Ptice ne samo da su lijepe, one su i korisne

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
629
Reakcije
145
Lokacija
Spol
U naše vrijeme veoma se često uzima korisnost kao mjera vrijednosti nečega ili nekoga. Sve se gleda kroz dobit, profitabilnost. Ptice su veoma lijepe. Mnoge nas očaravaju svojim pjevom. Ali ptice su i veoma korisne. Ako ih ne štitimo zbog njihove ljepote, tada trebamo radi njihove korisnosti.

Ptice pjevice veoma su korisne u poljoprivredi i šumarstvu. Mnogi insekti nanose štetu raznim poljoprivrednim kulturama i šumama. Danas se veoma mnogo upotrebljavaju razni insekticidi za uništavanje tih štetočina. Od insekticida nastaju i razne štete; u opasnosti su ne samo životinje, pa i ptice, nego i sam čovjek. Ptice također uništavaju razne insekte i njihove razvojne oblike (jaja, ličinke i larve) i tako na ekološki zdrav i prirodan način štite šume i poljoprivredne kulture.

Sjenice su najkorisnije od svih ptica pjevica. Svojim šiljastim kljunom dopiru i do najmanjih pukotina i iz njih vade jajašca štetnih insekata. Tokom cijele godine obitavaju na istom staništu pa su pouzdan čuvar naših šuma i vočnjaka. Tako je znanstvenim istraživanjima i posmatranjima dokazano da jedna sjenica dnevno pojede hrane jednaku vlastitoj težini (oko 12 gr.). Ako se radi o leptirovim jajima to je više od dvije tisuće jaja dnevno. Još jedna usporedba kako bi se vidjela korisnost ptica: oko tisuću gusjenica (a one se izlegu iz jaja) smrekova prelca može jednu smreku potpuno ogoliti.

I muharice su veoma korisne uništavajući mnogobrojne insekte u zraku. Brgljezi naprotiv insekte, njihova jajašca i ličinke skupljaju po stablima. Također i puzavci obilaze stabla i pužu po njima tražeći insekte i njihove ličinke.

Kolika je korisnost ptica možemo uočiti još i na ovom primjeru: jedan par lisnih uši za osam mjeseci razmnožavanjem daje 820 milijardi ušiju. A jedna sjenica u jednom danu očisti jedno stablo od tih ušiju. Koliko bi trebalo insekticida za njihovo uništavanje?

Ili ovaj primjer: mlada lastavica dnevno pojede oko 600 muha. Tako jedna lastavica uništi mjesečno oko dvije hiljade muha. Takve bi primjere mogli i dalje nabrajati. Međutim, očito je da je korisnost ptica za šume i vočnjake, te općenito za poljoprivredu od izrazite važnosti. U svijetlu ovih činjenica zaštita ptica je nužnost i to ne samo radi njih, nego još više radi neposredne koristi koju nam pružaju.

Međutim, o zaštiti ptica vodi se premalo brige. Možda je to zakonom dobro regulirano, ali u praksi se ne poštuje. Ptice stradavaju na razne načine: uništavaju se njihova prirodna staništa, nestaje prirodnih živica i nasada, stvaraju se monokulture. Po šumama se uklanjaju stara i bolesna stabla u kojima ptice nalaze obitavališta. S druge strane zaprašivanje šuma hemijskim sredstvima protiv štetočina odvija se upravo u vrijeme kada se ptice gnijezde. U poljoprivredi se prekomjerno koriste pesticidi i insekticidi. Ptice stradavaju trovanjem hranom koju uzimaju iz tako onečišćenog okoliša.

I na kraju ovog razmatranja možemo postaviti pitanje: šta bi bilo da nema ptica, šta će biti ako ptičiji svijet drastično smanjimo ili uništimo? Koliko ćemo insekticida trebati u tom slučaju? Svijet bez ptica ne samo da bi bio siromašniji, već i nehumaniji. Boreći se za zaštitu ptica mi se borimo za jedan ljepši i humaniji svijet!

Kako ptice pomažu u integriranoj proizvodnji voća?
Ptice i insekti u našim vrtovima i voćnjacima? Da, molim!
Korist ptica na njivama, u vrtovima i voćnjacima
Biljke u vašem dvorištu važnije su pticama od parkova
Zasadite suncokret i pomozite pticama u ishrani
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Korisne su mi čim tamane pojedine dosadne insekte.
 

Admir

Registrovani član
Registracija
30-01-2015
Poruke
26
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Ptice su ukras prirode i teško bi bilo zamisliti svijet bez njih.
 
Pronađi:
Vrh