Vrabac

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
399
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Obični vrabac, vrabac pokućar, domaći vrabac, a često i vrabac (Passer domesticus) je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca. Danas je poznato više od 12 vrsta domaćeg vrapca.

Naseljen je u mnoge dijelove Evrope i Azije. U BiH i nekim drugim zemljama obični vrabac se naziva i vrapcem pokućarom. U Americi vrapca nazivaju engleskim vrapcem kako bi ga razlikovali od autohtonog američkog vrapca.

Čovjek je istrijebio vrapce u Subsaharskoj Africi, Australiji, Novom Zelandu, u Južnoj i Sjevernoj Americi. No, nakon izvjesnog vremena, oni su ponovo dovedeni u ista staništa.

Između 1850. i 1875. godine vrapci su uvedeni u Sjedinjene Američke Države, no mjerodavna tijela su, u razdoblju do 1883. godine, vrapce proglasila štetnom vrstom, pa ih je bilo zabranjeno uvoziti u SAD.

U Kini su nakon 2. svjetskog rata također proglasili (Mao Ce Tung) vrapca štetočinom, jer su zbog povećanog broja populacije tih "letećih miševa" stradavali usjevi žitarica, posebno riže. U masovnom odstrijelu stradao je nepoznat broj vrabaca koji su dvije godine bili na meti praćaka, zračnih pušaka, topova, mreža i drugih sredstava korištenih za hvatanje i ubijanje. Seljaci i ostali lovci bili su plaćeni po broju ubijenih ptica te su neki i odlikovani za taj čin "narodne hrabrosti". Ispostavilo se da je to najveća greška koju je neko napravio nad jednom ptičjom vrstom, što su pokazale godine koje su uslijedile. Desila se najezda insekata zbog nedostatka ptica koje se njima hrane. Po proračunima, stradalo je više usjeva nego što bi se to dogodilo za 10 godina najezde vrabaca. Da bude gore, pri ovom odstrijelu vrapca, zbog nerazlikovanja ptica, stradao je i nepoznat broj drugih vrsta.

Ljudi inače uglavnom ne mare za vrapce, a u nekim zemljama čak se i smatralo da prenose zaraze.

Mužjak ima plavkasto sivo tjeme i zatiljak oivičen kestenjasto smeđim poljem koje počinje kod očiju i završava na zatiljku. Obrazi su svjetlo sivi do bjelkasti. Prsa i trbuh su pepeljasto sivi, a podvoljak, grlo i kljun su crne boje. Leđa su smeđa s uzdužnim crnim prugama. U jesen nakon mitarenja crni dio na podvoljku može biti pokriven svjetlijim rubovima novog perja. Ljeti je mužjaku kljun plavo-crn, a noge smeđe boje. U hladnijim područjima, mužjak ima blijedo perje sa žućkasto-smeđim kljunom.

Ženka nema sivkasti zatiljak niti crni kljun i glavu, i lako ih je razlikovati, za razliku od poljskih vrabaca. Mladi od nekoliko dana imaju meko tamnosmeđe paperje i svijetli žuti kljun. Tek izleženi mladunci nemaju perje. Relativno česta je pojava jedinki s djelomičnim albinizmom. Vrapci imaju relativno izražen spolni dimorfizam. Svojim izgledom domaći vrabac pomalo liči poljskom vrapcu, ali je domaći vrabac nešto tamnijeg perja. Kreću se skakutanjem. Glasa se "živ-živ".

Odrasli vrabac je velik 14-16 cm i težak 24-38 g, i malo je veći od poljskog vrapca. Raspon krila iznosi 25 cm. Tijelo mu je često "napuhano", spojeno s manjom glavom. Na glavi ima kratki, stožasti kljun. Na nogama ima četiri prsta, a rep je kratak. Kad leti, maše krilima nekoliko puta u sekundi. Odlično i brzo leti. Pod krilima se nalazi bijela mrlja.

Rasprostranjen je u Africi, Aziji, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Najrasprostranjenija je ptica na planetu, ali se brojka vrabaca smanjuje u mnogim zemljama. Živi u gradovima, ali i izvan naseljenih mjesta. Također, može živjeti bilo gdje, pa i u ljudskoj blizini.

Vrapci se hrane sjemenkama i insektima, obično manjim leptirima. Mladi se hrane ličinkama insekata. U proljeće, hrana im je nektar iz cvijeća žute boje, poput jaglaca, šafrana i jedića. Hrane se i paucima, te voćem.

Vrabac se gnijezdi na mnogim mjestima: u kućnim strehama, rupama, u šupljinama zgrada, na bršljanu oko kuća i u grmlju, pa čak i na morskim grebenima. Gnijezdo koje je smješteno na bršljanu ili u nekoj rupi najčešće je neuredno, izgrađeno od slamki, ostataka smeća i perja. Prostrana i dobro izgrađena gnijezda pravi u grmlju i na stablima. Vrapci mogu biti veoma agresivni kad je riječ o mjestima na kojim se gnijezde, pa često uništavanju gnijezda prijašnjih stanovnika. Katkad koriste napuštena gnijezda drugih ptica. Lastavice i ptice plavog perja posebno su osjetljive na vrapčevo agresivno ponašanje. Zauzvrat, vrapci, poput čvoraka, ubijaju odrasle plave ptice i njihove mlade, kako bi dobili priliku za gniježđenje.

Kao i neke druge vrste ptica, tako i vrabac pred parenje potpuno izmijeni vanjski izgled. Mužjak u tom razdoblju dobije traku sive boje na vrhu glave, novu nijansu boje na krilima i svijetlobijele obraze. U gnijezdo ženka snese 5-8 jaja veličine 15 x 22 mm i težine od 3 g. Jaja su prašnjava s nekoliko crno-sivih pjegica i na njima ženka sjedi 10-12 dana. Inkubacija kod vrabaca traje jako kratko. Ženka vrapca u ljeto u Novoj Engleskoj i u SAD-u obično snese u gnijezdo i do 25 jaja.

Spolno zreli vrapci prosječno žive od 1,5 do 2,3 godine. Ako se računaju i mladi vrapci, tada je prosječni životni vijek tek 9 mjeseci. Vrapci duže žive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. Pomoću prstenovanja je zabilježeno da neki primjerci žive i do 14 godina na slobodi. U zatočeništvu dožive i do 23 godine. Mladi vrapci obično nauče letjeti s 15 dana.

- Vrabac je najrasprostranjenija ptica na svijetu, iako se u mnogim zemljama njegov broj smanjio.
- Inkubacija je najkraća u vrapca jer traje svega 10-12 dana.
- U nekim zemljama (posebno u zemljama u kojima su vrapci rijetki) se ponekad neke primjerke vrabaca drži u zoološkim vrtovima.
- U blizini Mostara postoji malo naselje Vrapčići. (Wikipedia, Ptice.info)
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
491
Reakcije
146
Lokacija
Spol
"Jednom mi je na trenutak vrabac sletio na rame, dok sam okopavao svoju seosku baštu, i tada sam se osjetio počastvovan više nego bilo kojom epoletom koju bih mogao nositi."

Henry David Thoreau
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
695
Reakcije
216
Lokacija
Spol
"Jednom mi je na trenutak vrabac sletio na rame, dok sam okopavao svoju seosku baštu, i tada sam se osjetio počastvovan više nego bilo kojom epoletom koju bih mogao nositi."
:-)
 
Pronađi:
Vrh