Podržite kampanju za održivu poljoprivredu u Evropi

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
L6NTRN9.png
Evropske organizacije za zaštitu prirode i životinja pokrenule su kampanju za unaprijeđenje prijedloga nove zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU koja će na snagu stupiti nakon 2020. Ciljevi koji se žele ostvariti su osiguranje održive proizvodnje hrane, zaštita bioraznolikosti i ublažavanje klimatskih promjena.

Potrebno je osigurati da se pri donošenju nove ZPP (eng. CAP - Common Agricultural Policy), koja će na snazi biti narednih 7 godina, i njenom provođenju uvaže najnovija naučna saznanja jer se samo tako može osigurati ostvarenje ciljeva EU zadanih kroz Agendu za održivi razvoj do 2030.

Kako bi se ostvario potreban pritisak na donosioce odluka, pozivaju se naučnici da se pridruže svojim evropskim kolegama koji su potpisali otvoreno pismo i poslali ga početkom novembra zastupnicima u EU Parlamentu te članovima Odbora za okoliš i poljoprivredu. Potpisnici pisma su: Evropska ornitološka unija, Evropski fond za sisare, Društvo evropskih herpetologa, Društvo evropskih lepidopterologa, Organizacija "Zaštita leptira Evropa" i Evropsko vijeće za popis ptica.

Podršku kampanji možete dati popunjavanjem kratkog UPITNIKA kojim potvrđujete pripadnost naučnoj zajednici.

NAPOMENE:

- Morate biti naučnik da biste dali doprinos. Ako niste naučnik možete pomoći širenjem informacija o kampanji.
- Nije neophodno da se bavite ekologijom ili poljoprivredom u svom naučnom radu. Važno je da se slažete sa iznesenim stavovima.
- Nije obavezno da ste građanin EU da biste mogli dati podršku.

Dwhz9mQ.png
Učiniti poljoprivredu održivom globalni je izazov. U Evropskoj uniji zajednička poljoprivredna politika propada u pogledu biološke raznolikosti, klime, degradacije zemljišta, kao i društveno-ekonomskih izazova, posebno u ruralnim područjima. Prijedlog Evropske komisije za ZPP nakon 2020. omogućava državama članicama da odaberu provedbu s malim ambicijama. S novim Parlamentom i Komisijom, proces reformi je ponovo pokrenut. Stoga je vrijeme da se reaguje na urgentne izazove i riješe zahtjevi građana za održivom poljoprivredom, koristeći svu širinu dostupnih naučnih dokaza i saznanja.

Zabrinuti zbog pokušaja ublažavanja okolišnih ambicija budućeg ZPP-a, pokretači kampanje pozivaju Evropski parlament, države članice EU i Evropsku komisiju da usvoje deset hitnih akcijskih tačaka s ciljem održive i naučno utemeljene evropske poljoprivrede.

Popis naučnika koji podržavaju kampanju biće dostavljen uz pismo s deset najvažnijih zahtjeva predstavnicima EU Parlamenta krajem januara ili početkom februara iduće godine. (eounion.org, Biom, Ptice.info)
 
I moji Bosanci treba da podrže jer je to zakonodavstvo koje će i do nas doći, prije ili poslije.
 
Sretno s tim.
 
Valjalo bi ostvariti ciljeve. ✌
 
Pronađi:
Nazad
Vrh