Crna čiopa

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Crna čiopa (Apus apus) ptica je iz porodice čiopa (Apodidae). Tamnosmeđe je boje, a vrat joj je bijel. Duga je 16-17 cm, a ima raspon krila 38-40 cm. Teška je oko 35 grama. Za pticu svoje veličine može dostići zavidnu starost. Zabilježeni su slučajevi jedinki starih 21 godinu.

Kod čiope je najzanimljivija njena prilagođenost letenju. Tijelo je savršeno razvijeno za let. Radijus leta još nije izmjeren, a procijenjen je na 190.000 km godišnje. Čiopa sve svoje aktivnosti izvodi u zraku, osim odgajanja mladih. Tamo nalazi hranu, igra se, čak i spava na krilima najveći dio svoga života. U zraku se pari i prikuplja materijal za izgradnju gnijezda. Krila su uska, ali duga, što čiopu čini brzim i preciznim lovcem na insekte i pauke. Ova ptica loše vremenske uslove izdržava u stanju nalik nesvjesnom.

Crne čiope ne nose jednog po jednog insekta mladima u gnijezdo, nego ih u grlu skupljaju i sljepljuju u loptice. Svaka loptica u prosjeku sadrži oko 300 insekata. Odrasla ptica tako dnevno u gnijezdo donese i do 3000 insekata i pauka. Na Gibraltaru je promatrana populacija crnih čiopa, gdje je zabilježeno da 3000 parova ulovi, što za mlade, što za sebe do 18 miliona insekata dnevno.

Vodu čiopa također pije u letu, tik iznad površine vode, a kupa se tako što zaroni kljun i prska vodu okolo. Najveća prijetnja su joj soko lastavičar, Eleonorin soko, mali sisari (za vrijeme gniježđenja) i automobili (kada je vrijeme kišno i ptice nisko lete).

Čiopa se na mjesta gniježđenja vraća svake godine otprilike u isto vrijeme, početkom maja u Srednjoj Evropi. Parovi ostaju vjerni jedno drugome godinama i uvijek se gnijezde na istom mjestu, ali u slučaju da se jedan partner ne vrati iz Afrike ili ugine, njegovo mjesto ubrzo zauzima druga jedinka. Čiope liježu 2-3 jaja a oba roditelja zajedno odgajaju i hrane mlade. U to vrijeme ptice lete sve do mraka. Krajem jula mlade ptice izlijeću iz gnijezda, najčešće odmah po zalasku sunca. Nije im potrebno vježbanje u letu i već poslije 40-ak dana lete jednako dobro kao i odrasle ptice. Početkom avgusta počinje selidba čiopa u Afriku. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh