Agapornis Fišer

Pahuljica

Moderator
Lajkovi
172
Lokacija
Spol
#1
Fišer (Agapornis fischeri) je vrsta papagaja koja naseljava oblasti istočne i centralne Afrike, te jug i jugo-istok jezera Victoria u sjevernoj Tanzaniji. Neke ptice su prešle i zapadno do Ruande i Burundija. Žive u manjim jatima.

Ptica ima zelena leđa, grudi i krila. Vrh glave je maslinasto zelen, a od njega se stapa narandžasta boja i na vratu prelazi u zlatno žuto. Kljun je crven, dok oko trtice ima i plave boje. Ima bijeli krug čiste kože oko očiju. Mladi su slični, samo sa blijeđim bojama, a između mužjaka i ženke nema izraženog spolnog dimorfizma.

Jedna su od manjih ljubavnih ptica, kako se nazivaju agapornisi, i duga je oko 14 cm. Teška je između 43 i 58 grama.

Iako je većina fišera zelene boje, uzgajaju se i druge. Poznate su dominantno plava, koja se prvo pojavila u Južnoj Africi, te dominantno žuta, koja je uzgojena u Francuskoj.

Fišeri brzo lete i glasno klepeću krilima. Znaju biti veoma bučni i raspjevani.

Hrane se uglavnom sjemenkama i voćem. Ponekad ih farmeri proganjaju jer im jedu kukuruz i proso.

Sezone parenja su januar-april i juni-juli. Gnijezda u prirodi prave na visini od 2 do 15 metara u šupljinama drveća. Ženka snese 4-5 jaja, mada se zna desiti da taj broj varira i između 3 i 8. Inkubacija traje 23 dana, a mladi napuštaju gnijezdo nakon 40-ak dana.

Ova ptica je jako društvena i popularna kao kućni ljubimac. Preporučljivo ih je držati u parovima. Prilično su osjetljivi na stres, pogotovo ako su sami u kavezu.

Populacija nije ugrožena, ali se znatno smanjila zbog intenzivne prodaje, te se procjenjuje da u prirodi sada egzistira između 290 hiljada i milion jedinki. Licence za izvoz su suspendovane 1992. godine kako bi se spriječilo dalje opadanje populacije. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi: