😵
 
Ove godine su se baš namnožile.
 
Ove godine su se baš namnožile.
Imam mrežicu na prozoru, ali kad vrata otvorim eto ih na desetine da kruže oko lustera.
 
Muhe su prijenosnici puno više zaraznih bolesti nego što se ranije mislilo
4QyBJG0.png
Scientific Reports je objavio rezultate istraživanja naučnika s "Penn State Eberly College of Science" iz SAD-a, koji su htjeli provjeriti koliko su muhe zaista ozbiljni prijenosnici zaraznih bolesti.

Prikupili su 116 primjeraka kućne muhe (Musca Domestica) i muhe zujare ili brenkulje (Chrysomya Megacephala) na tri kontinenta, odnosno u SAD-u, Brazilu i Singapuru. Analizirali su bakterije koje su na njima pronašli i zaključili da kućna muha prenosi 351 vrstu, a muha zujara, prisutnija u toplijim krajevima, 316 vrsta bakterije.

Kad je riječ o virusima, tu ima materijala za svega: raznih probavnih zaraza, trovanja krvi, urinarnih infekcija, pneumonije i niza drugih dišnih zaraznih bolesti… uopšte, takvih stvari čije bi nabrajanje i od otpornijih ljudi moglo napraviti bakteriofobe.

Muhe su za potrebe istraživanja hvatali te zbog što boljeg očuvanja mikroba na njima, odmah tretirali suhim ledom i duboko zamrzavali. Utvrdili su da muhe svoje "podstanare" prenose na svim dijelovima tijela, ali najviše na nogama i krilima.

Ovakvi rezultati i ne čude ako se znaju životne navike ovih letećih oportunista. Muhe će bez problema “gozbu” pronaći na smeću, posebno obožavaju raspadnutu hranu, leševe životinja (oko njih se posebno rado okupljaju rojevi muha zujara), fekalije, pa su najomiljenija odredišta muha gradska smetljišta, klaonice i postrojenja mesne prerađivačke industrije. One su prve koje će otkriti i doletjeti na nešto što je krepalo, često ne samo zbog hrane, nego i zato da na tom mjestu polože svoja jajašca kako bi im se ličinke izlegle u savršenom okruženju.

Hranu na koju je sletjela muha ne bi trebali jesti
Naučnici su mišljenja kako nije dovoljno samo rukom otjerati muhu koja sleti na hranu, već takvu hranu uopšte ne bi smjeli pojesti. Otkrilo se naime kako obična kućna muha na sebi može nositi bakterije salmonele, E Coli pa čak i bakterije koje mogu prouzrokovati čir na želucu i sepsu.

Kako se većina bakterija nalazi na nogama, to znači da je dovoljno da muha samo kratko dodirne hranu pa da bakterije ostanu na njoj.

Budući da muhe koje žive na području gradova prenose više bakterija od onih koje žive na seoskim područjima, naučnici preporučuju izbjegavanje piknika u gradskim parkovima.

- Vjerujemo da će ovo istraživanje otkriti mehanizam prijenosa patogenih bakterija kojeg su možda zanemarili zdravstveni radnici - rekao je dr. Donald Bryant te poručio kako je možda bolje ići na piknik što dalje od urbanog okoliša.

Čak i takve muhe ipak imaju svoje mjesto u prirodi, u prehrambenom lancu, tako da bi se priroda u svijetu bez njih preko noći stala urušavati. Ono u čemu muhe mogu biti korisne i ljudima u prvom su redu to da služe kao prvi glasnici epidemije koja predstoji, ali i kao prirodni “dronovi” kad naučnici žele provjeriti kakvih sve mikroorganizama ima u inače teško ili nemoguće dostupnim prostorima. Naprosto puste muhe u prostor i onda ih sačekuju pri izlasku, te analiziraju šta su sve dovukle nazad na svojim leđima. (Tuzlanski, Nezavisne, Ptice.info)
 
Ne pamtim kad ih je više bilo, užasno su dosadne ovog ljeta.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh