Planina Golija siguran je dom za malu sovu i gaćastu kukumavku

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
805
Reakcije
275
Lokacija
Spol
o1ZYXt1.png
Istraživačka ekspedicija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) boravila je i prikupljala podatke u Parku prirode "Golija". Planina Golija nalazi se u jugozapadnom dijelu Srbije, u regiji Sandžak. Najprostranija je planina u okruženju, a administrativno pripada gradovima Novom Pazaru i Kraljevu te opštinama Ivanjica, Sjenica i Raška. Biser prirode kakav je Golija dom je za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog svijeta, a za dvije vrste sova jedno je od posljednjih utočišta.

Naime, radi se gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najmalobrojnijim sovama koje nastanjuju Srbiju i koje su se zbog svoje ugroženosti našle u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije.

- Mala sova, mali ćuk
- Batoglavi ćuk, planinski ćuk, gaćasta kukumavka

Gaćasta kukumavka i mala sova dijele isto stanište a to su stare i očuvane četinarske šume kojima je Golija bogata. Da su ornitolozi koji sačinjavaju ekspediciju imali sreće govori i podatak da su zabilježili dvije male sove a osam gaćastih kukumavki su uspjeli da uhvate i obilježe metalnim prstenovima.

- Raduje nas činjenica da čim je započeta ekspedicija, koja ima za cilj kartiranje ptica na Goliji, uspjeli smo da zabilježimo gaćastu kukumavku i malu sovu koja je ovom prilikom drugi put zabilježena. Prvi nalaz male sove u parku prirode je s proljeća ove godina, kada su je zabilježili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva "Balkan". Ono što možemo da zaključimo, prostranstvo šume i njena očuvanost su razlog zašto je primjera radi osam odsto nacionalne populacije gaćaste kukumavke upravo ovdje zabilježeno - kaže Nikola Stanojević iz pomenutog Društva koji koordinira projektom "Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije".

Stanojević je pojasnio šta prijeti opstanku ove dvije vrste sova na Goliji.

- U pitanju je niz projekata čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove poput alpskog skijanja, koji će imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrijednosti područja. Planina Golija pored statusa zaštite u kategoriji parka prirode, dio je ekološke mreže Srbije, značajno je područje za ptice, biljke, leptire i jedno je od dva područja koje u Srbiji ima status UNESCO rezervat iz programa - Čovjek i biosfera - kaže Stanojević.

Da bi se obezbjedila sigurna budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma.

Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovrijedne hrane, poručuju iz DZPPS. (B92, Wikipedia, Ptice.info)
 
Nadajmo se da će im i ostati siguran dom, da ih ti skijaški centri neće uništiti.
 
Eto pomenuše ekoturizam, to bi umanjilo udar na ptice i staništa.
 
Ovo vrijeme epidemije je fantastično godilo pticama i svim životinjama i biljnom svijetu.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh