Mladi Sarajlija uspješan uzgajivač japanskih prepelica

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
521
Reakcije
226
Lokacija
Spol
wiWEkjG.png
Dvadesetogodišnji Berin Talović iz Sarajeva odlučio je da, nakon što završi srednju školu, ne sjedi skrštenih ruku i čeka posao. Odmah po dobijanju diplome počeo je razmišljati o pokretanju vlastitog posla. Odlučio se za uzgoj prepelica.

- Ideja o uzgoju prepelica učinila mi se kao najrealnija opcija. Gledao sam neke reportaže o uzgajivačima i shvatio sam da održavanje nije zahtjevno - rekao je Talović za Klix.ba.

Vezano: Ljekovitost jaja japanske prepelice

U samom početku pomogli su mu roditelji i rodbina. Počeo je polako širiti tržište i osnovao je obrtničku djelatnost.

- Vremenom sam sve više širio mrežu konzumenata i za sada uspijevam izvršiti obaveze prijave doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, te platiti porez - rekao je ovaj mladi Sarajlija.

Brigu o prepelicama i jajima vodi Berin, ali priznaje da ponekad pomognu i roditelji. Prepelice drži u kavezima koji se redovno čiste i hrani ih prirodnom hranom 80 posto, a 20 posto koncetratom, za koji kaže da je bitan za njihovo zdravlje.

- Imam viziju da u dogledno vrijeme osnujem farmu prepelica i peradi - dodao je Talović.

Jaja japanske prepelice kao lijek dobro su prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti, a u upotrebi su već nekoliko hiljada godina, na prvom mjestu u azijskim zemljama. Jaja prepelica su bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na sva ostala ptičija jaja i to čak nekoliko puta. Na primjer, vitamina B ima deset puta više, fosfora pet puta, a željeza sedam puta više.

Danas se najčešće upotrebljavaju za liječenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega. (Klix, Ptice.info)
 
E pozdrav svima ja sam novi na forumu a vidim da ste vec upoznati samnom.Ja sam Berin Talovic iz sarajeva vec dugi niz godina se bavim uzgojem prepelica sve sto vas zanima mozete pitati a zamolio bi sve koji mogu da pridruze se mojoj grupi na fb https://www.facebook.com/groups/1463310060600913/ ili da podjele link lp.
 
Dobro nam došao i sretno sa biznisom. :)
 
Nek je hairli, ko god hoće da radi želim mu da uspije.
 
Ima posla samo ko hoce radit isplatit cemu se 100%
 
Uspješna priča Berina Talovića se nastavila
IHkEHuz.png
Berin Talović iz Sarajeva, odmah po završetku srednje škole pokrenuo je vlastiti biznis i sada je uspješan uzgajivač japanskih prepelica. Ovaj 22-godišnjak pravi je primjer da se u Bosni i Hercegovini može uspjeti upornošću i vrijednim radom. Priču sa Berinom uradila je reporterka BHRT-a Emira Ahmedhodžić.

Počeo je sa 60, a sada ima 300 prepelica. Berin kaže da je imao podršku sa svih strana i da je ponosan na postignuti uspjeh.

- Čim završiš školu, ne znaš gdje ćeš, šta ćeš. Neki su krenuli drugim putem, van zemlje, a ja sam se odlučio za ptice. Velika mi je bila čast doživjeti, kad uđete u opštinu, u banku, kad vas pogledaju sa papirima i pitaju šta ćete vi ovdje. Svima je bilo veoma drago i svi su mi dali podršku i ponosan sam na sebe - kaže Berin.

Ovaj vrijedni mladić ističe da je na početku bilo teško završiti sve procedure kako bi pokrenuo biznis, ali se danas može pohvaliti da već četiri godine sebi uplaćuje doprinose.

Pojašnjava da mu je prilikom osnivanja posla, pomogao konkurs kantonalnog zavoda za zapošljavanje. Za uzgoj prepelica nije potrebna velika investicija, navodi Berin – samo slobodan prostor.

Japanska prepelica je mala ptica, ali puno daje. Njeno meso i jaja su izvrsna terapija. Koriste ih najčešće djeca, sportisti i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini teško je naći posao te u potrazi za boljom budućnosti odlaze u inostranstvo. Berin kaže da je i sam razmišljao o odlasku, ali mu je drago što je ostao i ostvario uspjeh u svojoj zemlji.

- Lijepo je raditi ono što voliš, tako se ostvaruju najbolji rezultati - poručuje Berin. (BHRT, Ptice.info)
 
Čestitam na istrajnosti.
 
Sam svoj gazda - neprocjenjivo.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh