Andski kondor

Scorpio

Registrovani član
Poruke
617
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Andski kondor (Vultur gryphus) je vrsta južnoameričkog kondora, jedinog pripadnika roda Vultur.

Ova ptica ima raspon krila čak do 3,2 m, a prosječna težina mu je oko 10,7 kg, što ga čini jednom od najvećih ptica današnjice.

To je veliki crni strvinar s okovratnikom od bijelog perja i velikom svijetlom skupinom perja na krilima, posebno kod mužjaka. Glava i vrat su skoro bez perja i zagasite crvene boje koja zna porumeniti promjenom raspoloženja ptice. Mužjaci imaju resicu na vratu i tamnocrvenu krijestu na glavi. Za razliku od drugih grabljivica, mužjak (11-15 kg) je veći od ženki (6-14 kg).

Kondor se uglavnom hrani strvinama i to većih životinja, kao što su jeleni ili stoka.

Seksualnu zrelost doseže sa 5 ili 6 godina i gnijezdi se na visinama do 5.000 m, obično na nedostupnim rubovima litica. Obično polaže jedno do dvoje jaja.

Kondor je jedna od najdugovječnijih ptica, te može živjeti do 100 godina u zatočeništvu.

Andski kondor igra važnu ulogu u folkloru i mitologiji andskih kultura, te je tako postao nacionalnim simbolom Perua, Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije i Ekvadora.

Danas je gotovo ugrožen, prema skali IUCN-a, uglavnom zbog gubitka staništa i indirektnog trovanja jedući strvine koje su ubili lovci. Kao odgovor na to, osnovana su uzgajališta u nekoliko južnoameričkih zemalja. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh