Predat zahtjev za proglašenje 14 novih IBA područja u Bosni i Hercegovini

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
329
Reakcije
74
Lokacija
Spol
wOC7A9Z.png
Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva nadležnim organima predalo je zahtjev za proglašenje 14 novih IBA područja (međunarodno značajna područja za ptice) koja su istinski centri diverziteta ptica. To je nova prilika za naučna istraživanja ali i razvijanje veoma atraktivnog posmatranja ptica (birdwatching) koje postaje turistička atrakcija i unosan biznis.

Spremne nominacije bh. kraških polja za listu značajnih područja za ptice

U Bosni i Hercegovini do sada su proglašena četiri područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA) i to Livanjsko polje, Hutovo blato, Bardača i Boračko jezero. Na tim lokacijama je i ovog ljeta zabilježen povećan broj turističkih posjeta.

- Otvaranjem 14 novih područja – kraških polja doprinosimo turističkoj promociji prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine - kazala je Nermina Sarajlić, potpredsjednica Društva “Naše ptice” tokom svečanog obilježavanja 15 godina rada ove nevladine organizacije.

Ornitološko društvo "Naše ptice", 15 godina vrijednog rada

Njihovi istraživači svakodnevno su na terenu. Proteklih godina pronašli su nekoliko novih vrsta za faunu te uočili vrste koje se već više od 100 godina smatraju isčezlim.

Od 2012.godine redovno organizuju Ornitofestival – promociju ornitologije i posmatranja ptica. Ove godine festival će biti održan u Trebinju od 19. do 21. oktobra. Termin korespondira sa jesenskom migracijom ptica između Evrope i Azije.

Više desetaka miliona ptica tokom seobe kreće se Jadranskim migratornim putem na kojem su i bosanskohercegovačka kraška polja pogodna za slijetanje, odmor i prehranu. Nažalost, tada su i najčešća meta krivolovaca. Brojnim propagandnim akcijama, ali i obilascima terena društvo “Naše ptice” bori se protiv te pojave. (indikator.ba, Ptice.info)
 
Bio je plan za 15, kako je ranije objavljeno. Nešto je u međuvremenu izgubljeno?
 
Pronađi:
Nazad
Vrh