Vuga

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Vuge (Oriolidae) su ptice pjevice iz reda vrapčarki, koje borave u šumama Evrope, Azije i Afrike. Nisu srodnice američkih vuga, čvorkaša (Icteridae).

Vuge su vrlo rasprostranjena vrsta srednje velikih ptica pjevica. Noge i nožni prsti su im jaki, kao i kljun koji je šiljast. Perje mužjaka je vrlo šaroliko i kontrastno obojeno, u većine vrsta svjetložuto s karakterističnim crnim perjem na glavi, krilima i repu. Mužjaci pojedinih azijskih vrsta su crne boje s kontrastnim crvenim ili srebrnobjelkastim perjem. Ženke su slične boje kao i mužjaci, uz manji kontrast. Perje koje im pokriva gornji dio tijela je najčešće zelenkaste, a donji dio svjetlije zelenkaste boje.

Vuge se pretežito hrane insektima, posebno gusjenicama leptira. Pojedine se vrste hrane još i voćem i biljnim nektarom.

Svoja viseća gnijezda svijaju visoko u krošnjama drveća između rašlja grana. Ženka u gnijezdo snese najčešće 2-3 jaja bijele ili žućkastosmeđe boje s tamnim pjegicama.

Većina vrsta ovih ptica nastanjuje tropske šume: 6 vrsta područja Afrike, 16 jugoistočne Azije i 4 Australiju. Samo dvije vrste nastanjuju paleoarktičku zonu: u području zapadnog umjerenog pojasa živi euroazijska zlatna vuga (Oriolus oriolus), a na Dalekom istoku Oriolus chinensis.

Euroazijska zlatna vuga (Oriolus oriolus) je selica srednje veličine iz porodice vuga. Mužjak je pretežito zlatnožute boje s crnim perjem na krilima i repu te crvenim kljunom, a ženka zelenkastožuta, odozdo sivkasta. Živi po gajevima Evrope i Sibira. Hrani se insektima i voćem. Zimi seli u centralnu i južnu Afriku. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh