Zelendur

upendo

Registrovani član
Poruke
605
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Zelendur (Carduelis chloris) je mala ptica iz porodice Fringillidae. Ponegdje je nazivaju i zelentarka. Može se naći širom Evrope, sjeverne Afrike i jugozapadne Azije. Prenešena je i u Australiju i Novi Zeland. Većinom je stanarica, a dio koji seli vraća se na sjever početkom aprila.

Zelendur je jedna od ptica koje borave u blizini čovjeka. Često se mogu vidjeti u parkovima, baštama, vrtovima, voćnjacima, drvoredima uz gradske saobraćajnice, te uz rubove šuma. Duga je oko 15 cm, teška oko 20 g, slična vrapcu, ali boje koje preovladavaju su zelena i žuta. Ženka i mladi su smeđkasti.

Mužjak i ženka zajedno grade gnijezdo i to najčešće od suhe trave i manjih grančica. Smještaju ih na drveću ili žbunju. Ženka snese 3-8 jaja te leži na njima oko dvije sedmice. Za to vrijeme o hrani brine mužjak. Nekoliko dana nakon što se mladi izlegu, oba roditelja vode brigu o njihovoj prehrani. Najčešće je to sjemenje, ali i insekti i pauci.

Uzgajivači ptica često biraju zelendura za jednu od vrsta sa kojima će raditi. Preporučuje se par ptica u letarci ili volijeri koja treba dijelom biti zatvorena zbog zaštite od vjetra, sunca i padavina. U zaštićenom dijelu se postavljaju gnijezda i pticama se daju na raspolaganje prirodni materijali kojima će ih oblagati. Nakon izlijeganja mladih također im treba obezbijediti poluzrelo sjemenje kojima će ih hraniti. Prstenovanje mladih je preporučljivo obaviti nakon 5-6 dana, ili sačekati još koji dan ako uzgajivač procijeni da je potrebno.

Pored Evropskog zelendura (Carduelis chloris) postoje još i Himalajski zelendur (Carduelis spinodes) i Kineski zelendur (Carduelis sinica). Ove dvije vrste daju plodne križance kada se pare sa svojim evropskim rođakom.

Zelenduri znaju formirati velika jata van sezone parenja, samostalno ili sa zebama ili žutovoljkama. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Ivana

Registrovani član
Poruke
216
Reakcije
58
Lokacija
Spol
Zanimljiva ptica, dominantnog držanja i velike glave. :)
 
Pronađi:
Vrh