Zbog jakog vjetra u Grčkoj stradale hiljade selica na putu ka Evropi

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
746
Reakcije
248
Lokacija
Spol
ncYpUTh.png
Nekoliko hiljada ptica selica, najviše lastavica, uginulo je ovog proljeća tokom leta iz Afrike prema Evropi, upozorili su grčki ornitolozi i dodali da su ptice stradale zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika i jakog vjetra posljednjih dana u Grčkoj.

- Zbog jakih vjetrova posebno na Egejskom moru, posljednja tri dana uginulo je ili povrijeđeno nekoliko hiljada ptica - izjavila je za AFP Maria Ganoti iz udruženja za zaštitu divljih životinja Anima, a vijest o ovom pomoru ptica prenio je i britanski The Guardian.

Ptice su pronađene na ulicama i balkonima Atine, na sjeveru zemlje, kao i na otocima Egejskog mora i oko jezera na Peloponezu, a Grčko ornitološko društvo (Elliniki Ornithologiki Etaireia) objavilo je veliki broj fotografija stradalih ptica na društvenim mrežama.

Kako se navodi u udruženju Anima, „noć između 5. i 6. aprila bila je katastrofalna za ptice već iscrpljene letom iznad Sahare i Sredozemnog mora, i to zbog jakih vjetrova, pada temperature i kiše u nekim područjima Grčke.“ Pretpostavlja se da su južni vjetrovi naveli ptice prema sjevernoj Africi, a potom su se suočile sa sjeverozapadnim vjetrovima na Egejskom moru i odletjele prema istočnoj Grčkoj kako bi se odmorile.

U ponedjeljak 6. aprila stanovnike istočnog dijela Grčke šokirao je prizor desetina hiljada pothlađenih i iscrpljenih ptica na cestama, balkonima, krovovima i svim dostupnim površinama. Čiope – vrlo slične lastavicama i najprilagođenije životu u zraku, koje nikada ne slijeću na tlo, našle su privremeno utočište na zidovima kuća ili u olucima i odvodima kišnice. Muholovke su se sklonile u parkovima i vrtovima Atine i drugih gradova. Ovakvi su prizori zabilježeni širom istočne Grčke, od Krete na jugu do Makedonije na sjeveru.

Jugoistočni dio Evrope i Grčka nalaze se na ruti nekoliko stotina hiljada ptica selica, izvijestio je AFP, a prema britanskom Kraljevskom društvu za zaštitu ptica olujno vrijeme im predstavlja jednu od glavnih opasnosti. Nažalost, tokom migracija ptica uvijek se mogu očekivati smrtni slučajevi, no ptice su se do određene mjere prilagodile i nepovoljnim vremenskim prilikama, objasnilo je Grčko ornitološko društvo.

sQ1qdQC.png
- Međutim, ova specifična vremenska kombinacija bila je bez presedana i cijelu je populaciju ptica dovela do granica izdržljivosti. Ako još uzmemo u obzir sve teškoće koje im ljudska aktivnost donosi tokom njihovog putovanja - gubitak staništa, ilegalni lov i dr., ovi bi gubici mogli biti pogubni - tvrde iz Anime.

Udruženje Anima pozvalo je zabrinute ljubitelje ptica da ne prilaze i ne hrane ptice koje se odmaraju, ali da ih svakako pokušaju zaštititi od automobila i mačaka, te da nazovu centar za divlje životinje ako pronađu ptice kojima je potrebna pomoć.

Kako navodi portal Greek Reporter, zbog posebno loših vremenskih prilika najviše su stradale lastavice, inače najpopularnije ptice u Grčkoj. Njihov dolazak najavljuje proljeće, a ove male ptice svake godine ponavljaju nevjerojatan podvig prelazeći goleme udaljenosti.

- Ove ptice dnevno prelete i do 350 kilometara, pri čemu im na njihovom putovanju znatno pomaže stabilno vrijeme podižući ih više u nebo. Zimske mjesece provode u Africi, na području južno od Sahare sve do Južne Afrike te počinju migrirati u valovima od početka marta na ruti dužoj od 10.000 kilometara - objasnio je vanredni profesor na Odjelu za šumarstvo i zaštitu okoliša na Univerzitetu u Solunu Dimitris Bakaloudis. (ekovjesnik.hr, Ptice.info)
 
Okupirale balkone, krovove, električne vodove...

ziyySqS.png
 
Pronađi:
Nazad
Vrh