Učenici O.Š. „Hasan Kaimija“ zasadili i hortikulturno uredili svoj „botanički kutak“

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
537
Reakcije
166
Lokacija
Spol
YmJGlT1.png
Učenici sarajevske Osnovne škole „Hasan Kaimija“ sa Soukbunara, sa svojim nastavnicima su zasadili i hortikulturno uredili mali „botanički kutak“ na lokaciji starog vodovodnog rezervoara.

Ovo je drugi „botanički kutak“ oformljen u Općini Centar u posljednjih mjesec dana. Prvi su otvorili učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ na zelenoj površini na kraju biciklističke staze u Alipašinoj ulici kod stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

- Odlukom općinskog načelnika svakoj školi je dodijeljen dio zelene površine koja im je geografski najbliža kako bi je čistili, održavali i sadili na njoj nove vrste sadnica - objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

Osnovna škola „Hasan Kaimija“ osnovana je 1946. godine kao "Narodna osnovna škola". Današnji naziv nosi od 1994. godine. Hasan Kaimija je bosanskohercegovački pjesnik. Rođen je u Sarajevu u prvoj polovici 17. vijeka, a umro u Zvorniku 1691. godine. Osnovno obrazovanje stekao je u Sarajevu, a potom školovanje nastavio u Sofiji gdje je dobio titulu halife (nasljednika). Po povratku u Sarajevu, postao je šejh Silahdar Mustafa-pašine (Sinanove) tekije.

Za razliku od drugih divanskih pjesnika, Kaimijin stil je jednostavan, razumljiv, blizak i manje obrazovanom čovjeku. Ostvarenja nekih Kaimijinih predviđanja historijskih tokova doprinijela su njegovoj enormnoj popularnosti u XVIII i XIX vijeku. Čorović i Kemura su njegove pojedine alhamiado pjesme uvrstili u svoje djelo o poeziji bosanskih muslimana na bosanskom jeziku. Od ranije je privlačio pažnju orijentalista i historičara pa su o njemu pisali Hammer, Bašagić, Handžić, Šabanović, Hadžijahić i drugi, iznoseći dijametralno suprotne sudove.

Prema predaji, Kaimija se 1682. stavio na čelo pobune sarajevske sirotinje koja je tražila da se podijeli žito bogataša, nakon što su ljudi tokom te sušne godine počeli umirati od gladi. Zbog sukoba sa vlastima seli u Zvornik gdje radi kao imam Namazđah džamije. Nakon smrti, narod mu je na Kula Gradu podigao turbe. U ovom gradu se svake godine, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, održava kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije". (centar.ba, Wikipedia, Ptice,info)
 
svakoj školi je dodijeljen dio zelene površine koja im je geografski najbliža kako bi je čistili, održavali i sadili na njoj nove vrste sadnica
Svaka čast.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh