Bumbarski kolibrić, najmanja ptica na svijetu

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
461
Reakcije
274
Lokacija
Spol
3VxOL8A.png
Bumbarski kolibrić (Mellisuga helenae) je najmanja ptica na svijetu. Duga je između 5 i 6 cm, od čega pola otpada na kljun i rep. Teška je svega 1,6 do 2 g.

Može se pronaći samo na Kubi i na drugom najvećem kubanskom ostrvu Isla de la Juventud.

Mužjak ima zelenu glavu i crveno grlo, plavkaste gornje dijelove i sivkast donji dio tijela. Nešto je manji od ženke, koja ima zelenkaste gornje dijelova tijela.

Ova ptica se hrani uglavnom nektarom, a rijeđe insektima i paucima. Ona vadi pelud iz cvijetova dok lebdi iznad njih, brzo pomjerajući jezik naprijed - nazad. U tome joj pomažu njen dugi kljun i još duži jezik. Zbog svog izuzetno brzog bioritma kolibrić mora jesti svakih 10 minuta, što znači da u danu obiđe oko 1500 cvijetova. Usput prenosi polen pa je uloga kolibrića u cvijetnoj reprodukciji jako važna.

Nakon što napravi gnijezdo od mahovine i lišaja, promjera oko 2,5 cm, ženka izlegne 2 jajeta veličine zrna graška. Kasnije sama brine o mladima.

Zanimljivo, ova mala ptica u letu zamahne i do 80 puta u sekundi. Za ljudsko oko ovo predstavlja samo nejasnu mrlju. Njeno srce u stanju mirovanja otkuca i do 500 puta u minuti, dok za vrijeme aktivnosti taj broj ide i do 1200.

Maksimalna starost koju Bumbarski kolibrić može doživjeti je oko 8 godina. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
499
Reakcije
115
Lokacija
Spol
Bože dragi, izgleda kao malo veći insekt.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
Evo koliki je u odnosu na ljudsku ruku...

8iUYtGf.png


Na slikama gdje gleda u stranu izgleda kao da ima šal. Ko Nazif Gljiva. :D
 
Pronađi:
Vrh