Eja

Dino

Registrovani član
Poruke
461
Reakcije
108
Lokacija
Spol
Eje (Circus) su rod srednje velikih dnevnih grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae). Raširene su na euro-azijskom području. Euroazijske ptice se sele do južne Evrope i juga umjerene Azije. Američke se sele do juga SAD-a, Meksika i Srednje Amerike. Na prostorima sa najumjerenijom klimom poput Francuske, Velike Britanije i juga Sjedinjenih Država eje strnjarice su stanarice, ali zimi napuštaju planinske prostore.

Oči su im okružene sitnim perjem pa podsjećaju na sove. Krila su im uska i duga, kao i noge. Mužjaci su uglavnom svijetlosivi, a ženke smeđe. Izgledom su slične eja strnjarica (Circus cyaneus), stepska eja (Circus macrourus) i eja livadarka (Circus pygargus).

Hrane se insektima, gušterima, žabama, miševima. U lovu lete nisko iznad tla i tako iznenade malene sisavce i ptice. Vrlo su vokalne dok lete iznad svog lovišta.

Gnijezdo grade na tlu, a ženka snese 4-6 bjelkastih jaja.

Eja strnjarica je duga 45–55 cm sa rasponom krila od 97–118 cm. Podsjeća na druge eje po tome što su mužjaci i ženke različiti po izgledu. Spolovi se također razlikuju po težini. Prosječan mužjak teži 350, a prosječna ženka 530 grama. Mužjak je uglavnom siv odozgo i bijel odozdo sa izuzetkom gornjeg dijela prsa, koji je siv kao i gornji dio tijela, i trtice koja je bijela. Krila su siva sa crnim vrhovima. Ženka je smeđa odozgo sa gornjim okrovnim perima na repu bijelim. Mladunci su slični. Ova ptica grabljivica srednje veličine nastanjuje močvare, vlažna zemljišta, a u Evropi i farme. Razmnožava se u sjevernim dijelovima sjeverne hemisfere u Kanadi i sjeveru SAD-a i na sjeveru Europazije.

Eja močvarica (Circus aeruginosus) gnijezdi se po močvarama, a ponegdje u centralnoj Aziji uče je lovu na divlje patke. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh