Brgljezi

paxaro

Registrovani član
Poruke
770
Reakcije
255
Lokacija
Spol
Brgljezi (Sittidae) su porodica ptica sa dva roda - Sitta i Tichodroma. Nastanjuju Aziju, Evropu, Sjevernu Ameriku i sjever Afrike. Staništa su im šumovita područja, parkovi i stjenovita mjesta. Nijedna vrsta nije prava selica, ali sjeverne populacije to ponekad rade. Dvije vrste su ugrožene, a dvije osjetljive.

Brgljezi roda Sitta su veoma slični jedni drugima, pa ih je lako prepoznati. Gornji dio tijela je uglavnom sive boje, dok je kod nekih tropskih vrsta jarkoplave ili ljubičaste. Mnoge vrste imaju crne pruge preko očiju. Donji dijelovi tijela su sivkastobijele do smeđe boje. Kljun je dug, a vrat i rep kratki. Dužina varira od 9,5 do 20 cm, a težina od 10 do 60 g.

Mužjaci i ženke se vrlo malo razlikuju, sa iznimkom brgzelja zidarčca, kod kojeg mužjakov vrat postane crn u sezoni parenja.

Hrane se insektima i paucima, a u jesen i zimu sjemenjem.

Oglašavaju se cvrkutanjem i uzastopnim piskutanjem. Penju se na drugačiji način od djetlića i puzića, ne koristeći rep kao oslonac. Noge ne postavljaju paralelno, već jednu visoko a drugu niže, kao oslonac.

Brgljezi obično žive u parovima ili malim grupama. Tokom zime se često udružuju sa jatima sjenica, djetlića i ostalih šumskih ptica koje traže hranu. Svi se gnijezde u dupljama u drveću ili stijenama, ali postoji nevjerovatna razlika u detaljima tokom izgradnje gnijezda. Neke manje vrste kopaju komore u truhlom drvetu. Bjelogrudi i bjeloobrazni brgljezi trljaju otrovne insekte oko ulaza u gnijezdo. Crvenogrudi koriste razmazanu smolu kao zaštitu, dok brgljezi lončari prave gnijezda od blata.

Ženka snese 4-10 bijelih jaja sa crvenkastim pjegama. Inkubacija traje 14-18 dana. Za to vrijeme za hranjenje ženke zadužen je mužjak. Ptići u gnijezdu ostaju 20-25 dana. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh