Medosasi

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Medosasi (Nectariniidae) su porodica veoma malih vrapčarki. Postoje 132. vrste u 15 rodova. Rasprostranjeni su u Africi, južnoj Aziji i sjevernoj Australiji. Većina vrsta su stanarice ili sezonske selice na kratke razdaljine.

Medosasi imaju dvojnike u dvije grupe koje su u vrlo dalekom srodstvu: kolibriće iz Sjeverne i Južne Amerike i medare iz Australije. Sličnosti su nastale zbog konvergentne evolucije, jer se svi hrane nektarom. Neke vrste medosasa mogu lebdjeti u zraku i sisati nektar, kao kolibrići, ali obično to rade stojeći.

Većina medosasa se pretežno hrani nektarom, ali također love insekte, posebno kada hrane mladunce. Neke vrste jedu i voće.

Lete brzo i direktno zato što imaju kratka krila. Vrste medosasa koje žive na velikim visinama noću padaju u torpor, stanje pri kojem snižavaju tjelesnu temperaturu i aktivnost. Variraju po veličini od 5 do 45 grama. Kao i kod kolibrića, izražen je spolni dimorfizam. Mužjaci su obično upadljivih metalnih boja, najčešće su veći od ženki i imaju duži rep. Medosasi imaju duge, tanke i prema dolje zakrivljene kljunove i cjevaste jezike sa četkastim vrhom, što su sve prilagodbe za hranjenje nektarom. Pripadnici roda Arachnothera izgledaju drugačije od ostalih pripadnika porodice. Obično su veći, sa neupadljivim smeđim perjem kod oba spola.

Medosasi nastanjuju raznolika staništa, a većinom kišne šume. Neki su se uspjeli prilagoditi urbaniziranim područjima, pa se mogu naći i na plantažama, u vrtovima i sl.

Medosasi koji žive izvan ekvatorijalnih regija obično se razmnožavaju sezonski i većinom u vlažnoj sezoni. Gnijezda su obično u obliku torbe, obješena za tanke grane. Neka su pričvršćena za dno velikog lista i u obliku šoljice ili cjevasta. Kod većine vrsta ženka ih sama gradi, a zatim u njih snese do 4 jajeta. Mužjak počinje pomagati u podizanju mladih nakon što se izlegu. Kod pripadnika roda Arachnothera oba spola pomažu u inkubiranju jaja. Gnijezda medosasa su česta meta parazitskim pticama, kao što su kukavice i medovođe.

Ova porodica je mnogo bolje izdržala ljudske aktivnosti u svom staništu, pa je "samo" sedam vrsta u opasnosti od izumiranja. Većina vrsta je relativno otporna na promjene u staništu, a uz to ih i ne love trgovci kućnim ljubimcima jer loše pjevaju i teško ih je održati. Postoji i nekoliko negativnih interakcija, npr. Nectarinia senegalensis se smatra štetočinom na plantažama kakaa, zato što širi parazitnu imelu. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh