Edukacija o očuvanju biodiverziteta kroz projekat „Zelena učilica“, RH

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
414
Reakcije
209
Lokacija
Spol
F5wWTvl.png
Dalmatinska zagora područje je velike biološke raznolikosti koja se uspjela održati u dobrom stanju i do današnjih dana. Kako bi se takvo stanje sačuvalo i za buduće naraštaje nužno je osvijestiti lokalno stanovništvo o važnosti biodiverziteta i doprinosu koji on pruža kvalitetu njihovih života.

„Zelena učilica” edukacijski je program Udruge Biom koji se od 2018. godine provodi na području Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj. Cilj je bio stvoriti program koji bi najmlađoj generaciji, ali i starijima, na zanimljiv i zabavan način približio važnost očuvanja prirodnog okruženja i biološke raznolikosti.

Program u osnovnim školama i vrtićima održavao se tokom cijele godine, a sastojao se od radionica koje su organizovane u saradnji s nastavnicima.

Teme i metodologija radionica bile su prilagođene dječijem uzrastu kako bi kroz kreativne zadatke i igru djeca upoznala značenje i vrijednost ekosistema, raznolikost životinjskih vrsta i posebnosti svog prirodnog okruženja. Naglasak je pritom stavljen na upoznavanje svijeta ptica, čime je obogaćen školski sadržaj prirode i društva. Djeca su tako imala priliku izrađivati modele vodomara, graditi kućice i hranilice za ptice te im pomoći u sezoni gniježđenja i preživljavanja teških zimskih uslova. Osim ptičijeg svijeta, djeca su upoznala i druge lokalno prisutne vrste, od sivog puha do vjeverice i bubamare te otkrile njihovu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže.

Ali to nije sve - u okviru projekta Biom je osmislio i štampao knjižicu „Prijatelji ptica: priručnik za male ornitologe“ koja će se već od ovog mjeseca naći u rukama osnovnoškolaca i nastavnika sudionika projekta. Priručnik na 32 stranice donosi mnoštvo ilustracija i fotografija koje upoznaju djecu s osnovnim obilježjima ptica, posebnostima pojedinih vrsta i raznim zanimljivostima iz ptičijeg svijeta.

Osim toga, kao dio projekta organizovano je nekoliko zanimljivih događaja s ciljem upoznavanja lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti očuvanja prirode. Udruženje za promociju savremene umjetnosti Sinj (UPSUS) još je jednom osiguralo mjesto za Biomov sadržaj unutar ekološko-umjetničkog paviljona „Kašetarnica” i omogućilo najmlađima da nauče izrađivati kućice za ptice. Posjetioci muzičkog festivala „Gljevstock” o prirodnim su vrijednostima učili s Biomovim timom na obroncima netaknute planine Kamešnice.

Na području Park-šume Marjan Biom je održao besplatno posmatranje ptica u okviru Svjetskog dana ptica selica. Zaposlenici Udruge tom su prilikom upoznali građane s metodologijom posmatranja ptica, važnosti praćenja ptičijih migracija i zanimljivom marjanskom ornitofaunom.

„Zelena učilica“ provedena je vlastitim sredstvima udruge, uz finansijsku podršku Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije. Edukacijski program se nastavlja i u 2019. godini.
 
Fin projekat. 👍
 
Pronađi:
Nazad
Vrh