Uzgajivač Zlatko Velić, Banja Luka

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
BeujSUh.png
Zlatko Velić, predsjednik "Ornitološkog kluba Banjaluka 1952", ljubitelj i uzgajivač ptica, kaže da je ovaj hobi u Bosni i Hercegovini pred gašenjem i da društvo to ne smije dozvoliti.

- Razlog je svima nama naočigled poznat; država kakva god da je, nema vremena da se bavi ovakvim perifernim stvarima. To je žalosno jer kad taj hobi izumre teško ga je vratiti i osposobiti da ponovo krene - ispričao je Velić ekipi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, djeca i mladi žele da vide, čuju i dodirnu ptice, što je osnova za kasnije bavljenje ovim hobijem, a ukoliko ne budu imali priliku za to, nema šanse da ih jednog dana uzgajaju.

Smatra da se društvo mora izdići iznad politike kakva traje u posljednjih tridesetak godina i okrenuti se finansijama, a kada se tu postigne uspjeh, biće mnogo bolja situacija za ovaj hobi.

- Nama treba pet, šest hiljada KM godišnje. Nije to nikakav novac na državnom nivou, ali mi nemamo niti jednu banku. Borimo se svojim sredstavima, snalazimo kako znamo i umijemo i održavamo taj hobi, ali sve nas je manje i manje i ako se ovako nastavi ugasiće se ovaj hobi. Doći će na tako porazne grane da neće vrijediti nikome - kazao je Velić.

Naglasio je da su ptice ljudima zanimljive od početka svijeta i ako su postojale do sada zašto ne bi i dalje.


Velić, sada penzioner, uzgajanjem ptica - kanarinaca, štiglića i cajzli, bavi se dvanaestak godina. U dvorištu njegove porodične kuće u Banjaluci nalazi se volijera u kojoj pjevaju razne vrste kanarinaca, zeleni i plavi, te bijeli i žuti, izebela i satine. U prethodnom periodu, nakon parenja izlegli su se i mladi, a Velić je ekipi AA pokazao i ženku magelan cajzli koja je ležala na sićušnim jajima. Mužjak, šareniji i atraktivniji od ženke, zbog sklonosti da polupa jaja u gnijezdu, razdvojen je u kavez pored ženkinog. (AA, Ptice.info)
 
Problem je što mladi nisu zainteresovani za ovaj hobi, kao uostalom ni za bilo šta drugo. Nisu finansije osnovni problem.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh