Kugare

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Kugare (Bombycillidae) je rod ptica iz podreda pjevica, koji obuhvata tri vrste. O klasificiranju ovog roda u naučnim krugovima postoje velike dvojbe. Neki ga tretiraju kao jedini u porodici Bombycillidae, dok ga drugi svrstavaju u porodicu Muscicapoidea.

Kugare odlikuje njihovo izrazito mekano perje. Naziv jedinog roda ove porodice (Bombycilla) je pokušaj da se na latinskom kaže "svilorepe". Imaju jedinstvene crvene vrhove na nekim krilnim perima, koji izgledaju kao ohlađeni vosak. Noge su kratke i snažne, a krila zašiljena. Mužjak i ženka isto izgledaju. Sve tri vrste imaju uglavnom smeđe perje, uz crnu liniju preko oka i ispod vrata. Rep im je kvadratastog oblika sa crvenim ili žutim vrhom. Imaju krestu, a kljun, oči i stopala su tamni.

Njihova glavna hrana je voće. Kupe ga dok su na grani ili lebdeći u zraku. U vrijeme ranog ljeta jedu jagode i slično šumsko voće, u kasno ljeto i jesen borovnice i višnje, a do zime uživaju u grožđu. U proljeće umjesto voća jedu smolu, pupoljke i cvijeće. Tokom toplijeg dijela godine jedu i insekte, a često se zbog vodenih insekata i gnijezde blizu vode.

Razmnožavaju se u sjevernim šumama. Osim površina uz vodu, gnijezde se i na mjestima koja obiluju voćem. Oba spola sakupljaju materijal, ali ženka radi većinu posla. Gnijezdo se obično postavlja na vodoravnoj grani, sačinjeno je od grančica i trave, a ispunjeno finom travom, mahovinom i iglicama borova i može biti kamuflirano. Parovi se udvaraju tako što dodaju voće jedno drugom dok ga neko od njih ne pojede. Nekad u igri koriste i male nejestive predmete. Nakon ovoga se pare. Ne brane teritorij, ali mogu napasti uljeze, vjerovatno da bi obranili partnera. Ženka inkubira jaja, dok je mužjak hrani. Kada se mladi izlegu hrane ih oba roditelja. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh